Spotifyboken färdig

Slutmanus är nu lämnat till Det svenska enhörningen, boken om Spotify som jag skrivit tillsammans med Pelle Snickars. Vi är väldigt nöjda med resultatet och ser fram mot utgivningen i slutet av april. Tio kapitel, ett par hundra sidor.
Att det hela tycks tajma väl med börsintroduktionen är extra kul. Ett genomgående tema är ju det paradoxala i hur Spotify å ena sidan är ett makalöst framgångsrikt företag, å andra sidan aldrig har gjort vinst och befinner sig i en ytterst prekär position. Dubbelheten är rätt talande för vår tid, alltså det årtionde som nu har gått sen finanskrisen, som bland mycket annat har präglats av att miljarderna kastas över techföretag som aldrig gått med vinst. Därför tror jag att boken har en relevans som går bortom ett enskilt företag. För att citera en kort passage ur efterordet:

Lägg till detta sådant som puttrar under ytan på varje plats för digital massdistribution: fejkade spellistor, köpta följare och spam som lätt kan få en tjänst som Spotify att ruttna inifrån om inte grindarna vaktas rätt. Samtidigt sätts press på varje grindvakt i en tid av politisk polarisering. Vad är egentligen tillåtet att sprida på Spotify? Rollen som neutral distributör blir i slutändan omöjlig, särskilt om man på allvar vill expandera till att erbjuda poddar och nyhetsprogram. Efter det amerikanska presidentvalet har vi sett hur Facebook och Twitter förvandlats till säkerhetspolitiska nyckelaktörer och det är inte omöjligt att Spotify står näst på tur att motvilligt dras in. Det kan i sin tur skapa politiska hinder för global expansion.

Ett exempel på hur en tjänst “ruttnar inifrån” gavs i veckan, när det rapporterades om “the Bulgarian Spotify scam“. Någon (i Bulgarien) lyckades bluffa till sig omkring en miljon dollar från Spotify, enligt uppgift utan att bryta någon lag. Det räckte att ladda upp några hundra ljudfiler, omkring en halv minut långa, placera dem i spellistor och sen låta några tusen fejkade användarkonton spela dessa spellistor dag ut och dag in. Det hela upptäcktes när ett par av spellistorna – betitlade “Soulful Music” och “Music From The Heart” – började klättra på topplistorna över tjänstens mest populära spellistor. Det är alltså fullt tänkbart att andra bluffmakare, som vet att flyga under radarn, fortsätter att mjölka Spotify på pengar. Vilket såklart sker på bekostnad av alla “legitima” rättighetshavare.

Inom ramen för vårt forskningsprojekt har vi gjort ett liknande experiment – fast helt öppet, i betydligt mindre skala och under begränsad tid. Då svarade Spotify med att försöka stoppa finansieringen av vårt projekt. Självklart skriver vi även om den episoden i Den svenska enhörningen, som alltså utkommer i slutet av april, på Mondial förlag.

Senare under året kommer även vår akademiska volym om Spotify, där vi är fem medförfattare, på MIT Press. Den processen går lite långsammare.

30 kommentarer ↓

#1 Gunnar on 25 February 2018 at 2:12 pm

Såg att Spotify ska utveckla sin egen högtalare också… är det ännu ett försök att få verksamheten att se bredare ut inför börsintroduktionen?
https://www.cultofmac.com/478101/spotify-hardware-job-listings/

#2 Knyttet on 26 February 2018 at 11:19 am

Hilarious att ni delar förlag med översättning av Jordan Petersons nya bok:
https://www.bokus.com/bok/9789188671257/den-svenska-enhorningen-storyn-om-spotify/
https://www.bokus.com/bok/9789188671479/12-livsregler-ett-motgift-mot-kaos/
;)

#3 rasmus on 26 February 2018 at 11:30 am

Knyttet: Jag vet. Enligt vad jag har hört ses den som en given storsäljare i branschen där det var hård budgivning om översättningsrättigheterna mellan förlagen.

#4 Knyttet on 27 February 2018 at 9:18 am

Klart den är en storsäljare!
Den engelska har ju varit etta på Amazon i de flesta engelskspråkiga länder.
Den engelska var även etta både på Adlibris och Bokus under någon dag eller två runt när den släppts.

#5 Magnus on 4 April 2018 at 8:20 pm

Kan någon förklara hur ett företag som aldrig har varit i närheten av att gå med vinst kan introduceras på börsen för 30 miljarder dollar? :)

Jo, jag vet hur det rent taktiskt har gått till, men bubblan i detta är ju någonstans otrolig. :)

#6 rasmus on 5 April 2018 at 2:26 pm

Ja, det är väl lite det vi försöker förklara i boken :)

Kommentera