20 år tillbaks i tiden? Än en gång går Stockholmspolisen in för att kväsa rejvkulturen

På senare år har den underjordiska rejvscenen i Stockholm blomstrat, särskilt under sommarmånaderna när det hålls ett otal fester varje helg. Flertalet rejv är rätt små, någonstans i gränslandet mellan öppna och slutna tillställningar. Ingen verkar riktigt ha översikt för det är egentligen inte så mycket fråga om en samlad “scen”. Snarare finns nu ett pärlband av olika rejvscener med olika musikalisk inriktning (inte bara s.k. “elektronisk” dansmusik) och med olika publik, som bara delvis överlappar. Därtill har kommit allt fler festivalarrangemang i utkanterna av Stockholmsområdet.

Det har varit en mäktig utveckling där de underjordiska dansfesterna dessutom har gett energi till nya musikprojekt som sprider sig från Stockholm till världen. Men på sistone verkar det som polisen i Stockholmsregionen ånyo har fått order från högre ort om att slå ner systematiskt just på rejvkulturen.

Idag kom nyheten att festivalen Into The Factory – som hade bokat en imponerade mängd internationella artister – tvingas ställa in på grund av polisens repression. Här handlar det inte om en underjordisk fest, utan om ett stort, semikommersiellt, tillståndsgivet arrangemang som lockar en publik från stora delar av Europa. Arrangörerna berättar i ett pressmeddelande om hur de upplevt polisen som tillmötesgående under hela det år som de arbetat med festivalen, samtidigt som det slutgiltiga tillståndet har dröjt ovanligt länge. Så kom plötsligt beskedet att polisen nekar tillstånd, med hänvisning till att det i industrilokalen finns föremål som går att klättra på. Och eftersom det är rejv så kan det finnas folk som är påtända, och folk som är påtända brukar tro att de kan flyga – enligt en urgammal myt som lokalpolisen i Nynäshamn plockar upp i sitt beslut att stoppa festivalen:

Risken för fallolyckor, alternativt klättring i kombination med narkotikapåverkan där tanken på att flyga från höjder inte förefaller alldeles främmande, gör att lokalpolisområdet ser enorma säkerhetsrisker i byggnadernas utformning avseende klättringsmöjligheterna till de höga höjderna.
/…/
Vidare skulle orimliga polisiära resurser krävas för att garantera en godtagbar säkerhetsnivå.

Håkan Momenth, med lång erfarenhet som discjockey och arrangör, skriver:

Återigen kastas man 20 år tillbaks i tiden då man inser att polisen fortfarande får bedriva egen ideologisk linje.
Hade vilken annan myndighet som helst i Sverige bedrivit sin verksamhet på detta subjektiva sätt hade det blivit ramaskri.
Tyvärr är det en bredd av politiker i riksdagen som blundar för detta rättsliga övergrepp eftersom många har en sekteristisk syn på kultur man inte gillar och då gäller plötsligt inte likhet inför lagen.
Man hoppas ju att de stämmer polisen för detta. Det har lyckats förut där polisen fått betala stort skadestånd för att de dragit in tillstånd med kort varsel.
Andra festivaler med mer mainstreaminriktning som har mångdubbelt större publik och där det begås massvis med våldtäkter, sexuella övergrepp och grova misshandlar får däremot frikort från polisen.
När ska vi börja snacka om vilka brott som är viktiga att beivra?

Teorin om att det gått ut en central order från Polisregion Stockholm stärks av den senaste helgens händelser i Roslagen utanför Norrtälje. Under den gångna helgen anordnades där festivalen Cult Cosmic för andra gången. Jag var inte där i år, men fick höra från vänner om en synnerligen aggressiv polisnärvaro. Bland annat uppgifter om hur polisen plockat festivaldeltagare åt sidan och klätt av dem nakna. Uppgifter om en ung tjej som stod där naken och gråtande medan poliserna hånskrattar åt henne.

Den mycket påkostade insatsen resulterade i ett smärre antal gripanden för narkotikabrott (bland åtskilliga hundratals festivalbesökare). Detta samtidigt som det i landet arrangerades stadsfester där det ramlade in anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden utan att polisen gjorde några särskilda insatser mot dessa.

Citerar vad en festivalbesökare skrev på Instagram:

Tack för en fin festival alla arrangörer, deltagare och discjockeys! Låt oss minnas allt kul vi har haft och inte låta repressionen från ravekommissionen få oss att tappa lusten. Framöver måste vi bli bättre på att hålla ihop och agera tillsammans mot polisen, när de släpar ut en kille i skogen och tvingar av honom kläderna så är de inte ute efter knark, de vill avskräcka oss från att rejva. Stöttar vi varandra blir deras terror verkningslös.

Norrtäljepolisen väljer på sin Facebooksida att beskriva Cult Cosmic som ett “musikarrangemang”, demonstrativt skrivet inom citattecken.

Valet att slå ner på rejvkulturen är en politisk prioritering. Möjligen influerad av kommersiella klubbägare i innerstan som ogillar konkurrens från de underjordiska festerna – det har hänt förr att dessa företagare har drivit på aktivt för fler polisinsatser mot rejv. Men som det är nu är rejvkulturen i Stockholm alldeles för stor för att stoppas. Det avgörande är att arrangörer och deltagare inte låter sig skrämmas av polisens trakasserier. Att vi organiserar oss för att dokumentera och göra motstånd.

“Dansgolvet har en inneboende kraft som få andra miljöer har i dagens samhälle.” Så skriver Pedram Nasouri i en spännande historielektion, publicerad i Populär Poesi: “Why Can’t We Live Together? Om David Mancuso, The Loft och konsten att berätta en historia“. Läs!

32 kommentarer ↓

#1 J on 25 July 2017 at 10:53 pm

Hemkommen från Cult Cosmic kan jag bara bekräfta den bild som dina vänner gett dig; polisens närvaro, i sämsta tänkbara mening, var påtaglig under festivalens samtliga tre dagar, och nådde en kulmen under fredagskvällen och fredagsnatten.

Jag tror nära nog samtliga festivalbesökare jag talade med bevittnat eller själva utsatts för någon form av övergrepp från polisens sida – från godtyckliga och förnedrande ingripanden, till direkt våld. Festivalarrangörerna uppmanar besökare som utsatts för övergrepp från polisens sida att skriva och berätta vad de varit med om.

Det är, som du säger, uppenbart att valet att slå ner på rejvkulturen är en politisk prioritering och det är även troligt att polisen får incitament från kommersiella aktörer – som ibland approprierar, eller till och med lever på att appropriera attribut från den rörelse som de samtidigt försöker att slå ner -, det pekar på rejvets kommunistiska karaktär; dess redistribuering eller delande av det sinnliga som ett hot mot den polisiära ordningen.

Frånsett polisens amatörmässiga insats – hela denna cirkus för en handfull narkotikabrott, bland hundratals besökare? Till och med den enfaldigaste rapportråtta kommer att finna resultatet otillfredsställande! – var festivalen en succé. Bra musik, bred publik, god sammanhållning och en välkomnande atmosfär.

Vi ses igen nästa år!

#2 Pappersmassa on 26 July 2017 at 12:00 am

Tycker det är så töntigt med folk som gnäller över att de inte får knarka i fred.

#3 Folke Lavetti on 26 July 2017 at 11:28 am

@Pappersmassa jasså det tycker du att det är. Vart läser du det gnället? Det det gnälls över här är att polisen väljer att gå in med jättemånga civilpoliser mot en festival med ca 600 deltagare och lyckas sätta dit ca 20 knarkare. Hade dom gått in med samma polisinsats mot Åhléns City eller en tunnelbanevag så hade dom fått samma resultat.

Förresten, läste du Rasmus text innan du kommenterade?

#4 Björn Diffus on 26 July 2017 at 12:12 pm

Tankarna går ju direkt till slutet av 90-talet och insattserna som gjordes mot festerna. Har vart med om oräkneligt många Razzior där polisen i full kravallutrustning stormat skogsfester och klubbar. låtit folk sitta på golvet med händerna på huvudet för att sedan filma var och en medans man fått hålla upp idkort och säja namn o personnummer. Poliser som uttryckligen sagt “Vi ska krossa er kultur” Och det ser vi ju hur bra det gick. Polisens insattser gjorde oss mer sammansvettsade och starkare.

#5 Dennos frickadeli on 27 July 2017 at 9:40 am

Det är så jävla sorgligt att folk inte kan få omgås och lyssna på skyst musik. Har varit med från början av 90 och jag har nog aldrig känt mig så uppskattad av folken som man träffat under alla rave party plus vi är dom mest fredliga människor som dansar till unbar musik och njuter av tillvaron men det har ju alltid varit förbjudet i det svenska samhället. Om polisen ska stoppa något så är det fan alla festival som det finns flera fall av våldtäkt och aspackade ungdomar som bara vill mucka gräll osv, men kämpa på alla ravere och se detta som en vinst för så länge polisen gör sådana fel så vinner vi till slut ?

#6 Jonas E on 27 July 2017 at 2:50 pm

Vad hände med rejv-rörelsen i slutet av 90-talet? Dog den ut pga polisens repression, flyttade den någon annanstans, dog musiksmaken ut och ersattes av Max Martin, tog urbanisering bort alla bra lokaler? Vad är förklaringen? Ärlig undran.

#7 COPYRIOT | Mer som tyder på att Ravekommissionen har återupptagit sitt kulturkrig on 27 July 2017 at 9:44 pm

[…] ← 20 år tillbaks i tiden? Än en gång går Stockholmspolisen in för att kväsa rejvkulturen […]

#8 Jens on 28 July 2017 at 3:56 am

Ja, vad vill politikerna och Stockholmarna ha för stad? Om man inte bara vill dricka alkohol? Om man vill dansa? Är det bara själlös fläskhouse på gärdet en gång om året, svindyra stureplansställen med 100 meter vipkö eller ett svindyrt söderställe under skanstullsbron med 100 meter kö eller likadana golden hits/kvarnen/gröne jägaren- ställen med värdelös musik och med ofta en aggressiv machoatmosfär som vi vill ha? Om man inte vill gå hem o sova kl 01 eller 03 utan faktiskt vill fortsätta dansa o festa som en vuxen människa. Som väljer själv – ja valfrihet är ju poppis i alla andra sammanhang, sånt som politikerna o “vanligt folk” tycker är “charmigt” i andra “varmare” länder, sånt som “gör en levande stad”. O alla politiker som försöker sälja in Sthlm som en “storstad”? Till o med vilken bonnhåla som helst från 1963 där man kan få Puckon varm kan ju konkurrera med Sthlm. Dricka alkohol går bra till kl 01, sen är det problem och det riktigt farliga är dansen, det ska vanligt folk verkligen akta sig för! Är väl lika bra politikerna återinför “danstillståndet” igen! Nej, skulle behövas en större bredare POLITISK diskussion om vad för slags stad vi vill ha? Tror den smalare rejv o klubb-scenen skulle tjäna på att adressera frågan på detta bredare sätt då det är lättare att skapa en större bredare opinion och inte bli isolerade som en liten grupp “knarkare ute i skogen”. Borde istället va många som känner sig kallade att delta – hela kultur, mat/restaurang o nöjes o turiststockholm mfl – o istället för trakasserier av de som skapar dansevenemang borde de upphöjas som de kultur o nöjesförbättrare de är av politikerna och av oss som bor i den här stan!

#9 Boris on 28 July 2017 at 8:44 am

Rave har en “kommunistisk” karaktär? Tillåt mig äggmöka!

#10 Mathias on 7 August 2017 at 3:53 am

Vill bara tillägga att det är inte bara Rejvkulturen som behandlas annorlunda (läs hårdare, och fördomsfullt) av polisen, utan också reggaekulturen, inom vilken jag varit aktiv under lång tid nu.
Samma sak, med ofta löjliga mängder civilpoliser, trots att våld, både sexuellt våld och “vanligt” i princip aldrig förekommer.
Men det är ju vääääldigt viktigt att sätta dit några 20-åringar för att de har en joint… Suck.

Kommentera