Indeflation

Ett ord utan tydlig definition, som har dykt upp här och där: indeflation.

Det tycks ofta syfta mer på en känsla än på ett mätbart fenomen. Känslan av en ekonomi som befinner sig i inflation och deflation samtidigt.

Här kommer ett knippe hittade citat, från mer eller mindre tvivelaktiga källor:

Have you noticed the price of goods and services that you need are going up? While the price of other useless stuff is going down?
Everything you own goes down, everything you need goes up!
Deflation in luxury goods, inflation in basic goods.
Inflation in needs, deflation in wants! ????
Inflation of commodities with deflation of assets.
Whatever a middle class family needs inflates and whatever they don’t deflates.
Vieles was man unbedingt benötigt, wird immer teurer, was man verkaufen will, wird billiger.
I have noticed the economy is really a series of things that are either inflating or deflating. Now are food prices going up? Yes. Prices for ‘items’ on amazon going up? Yes. Oil prices going down yes? The economy is stuck in a period of indeflation.
Prices seem higher but sales are everywhere. Is this indeflation?

Inget av sökresultaten övertygar om att “indeflation” som begrepp skulle tillföra någonting. Särskilt inte som förändrade relativpriser hör till det så kallat ekonomiskt normala.

Ändå kan själva känslan vara värd att undersöka. Särskilt när den dyker upp i ett krisläge där prisstatistikens etablerade metoder inte riktigt håller. Ett läge där det dessutom blivit mera självklart, när vi talar om ekonomi, att skilja mellan nödvändigt och onödigt.

Stigande priser på nödvändigheter, typ mat.

Sjunkande priser på onödigheter, typ prylar som kan vara “bra att ha” men som kanske inte ens håller i ett år. Eller som kräver att man installerar någon jävla app som eventuellt är en trojansk häst.

Stigande priser på nya prylar, sjunkande priser på begagnade prylar? (Observera att marknaden för begagnat i stort sett ligger utanför den officiella prisstatistikens synfält.)

Stigande priser på sommarstugor, sjunkande priser på bostadsrätter i stan?

Stigande priser på långdistansresor, sjunkande priser på bensin?

Vi får se vad som kommer och hur det förändrar ojämlikhetens landskap. Tills vidare kan vi nog mest räkna med dyrare mat, vilket alltid har slagit hårdast mot de fattigaste.

68 kommentarer ↓

#1 Staffan on 21 May 2020 at 12:58 pm

Även inom matsegmentet tycker jag mig ana att tendensen är den samma: onyttig skit (godis, chips, etc) blir billigare, användbara och nyttiga produkter (ekologiska grönsaker, bra kött) blir dyrare.

#2 rasmus on 21 May 2020 at 3:54 pm

Väldigt bra observation, Staffan! Ska tänka vidare på saken.

#3 Staffan on 21 May 2020 at 4:12 pm

Det ser jag fram emot. Jag har funderat mycket i flera års tid på detta att det tycks pågå inflation och deflation samtidigt, men jag har inte stött på uttrycket “indeflation” tidigare. Jag tror att detta kan vara en viktig nyckel till att förstå samhällsutvecklingen de senaste decennierna och läser gärna mer om saken.

En annan aspekt är tjänster som inkluderar en kvalificerad mänsklig hand, som ju har blivit extremt dyra i förhållande till färdiga (lågkvalitets-)produkter. För att ta ett lite tillyxat exempel: att byta en lampa på bilen eller gå till tandläkaren kostar ungefär lika mycket som att köpa en splitter ny tv.

#4 rasmus on 21 May 2020 at 4:53 pm

Min vän och kollega Daniel Berg talade redan för tio år sedan om “deflatorisk inflation”, ett begrepp som möjligen kommer från Elmar Altvater.
Varken det eller “indeflation” känns som helt klockrena begrepp, men de syftar helt klart på någonting intressant, som nog upplevs rätt olika av människor beroende på deras ekonomiska position.

#5 Daniel Berg on 21 May 2020 at 6:42 pm

Jag minns hur jag fick viss klarsyn genom det begreppet vid förra krisen. Det gällde då att förstå hur olika penningspolitiska åtgärder gav olika priseffekter i ekonomin. Idén då var som nu ofta att penningmängden MV var rätt homogen i ekonomin, emedan den egentligen kan sägas utgöras av många rätt icke-kommunicerande kärl. När Fed nu monetariserar företagslån är det orimligt att anta att den nya likviditeten flödar ut jämnt i hela ekonomin. Istället stiger vissa priser emedan andra tvärt om kan sjunka av samma åtgärd. Det var i extremt banal form vad Altvater skildrade då och som är än mer aktuellt i dag.

#6 Eva on 21 May 2020 at 10:10 pm

Att det det pågår inflation och deflation samtidigt känns naturligt. Det skulle dock vara intressant att se om det finns längre trender i vad som blir billigt respektive dyrt. Känslan av att skit blir billigt och nödvändigheter dyrt har jag också. Men är känslan fel? Finns det något spöke som gör att priserna speglar samhällets/kapitalets behov? Det känns så om man slarvigt glider med tanken över de senaste hundra åren. Billiga bostäder är bra för fabriker. Dyra bostäder är bra för konsumtionen (belåna) och för att pacificera arbetare vid instabil ekonomi.

I min stora familj på åttiotalet var mat dyrt. Även kläder känns det som. Godis och sånt var dyrt men kanske för att föräldrarna ljög.

Kommentera