Bläddar lite i den senaste internetstatistiken som jag blev ombedd att kommentera.
Allra först noterar jag en förvånande sak. Frågorna om fildelning och piratstreaming, som ställts i en lång rad år, verkar plötsligt ha tagits bort ur enkäterna. Detta kan inte vara för att fenomenen i sig har blivit marginella. Vad de föregående tio årens internetstatistik har visat är nämligen att andelen som någon gång använder fildelningstjänster har legat på en påfallande stadig nivå, kring 23 procent. Däremot märks en viss minskning i hur många som uppger sig fildela varje månad.
År 2016 och 2017 fanns det även med en fråga om piratstreaming, vilket framstår som något mer utbrett; i den yngsta åldersgruppen hade hela 75 procent för vana att kolla på film via piratstreamingsajter.
Det vore intressant att få höra en förklaring till varför Internetstiftelsen har beslutat sig för att avbryta datainsamlingen i just detta fall.
35 kommentarer ↓
Relevant poäng, särskilt med tanke på följande artikel, publicerad i går:
>The Rise of Netflix Competitors Has Pushed Consumers Back Toward Piracy. BitTorrent usage has bounced back because there’s too many streaming services, and too much exclusive content.
https://motherboard.vice.com/en_us/article/d3q45v/bittorrent-usage-increases-netflix-streaming-sites
Min känsla är att IIS kanske tänkt att “nu finns ju Netflix, då är frågan om fildelning avklarad och passerad till historien”.
[…] ← Noterat om internetstatistiken, I: Vart tog fildelningen vägen? […]
Skickade en försynt fråga till stiftelsen på twitter och fick följande:
https://twitter.com/stiftelsen/status/1047849174409121793
[…] Noterat om internetstatistiken, I: Vart tog fildelningen vägen? […]
Hej! Bra synpunkter, vi tänkte svara lite på vart och ett av de tre inläggen. Här är den längre versionen av det twittersvar Petter fick:
Frågebatteriet för Svenskarna och internet är omfattande. Somliga frågor ingår i World Internet Project (https://www.digitalcenter.org/world-internet-project) och deras ”common questions”. De formuleras på så lika sätt som möjligt i ett flertal över hela världen och redovisas sedan återkommande i gemensamma rapporter. Dock med viss förskjutning då alla länder ska göra klart sin lokala del först.
Andra är våra egna lokala frågor. De har varierat genom årens lopp. Enkäten tar uppåt 20-30 minuter att besvara så det är varje år ett stort tryck på att dra ner omfånget och svarstiden.
I år är det valår så vi plockade fram val-frågepaketet från tidigare år och arbetade om det. Det innebar att vissa andra frågor fick stryka på foten. Däribland fildelning och dejting. Fildelning har precis som du noterat legat på en påfallande stadig nivå så den fick pausa i år. Frågan om streaming hänger ihop med fildelning, så även den fick pausa.
Vår ambition är att frågorna kommer tillbaka nästa år. Det är ett flertal frågor som är med vartannat år.
Frågeformulären för samtliga års Svenskarna och internet finns samlade här: https://www.iis.se/fakta/frageformular-svenskarna-och-internet/
Tack för att du läser och tycker till om rapporten! :)
Tack för svaret, Tobias, det var klargörande!
Credd går till vår statistikansvariga Pamela Davidsson som sitter på kunskapen! :) Fler svar kommer strax.
Kommentera