Avbrott

Insåg just att jag inte postat något här på sex-sju veckor. Det är nog längsta avbrottet någonsin under denna bloggs tolvåriga historia och detta efter ett halvår av insaktad aktivitet. Inte för att särskilt många verkar bry sig, men jag vill ändå göra klart – åtminstone för mig själv- att det inte kommer att bli fråga om något långsamt utdöende, som annars är brukligt bland bloggar. Jag tänker mig att Copyriot ska puttra på, även om det ibland kan gå några veckor mellan inläggen.

Avbrottet har nog att göra med att jag skriver och läser på ett delvis annat sätt, i delvis andra sammanhang. Dels har jag rätt mycket att göra rent akademiskt, dels händer saker i mer kollektiv form i anslutning till olika läsecirklar. Och så får jag ur mig någon sporadisk tidskriftsartikel, typ i nya Brand (som jag får återkomma till).

En fråga är hur jag ska göra med K-serien som snart har rullat i fem år. Den utgör ju redan förarbetet till en bok, även om det inte kan bli fråga om att lyfta över text direkt från bloggen. Men jag har ännu inte lyckats sätta punkt. Hemma ligger också åtskilliga kilo papper – jag överdriver inte – och väntar på att bli föremål för läsanteckningar. Grejen är bara att jag aldrig kommer lyckas göra det i form av tematiskt sammanhållna bloggposter. I stället överväger jag en slutspurt där anteckningarna kastas fram utan att ens få någon titel utöver K281, K282, K283… bara fylla varje inlägg med en handfull noteringar kring saker jag läst som jag på något sätt hoppas kunna länka samman. Jo, så får det nog bli. Jag ska göra ett försök och om det ger någon respons i kommentarsfältet så kör jag på. Kanske lyckas jag då hitta fram till den där punkten som låter mig ta ett nästa steg.

52 kommentarer ↓

#1 Daniel II on 19 September 2016 at 3:17 pm

Heja Rasmus!
Alltid läsvärd :)

#2 No on 19 September 2016 at 4:14 pm

Fan va bra. Blev rädd att bloggen dött där ett tag.

#3 Anton on 19 September 2016 at 9:53 pm

Din blogg är väldigt intressant! Jag tror och hoppas vi är flera som följer bloggen utan att kommentera särskilt ofta.

#4 MN on 19 September 2016 at 10:01 pm

Skönt att höra. Det gick inte att komma in i bloggen ett tag så jag trodde att den kraschat.
Jag kommenterar inte så ofta men läser med stor behållning. Du har väl användning för dina inlägg här på annat håll också, kanske som skisser till grejer du publicerar sen?
Bloggare har tuffa tider nu, det har jag förstått. Själv tycker jag att det är tråkigt att Facebook och Twitter kapat åt sig så mycket av uppmärksamheten. Men det korta formatet är ju bekvämt förstås…

#5 MN on 19 September 2016 at 10:04 pm

Ett tips: det dyker upp en varning om att sidan inte är säker (för att du inte gått över till https). Det enda det handlar om är att kommentarer inte krypteras utan kan läsas av alla när man sänder dem, såvitt jag förstår. Det spelar ju ingen som helst roll men varningen kan kanske skrämma bort en del besökare.

#6 Erik on 20 September 2016 at 1:06 am

Trevligt att höra från dig. Skönt att höra att siten kommer puttra på :)

#7 e on 20 September 2016 at 12:49 pm

Jag skulle gärna läsa dig spinna vidare på dina tidigare trådar om KPI utifrån den här artikeln, http://www.etc.se/ekonomi/levnadsstandarden-lagre-pa-70-talet

#8 Dawwe on 20 September 2016 at 1:18 pm

Jag trodde du hade tröttnat av allt DDOSande, jag kom inte in på sidan på flera veckor.

#9 cess11 on 20 September 2016 at 4:49 pm

Vore dock smutt med K-serien ihopplockad till en behändig PDF för oss som gärna vill återvända till den under de kommande decennierna.

#10 Mattias on 21 September 2016 at 8:00 pm

Var som tidigare kommenterat lite orolig att bloggen dött. Först var den otillgänlig över huvud taget ganska länge och sedan kom det inga fler inlägg på lång tid. Den här bloggen är en otrolig källa till inspiration för mig, och jag är säker på att det är så för många andra också.

#11 J on 21 September 2016 at 9:11 pm

Som tidigare skrivit, brukar jag inte heller kommentera men uppskattar alltid nya blogginlägg. Glad att höra att det inte är tal om någon nedläggning!

#12 NH on 22 September 2016 at 12:32 am

Kul att bloggen lever! Brukar inte kommentera den, men blir ofta glatt överraskad över hur läsvärd den är.

#13 MN on 22 September 2016 at 1:04 pm

Läste just ditt inlägg för ett par år sedan där du flaggar för ev. nerläggning https://copyriot.se/2013/10/28/ej-heller-copyriot-har-evigt-liv/

Två funderingar: flera bloggande vänner menar att besöksstatistiken sjunkit drastiskt efter facebooks uppdykande. Åtminstone är det deras egen förklaring, bloggarnas kvalitet har inte försämrats.
Den ena hade 200 besökare om dagen i genomsnitt, vilket successivt har sjunkit till (påstår han) 30 om dagen. Vilket gjort honom mindre benägen att blogga, givetvis. Oförskämd fråga som du inte behöver besvara: har du sett en liknande minskning av besök, och har det fått dig att tappa sugen, eller är det bara att din tid inte räcker till?
Min andra fundering gäller kvinnorna. Visst har du kvinnliga läsare, till exempel jag. Så lägg inte ner av den anledningen!

#14 NN on 23 September 2016 at 3:50 pm

Kul att det får puttra på, har likt tidigare inlägg varit lite orolig. Jag tror att du har en ganska stor läsarkrets som till stor del är lurkers (vi borde skapa ett Svenskt ord för det!).

#15 Gunnar on 23 September 2016 at 9:24 pm

Kommentar till MN… Enligt min erfarenhet har bloggar i mycket blivit den äldre generationens forum (jag är född 51) och inget fel i det. Tveksam dock om Facebook har nånting med det att göra. Mina besökssiffror störtade från c:a 100 unika träffar per dag för ett par år sen till nuvarande c:a 30, men det verkar helt och hållet bero på att jag inte bloggar så mycket längre. Så fort jag postar nånting som lockar kommentarer så skjuter besökssiffrorna i höjden, nästan till gamla nivåer. Gamla medier mot nya medier, kanske bara?

#16 MN on 24 September 2016 at 12:45 pm

Gunnar: intressant. Ja, bortsett från modebloggar och dokusåpabloggar (om jag får använda ett lite nedlåtande uttryck) kan bloggar mycket väl ha blivit den äldre generationens forum. Just denna blogg avviker väl från den trenden, åtminstone vad gäller innehavaren.
Jag tycker att copyriot är en otroligt uppfriskande blogg, glädjande att den inte är nerlagd – eller saboterad, som det verkade ett tag

#17 Mattias on 25 September 2016 at 5:36 pm

Är också mycket intresserad av hur det ser ut med bokarbetet kring K-serien. När tror du att det kan finnas ett verk att köpa/läsa för en intresserad?

#18 rasmus on 26 September 2016 at 10:15 am

MN: Jag har inga siffror på besöksstatistiken här, valde aktivt bort det för ett antal år sedan, men har definitivt på känn att besöksantalet har decimerats sen det sena 00-talet. Inget konstigt med det kanske, för då handlade det väl mycket om “fildelningsdebatten”, folk kring piratpartiet som hittade hit, etc. Men jag misstänker att även annat har bidragit, särskilt kanske att Twitter i praktiken har ersatt RSS.

Intressant observation av Gunnar om ålder och bloggande. Jag vet inte om jag längre kan räknas till en yngre generation; trots allt är jag nu 31 % äldre än när jag grundade Copyriot. Det ni!

Vågar inte uttala mig om eventuellt kommande böcker.

#19 avadeaux on 26 September 2016 at 5:16 pm

Jag vet inte på vad du grundar omdömet att ”särskilt många verkar bry sig”, själv saknar jag definitivt dina inlägg. Dock har det varit en gradvis förändring tycker jag. I första fasen (för mig) var Copyriot ett ställe där man kunde få helt nya perspektiv och hjälp att upptäcka kulturella fenomen man inte hade en aning om. Sedan övergick bloggen till att vara en källa till skarp och noggrann analys av samtiden, en plats där man kunde få de väl genomtänkta rätta lösningarna på hur man rimligen borde förhålla sig till vad som hänt i politiken eller ekonomin, genomanalyserat och postat ungefär just när de professionella debattörerna skrikit sig tomma på luft från sina instinktiva och förutsägbara hörn. I tredje fasen har inläggen börjat bli glesare och mer handla om ekonomiska teorier i allt lägre grad av aktualitet, så när de nu tystnat helt en period har inte saknaden varit så stor som den skulle varit om det blivit tyst under de tidigare faserna. En effekt för mig har varit att jag slutat kolla min RSS-läsare, som Copyriot ett bra tag varit främsta skälet att använda över huvud taget.

#20 avadeaux on 26 September 2016 at 5:25 pm

Missade visst ett ”inte” i min första mening vilket kanske någon [inte] märkt utan att jag påpekat det.

#21 MatteK on 4 October 2016 at 7:06 pm

Puttra på!! Jag skulle verkligen sakna denna deg om den sluttade jäsa.

#22 MatteK on 4 October 2016 at 7:06 pm

slutade

#23 JFV on 5 October 2016 at 10:46 am

Tror att nedgången för bloggarna hänger ihop med att allt färre använder datorer till fritidssurfning nuförtiden. Det är jobbigt att läsa/skriva längre texter på telefoner och plattor.

#24 Daniel on 6 October 2016 at 12:16 pm

Fortsätt gärna! Har läst mkt här och fått mkt inspiration. Och kommenterat lite. :)

Daniel II> Är det jag som är Daniel ett? Eller är här en till vilket gör mig till Daniel den tredje? ;)

Kommentera