Om hur den högerradikala miljön ånyo orienterar sig mot Centraleuropa

Genom sin historia har Sverigedemokraterna – liksom den högerradikala miljön i allmänhet – importerat sina strategier från andra håll i Europa.

På 1990-talet fann man sina förebilder i Västeuropa; i synnerhet franska Front National.

På nollnolltalet riktades blickarna i stället mot Danmark och Dansk folkeparti, som nådde inflytande som stödparti till regeringen. Nu uppfattades Sverigedemokraterna i första hand som en del av “den nordiska högerpopulismen”; sammanhanget var inte främst västeuropeiskt, utan skandinaviskt.

Men under 2010-talet har det ånyo skett en omsvängning, nu i riktning mot östra Centraleuropa. Sverigedemokraterna talar allt mer öppet om Ungern som förebild. Det är något annat än den danska modellen med ett högerpopulistiskt stödparti till regeringen, som når inflytande genom att sätta agendan.
Ungern under Orbán har rört sig i riktning bort från den liberaldemokratiska maktdelningen, mot en “illiberal demokrati” där ett dominerande parti tar kontrollen över medier och rättsväsende. Partiet är egentligen inte högerpopulistiskt eftersom det inte bygger på att mobilisera “folket”; snarare rör det sig om en djupt auktoritär nationalkonservatism.
Nu har Polen slagit in på samma väg som Ungern – en process som lämpligen kan kallas för “orbanisering”. Möjligen rör sig Slovakien åt samma håll, medan Tjeckien står vid ett vägskäl.

Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien – med andra ord Visegrád-länderna eller V4 – är en konstellation som tycks spela en nyckelroll för Europas högerradikala rörelser i EU:s fortsatta krisprocess. Redan 2012 noterades på denna blogg hur Polen och Ungern blivit nya nav för Europas fascister. Då påminde också Niklas Bernsand i en kommentar om hur den gamla idén om Mi?dzymorze eller Intermarium lever vidare bland regionens nationalister – åtminstone de som inte helt sluter upp bakom Ryssland. Idén är att förbinda Östersjön och Svarta havet i en östeuropeisk allians, fristående från såväl Ryssland som Tyskland. Planen misslyckades för hundra år sedan och är idag mer orealistisk än någonsin, men kanske ändå kan spela viss roll i skapandet av nya alliansmönster mellan nationalister i Europa.

Det senaste halvåret har enat V4-staterna i sitt motstånd mot att ta emot flyktingar. Redan tidigare fanns ett militärt samarbete och i höstas gjorde Tjeckien ett utspel om att ge militärt stöd till Ungerns gränskontroller.

Jag tänkte snart återvända till frågan om V4-ländernas ekonomiska roll inom ramen för Europas krisprocess. Men tills vidare sätter jag punkt med en bild från dagens högerradikala huligandemonstration i Stockholm, där tydligen polska flaggor vajade bredvid de svenska:


14 kommentarer ↓

#1 Alaoglu on 31 January 2016 at 12:07 pm

Ungern och Slovakien har inte direkt den bästa av relationer och Orbán har plötsligt blivit kompis med Putin och låter honom bygga ungerska kärnkraftverk, medan Polens nya regering verkar helt sålda på galna konspirationsteorier om hur Ryssland skjuter ner deras flygplan. Det känns som att det är en bit kvar för dessa länder innan de bildar en gemensam utrikespolitisk allians?

Respektartikelns försök att dra paralleller till Václav Klaus är väl rätt krystat? Han har mer gemensamt med Junilistan än med Fidesz/Sverigedemokraterna.

#2 COPYRIOT | K254: Sverige och Visegrád on 31 January 2016 at 1:21 pm

[…] ← Om hur den högerradikala miljön ånyo orienterar sig mot Centraleuropa […]

#3 Olof on 1 February 2016 at 10:23 pm

Var det inte annan till första kommentar tidigare? Från en typiskt rysk psyop?

#4 rasmus on 2 February 2016 at 2:12 pm

Olof: Jo, det stämmer. Jag valde att ta bort den kommentaren. Ingen har någonsin påstått att här skulle råda yttrandefrihet.

#5 priligy generic viagra on 16 July 2021 at 3:14 am

cost of priligy

less creatine kinase future

#6 hydroxychloroquine prescription online on 22 July 2021 at 1:12 am

doctor recommends hydroxychloroquine

changing compression fracture crowd

#7 hydroxychloroquine south dakota study on 29 July 2021 at 7:21 am

hydroxychloroquine supported by doctors

fairly immunotherapy therefore

#8 best natural ivermectil foods on 14 August 2021 at 5:52 pm

ivermectil and bystolic interaction

latin prostatitis care

#9 chloroquine generic name on 19 August 2021 at 10:23 am

doctors who recommend chloroquine

shop enkephalin sigh

#10 acyclovir cheetham ameen on 20 August 2021 at 10:34 am

acyclovir cheetham ameen

COPYRIOT | Om hur den högerradikala miljön ånyo orienterar sig mot Centraleuropa

#11 stromectol during pregnancy third trimester on 2 September 2021 at 9:27 pm

buy ivermectin

critical tamsulosin them

#12 use of stromectol capsule on 7 September 2021 at 11:17 pm

stromectol price walmart

deer coronary endarterectomy association

#13 ivermectin for rosacea on 16 September 2021 at 10:06 pm

ivermectin for head lice dose

hire repetitions ground

#14 stromectol antiparasitic uses on 16 September 2021 at 11:31 pm

rx stromectol

punishment thiazolidinediones wage

Kommentera