Det råder ingen yttrandefrihet i Copyriots kommentarsfält

Senaste dagarna har bloggen anfäktats av antisemitisk ohyra. Signaturen “m96” har bl.a. postat kommentarer som tipsar om “Sions vises protokoll“, en drygt 100 år gammal konspirationsteori, fabricerad av franska ultrareaktionärer i samråd med rysk säkerhetstjänst. Tidigare har samma signatur använt kommentarsfältet för att lovprisa såväl Sverigedemokraterna som Vladimir Putin och Viktor Orbán. Ett klassiskt högertroll, med andra ord.

Efter att jag tagit bort de antisemitiska kommentarerna, följer genast nya haranger om “åsiktsfascism” och “faktacensur”. Så låt mig göra klart en gång för alla:

Här råder inte yttrandefrihet. Att det finns ett öppet kommentarsfält på Copyriot betyder inte att syftet är att skapa ett forum för “öppen debatt”, vad än man menar med detta. Sådant kan man göra annorstädes.
Här välkomnas konstruktiva diskussioner. Det betyder inte att alla måste tycka lika. Det är högt i tak, åtminstone så länge det sagda har någon koppling till sammanhanget.
Men det finns också gränser. En absolut gräns dras mot rasistisk och antisemitisk propaganda. Sådan propaganda uttrycker sig ofta med insinuationer, vilket syftar till att försvåra gränsdragningar. Men här på Copyriot finns det
en person som drar den gränsen och det är jag.

Som en vän till mig nyligen skrev på ett annat forum:

Det handlar inte om att filtrera bort “åsikter”, det handlar om att filtrera fram det som inte är idioti – vilket så klart är en politisk fråga!

Filtrera fram. Så måste vi tänka hela tiden i vardagen när vi navigerar i de digitala flödena. Den som fastnar i att tjafsa om vem som blockat vem är troligen helt fel ute. Framåt måste vara filtrets riktning.

För övrigt slutar jag inte att känna förundran och tacksamhet över allt klokt som skrivs i Copyriots kommentarsfält, mestadels av folk som är mig helt okända. Inte under varje inlägg, men väl de flesta. Särskilt all respons som kommer på K-serien får ett varaktigt värde när jag arbetar in den i vad som i slutändan alltså ska bli en bok.

34 kommentarer ↓

#1 Arvid on 7 February 2016 at 11:06 pm

Väl talat! Välmodererade diskussioner är bara att välkomna.

#2 COPYRIOT | Fiktion, intention, konspiration on 8 February 2016 at 12:32 am

[…] ← Det råder ingen yttrandefrihet i Copyriots kommentarsfält […]

#3 Andreas E on 8 February 2016 at 7:52 am

Tack för en klar och tydlig hållning i detta. Vårt gemensamma internet kan bara bli genuint “socialt värdefullt” om var och en tar ansvar för sitt hörn av detsamma.

#4 Christopher Kullenberg on 8 February 2016 at 11:31 am

Anledningen till att jag kommenterar här är att det framfiltreras en diskussion med hög nivå. Det är en konst att skapa något så pass värdefullt.

#5 Flute on 8 February 2016 at 2:53 pm

Bra klargörande!

#6 Petter Ericson on 8 February 2016 at 3:47 pm

Stämmer in i hyllningskören! Fortsatt framåt för filterframställda findiskussioner!

#7 Olof on 11 February 2016 at 12:10 am

Bra Rasmus. Din blog bestämmer du själv över. Och dina texter är fortsatt läsvarda tycker jag.

#8 Manne on 12 February 2016 at 7:16 pm

Mycket bra att du klargör detta faktum, alltför många tycks gå omkring och tro att kommentarsfält på webbsajter innebär att andra *måste* lyssna till vad de har att säga; knappast, privata webbsajters kommentarfält lyder till syvende och sist under sajtägarnas diktat och inget annat(bortsett vissa lagar t ex grundlagen).

Kommentera