Spridning, delning, hat

“Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret.” Detta rapporterar nu en rad socialdemokratiska mediekanaler (Dagens Arena, Politism, Aftonbladets ledarsida), med hänvisning till “en undersökning från LO“. Jag förstår att utspelets syfte är att motverka det urskuldande talet om “alternativmedier” och fastslå att det handlar om rasism, för visst är det rasism det handlar om. Men jag förstår ändå inte varför alla så villigt köper en “undersökning” som inte med ett ord redovisar sin metod.

Undersökningen som gjorts av Johan Ulvenlöv (mediestrateg på LO) har i sig inte tillgängliggjorts, bara hänvisats till i en kort debattartikel i Aftonbladet. Därtill hittas en TT-nyhet som uppger att man räknat antalet “reaktioner i sociala medier” på sammanlagt 9424 artiklar från sex olika sajter. Ytterligare lite bakgrund ges i tidningen Journalisten men även där saknas ambitionen att ifrågasätta vad som egentligen har mätts.

Jag gissar att “sociala medier” som vanligt står för Facebook plus Twitter. Den gemensamma måttenheten heter alltså “reaktion”. Det kan dock ifrågasättas om detta verkligen är ett mått på spridning. Såvitt jag förstår levererar Facebook inga andra siffror än summan av delningar och gillamarkeringar och kommentarer. Vad som gäller på Twitter är mer oklart, men jag gissar att det handlar om retweets plus hjärtan.

Det är mycket möjligt att dessa typer av aktivitet har minskar drastiskt i anslutning till rasistsajternas länkar. Kanske säger det något om en förändrad vindriktning i svensk politik, kanske inte. Siffran är faktiskt ganska meningslös om den inte jämförs mot någonting annat. Det kan ju faktiskt vara så att all delningsaktivitet på Facebook och Twitter har minskat, såväl för traditionella medier som för rasistiska hatsajter (för att inte tala om personliga statusmeddelanden).

Framför allt gäller det att skilja mellan delning och spridning. Delning syftar på en manuell verksamhet; någon väljer att klicka på en knapp för att sprida någonting vidare. Men detta är bara en form av spridning. Den allmänna tendensen i rådande medieklimat går mot en högre grad av automatisering. Det är algoritmer som väljer ut vad som ska spridas, även om urvalet i hög grad sker på grundval av vad vissa användare har valt att klicka på.

Varje gång du postar en nyhetslänk på Facebook kommer den att åtföljas av tre rekommendationer. Där återfinns inte sällan just de rasistiska hatsajterna, oavsett om du valt ut dem eller inte. Samma sak med Google Now, som jag nyligen testade för första gången. Trots att jag inte är någon flitig läsare av de rasistiska hatsajterna, serverade mig Google ett nyhetsflöde fulllt av länkar till dessa. Om man ska studera spridning duger det inte att begränsa sig till den manuella delningen.

16 kommentarer ↓

#1 Christopher Kullenberg on 11 June 2016 at 10:22 am

Instämmer till fullo. Jag misstänker att mediestrateger ofta sitter med inköpta omvärldsbevakningstjänster (ex. Meltwater) när de gör sina spridningsmätningar. Det är oklart hur dessa i sin tur redovisar sina mätmetoder (som i sin tur kan vara algoritmer). Nån som vet?

Sedan är ju Flashback också ett mått på spridning, speciellt deras “Aktuella ämnen”. Men jag vet inte heller här exakt hur den rankningen räknas fram.

#2 Flute on 12 June 2016 at 2:23 pm

Det är alltid intressant med undersökningar som bara redovisar resultat, inte metod. Därmed blir de helt intetsägande och borde inte ens hänvisas till av media.

#3 JN on 16 June 2016 at 1:42 pm

Riktigt patetiskt av LO att försöka förklara detta med att “SD:s förflutna granskats”, som om det inte gjorts tidigare.
Om siffrorna nu ens stämmer beror det antagligen dels på att S och MP lagt om sin migrationspolitik, vilket borde vara en ventil för det värsta hatet, en känsla som bland annat uppstår ur frustration. Dels att att mer rumsrena aktörer som Göteborsposten, Ivar Arpi och Joakim Lamotte lagt beslag på en del av delningskakan. Liksom i fallet med att rösta på SD är det säkert många gamla betongsossar och flaggmoderater som delat avpixlat-länkar med handen för näsan. Nu kan de dela Teodorescu och Sakine istället.

#4 Svensk on 18 June 2016 at 6:02 am

“Detta rapporterar nu en rad socialdemokratiska mediekanaler” = Spridning, delning, hat

Nu när jag sitter här i mitten så ser jag oftare hat från vänster än från höger och skitsnack alla håll och kanter (även från denna blogg, ta bara JN kommentaren). Rumsrena Göteborgsposten :), nämnde jag skitsnack tidigare?

Fast jag gissar att denna kommentar kommer att raderas likt SVT och SR mål att ‘kontrollera informationsflödet’

#5 rasmus on 18 June 2016 at 10:32 am

Svenskt: Jag förstår ärligt talat inte vad du menar. Om jag skulle radera din kommentar är det för att den gränsar till obegriplighet, möjligen menad som sarkasm. Men tala gärna ur skägget.

#6 Daniel on 22 June 2016 at 5:00 pm

Det kanske är gamla nyheter, eller nyheter av en ren slump. Men på min Applemobiltelefon av märke 6 får jag nyheter när jag drar till sökskärmen. Jag skulle säga att 50% av nyheterna där rör invandring och varje gång jag kollar så är majoriteten av dem Dåliga (anti-invandring osv) nyheter. Det händer om och om igen. Obehagligt, ett stilla krig kanske förs? Saken är att jag inte kan vara säker, det kan ju vara JAG som har fel. Där tror jag paranoia drivs in i bilden. Jag KAN ha FEL. Och så vidare… “Nyheterna kommer helt slumpvis upp på din skärm.” Osv. Osv.

Kommentera