Mer som tyder på att Ravekommissionen har återupptagit sitt kulturkrig

Förra inlägget tog upp det senaste agerandet från polisen i Stockholms län mot olika rejvfestivaler. Dels den aggressiva insatsen mot Cult Cosmic utanför Norrtälje, där de hundratals besökarna systematiskt visiterades och i vissa fall kläddes av nakna och förnedrades. Dels polisbeslutet att dra tillbaka tillståndet för den internationella festivalen Into The Factory utanför Nynäshamn, med hänvisning till att rejvmusik får folk att ta droger och droger får folk att hoppa från byggnader.

Teorin är att det nyligen fattats ett centralt beslut inom Polisregion Stockholm, med innebörden att man återupptar den gamla Ravekommissionens systematiska trakasserier av en viss kulturyttring. Tydligare än förr punktmarkeras nu de underjordiska, icke-kommersiella evenemangen som drivs av entusiaster – de som nu, särskilt sommartid, är så många att de på allvar tar publik från innerstadens kommersiella nattklubbar. Det är inte otänkbart att dessa nattklubbsägare, i sina regelbundna möten med polisen, har pekat ut sådana rejvfestivaler som de upplever som ovälkommen konkurrens. Det kan vara så, men måste inte. Nog så troligt är att polisen i god NPM-anda vill plocka poäng genom att rapportera in många gripanden, i detta fall för ringa narkotikabrott (även om det bara var en liten andel av alla kroppsvisiterade som faktiskt greps på Cult Cosmic). Men att polisregionen har koordinerat detta centralt förefaller väldigt troligt. Särskilt efter denna kommuniké från en Cult Cosmic-arrangör, som jag vill posta här i sin helhet:

I helgen gjorde Stockholmspolisen ett tillslag mot en konst- och musikfestival i Norrtälje. Tillslaget var enligt polisen planerat sedan länge men de hade inte hört av sig till arrangörerna innan med några frågor eller synpunkter på festivalen. Syftet var alltså inte att skapa trygghet/säkerhet på festivalen utan endast att gripa så många som möjligt för narkotikabrott, till vilket pris som helst. Det är inte omöjligt att anledningen var att skapa statistik som kan avvändas för att stoppa andra festivaler.

Vi hade en jättebra dialog med den lokala polisen och räddningstjänsten innan festivalen. De var på plats varje dag från måndagen och vi gick igenom allt: säkerhet, vakter, sjukvård, alkohol, droger, brandsäkerhet, vatten, ljudvolym mm. De tyckte festivalen var mycket välorganiserad och vi fick en hel del beröm samt vissa synpunkter (som vi åtgärdade). Den enda punkt där vi inte kom överens var huruvida tillställningen var offentlig eller inte. Efter polisens önskemål tog vi dock in extra vakter för att uppfylla de krav som gäller om det skulle ha varit en offentlig tillställning. Överlag ett mycket bra samarbete med patrullerna på plats och insatsledare Johan på Norrtäljepolisen, så tack till er. Samarbetet med polisen fungerar när alla jobbar mot samma mål: en säker och trygg tillställning där gäster, arrangörer, grannar och polis blir nöjda (antal klagomål från grannar i år: noll).

Men i hemlighet hade Stockholmspolisen tillsammans med cheferna på Norrtäljepolisen planerat ett tillslag, ett av de största någonsin på denna typ av evenemang. 15 civilklädda poliser kom till området och slog till brutalt mot nästan alla gäster. Alla var misstänkta. Människor brottades ner och fick handfängsel, folk drogs in i skåpbilar och fick ta av sig alla kläder eller kläddes av nakna i skogen framför andra människor och kroppsvisiterades. Man satte handfängsel på folk för att sedan klä av dem och ta urinprov. En kiss-station sattes upp mitt i Ovan Jords konstinstallation som de arbetat med i månader. Dit slussades festivalbesökare på löpande band. En person fick sina hjärtmediciner beslagtagna och fick åka till Stockholm för att hämta nya. Jag har under snart 20 år inom den elektroniska musikvärden sett en del trakasserier från polisen, men aldrig tidigare så brutala systematiska övergrepp. Det var uppenbart att de ville förnedra och skrämma oss.

Vilka var misstänka då? Svar: alla. Det räckte med att vara på festivalen för att misstänkas. Själv blev jag stoppad för att jag “kom från ett konstigt ställe i skogen”. Det är uppenbart att urval också gjordes utifrån etnicitet. Mörkhyade personer vittnar om att de blivit stoppade upp till 5 gånger samma kväll.

Vi arrangörer vet att detta inte är vårt fel men vill ändå be om ursäkt för det obehag som våra gäster och personal kände. Vi har t.ex. haft utländsk personal som (nyktra) har blivit indragna i bilar och avklädda alla kläder och som undrar vad detta är för land där sådant kan förekomma. Jag vet inte vad man ska svara. Jag skäms. Vill påpeka att detta inte är ett problem med ordningsmakten i stort, utan specifikt Stockholmspolisen som alltid har velat göra ett exempel av människor som lyssnar på elektronisk musik. Liknande tillslag har aldrig gjorts på Grammisgalan, Gröne Jägaren, Sturehof eller i riksdagen men jag gissar att antalet misstänkta skulle bli lika många. Droger finns i hela samhället och det är inte rätt att vi blir ett slagträ för att vi musiken vi lyssnar på inte är producerad av akustiska instrument.

Med det sagt, Cult Cosmic 2017 var magiskt. Tack alla som inte lät polisens försök till förnedring och trakasserier sabba vår vibb. De försökte. Vi vann. De förlorade. Tack alla som kom och tack till alla artister och konstnärer som kom från hela världen och bidrog. Stort tack till alla som slitit i 8 månader för att få till detta. Tack alla grannar som hjälpt till och stöttat. Vi lyckades göra det mer och bättre än någonsin, trots 15 rövhattar från Stockholm på egotripp-turné.

Ungefär samma sak hände alltså i Norrtälje i norr och Nynäshamn i syd. Festivalarrangörerna hade en bra kontakt med den lokala polisen – tills det kom order från Polisregion Stockholm att slå till.

Som sagt: polisens prioritering av insatser mot rejv är ett politiskt beslut. Men det är också en ekonomisk intervention i den faktiska konkurrens som finns mellan innerstadens nattklubbar och rejvfester. Jag tänkte återkomma till de politiska implikationerna kring detta, som redan berörts av de läsvärda kommentarerna till förra inlägget.

27 kommentarer ↓

#1 Widing on 27 July 2017 at 11:39 pm

Cult Cosmics berättelse påminner om hur det gick till när polisen slog till mot min studio i Slakthusområdet, Rökridån, i vintras. De kom in civilt under veckan och var tjenis och pratade om att vi “opererade i lagens gråzoner”, vilket väl var sant. Jag frågade om jag skulle ta det som ett hot, men det skulle jag ju inte och spaningsledaren på polisen i Globen höll god min och vi bytte nummer osv. Samma helg gick de in ett dussin poliser och gjorde värsta razzian. Efter razzian låg de på värden (Stockholms stad) för att vi skulle bli av med kontraktet, vilket vi också blev. Nu är förundersökningarna nerlagda så det är tydligt att polisen utan rättsligt stöd, bara genom att referera till “gråzoner” kunde gå in och stänga ner våra små konserter och fester som inte störde någon utom möjligen de kommersiella nya etablissemangen i Arenan.

Tankarna går ju lätt till Benjamin som beskriver hur polisen rör sig ”blind genom sårbara miljöer” och ingriper ”’för att trygga säkerheten’ i otaliga fall där det inte föreligger något klart rättsläge”. Polisens “våld är diffust liksom hela dess ingenstans gripbara, överallt utbredda spöklika existens i de civiliserade staternas liv”…

#2 rasmus on 28 July 2017 at 12:18 am

Widing: Vilken fest var razzian du nämner? Jag minns att jag var på Rökridån nån gång i vintras och att det kom in en massa snutar. Undrade om de hade tillstånd för husrannsakan eller blev insläppta av de som satt i dörren. Vet du hur det funkar? Vad angav de ens som motiv till razzian?

Det fortsätter ju att finnas gråzoner även i Slakthusområdet men min erfarenhet är att de nu jobbar med enbart förköp samt inomhusrökning så att det inte blir några köer eller utomhushäng.

#3 Alaoglu on 28 July 2017 at 1:54 am

Hur vore det med No Go-rejv i Rinkeby istället? Dit vågar ju Farbror Blå ändå inte åka…och med lite tur kommer Gudrun på besök igen.

#4 L on 1 August 2017 at 11:16 am

I GBG ska tydligen svarta spelningar ha blivit en så allvarlig konkurrens (efter att en arrangör bestämt sig för att börja boka större och större akter) att det retade upp arrangörer på de kommersiella klubbarna. Återger lite lösa uppgifter nu, men tydligen har detta skapat extrema svårigheter för mindre arrangörer inom just lagens gråzoner. Då handlar det inte ens om musik inom det elektroniska spektrat.

Min uppfattning är att det i Stockholm också finns en allt större mängd aktörer som befinner sig någonstans mellan privat fest / kommersiell klubb / svartklubb. Det vill säga större aktörer som på riktigt konkurrerar och som på befinner sig på olika delar av den juridiska skalan. Spekulationen kan ju gå vilt, men jag är också av uppfattningen att en viss konkurrens måste ha uppstått. Detta är nog dock inte förklaringen till polisens agerande på Cult Cosmic eller mot mindre lokaler likt den som nämns i en annan kommentar här ovan. Snarare lär det var polisiär vidskepelse.

#5 T on 15 August 2017 at 9:00 am

Jag var väldigt aktiv i “Den andra rave-vågen” (tidigt 2000-tal). Jag minns två tillslag som var betydligt större än 15 civilklädda; speciellt festen i Angered runt 2005 (jag hittar inga tidningsartiklar just nu…).

Runt 200 personer deltog. Polisen ihop med vad vi antog var polisaspiranter då dom var väldigt unga och nervösa var nog runt 30 stycken. Alla civilklädda. En polisbuss (typ en Västtrafik-buss med texten POLIS på), något som jag aldrig har sett tidigare, fylldes upp med festdeltagare. Jag slapp undan på grund av grav fylla då jag irrade bort mig i buskaget utanför lokalen under själva räden.

Andra festen var den på Västkusten på ett föredetta nöjesfält (minns inte vilket år) när kustbevakningen (!) ihop med polisen sonika gick i land och fyllde upp båten med folk som dansade lite för intensivt.

Kul att höra att repressionen fortgår. Det är faktiskt ingen stor grej att åka dit på ringa narkotikabrott. Det var i dessa år mina politiska åsikter formades, och lagens mycket hårda näve var en stor del i detta. Jag vill från botten av mitt hjärta tacka svensk polis för att dom gjorde mig till frihetlig anarkist istället för centerpartist.

Tack.

Kommentera