Om de ryska högerradikalernas försök att bygga en internationell, “nationalkonservativ” allians

Russia seems to be getting serious about building an international alliance of extreme right parties that would aim at undermining the liberal democratic consensus in the West. In addition to providing financial support for parties such as France’s Front National and using extreme right activists and politicians as tools of propaganda, Russia is now building what it calls the “World National-Conservative Movement” (WNCM). A number of the internal documents (passed to me by the Moscow-based “Sova Centre“) provide an insight into the agenda and structure of the WNCM.

Så skriver Anton Shekhovtsov – redaktionsmedlem i den akademiska tidskriften Fascism – i The Interpreter.

Begreppet “nationalkonservatism” framstår i sammanhanget som en eufemism för “fascism”, som råkar ha en lite speciell betydelse i Ryssland. Jag har en känsla av att “konservatism”, i ett ryskt högerradikalt sammanhang, allra först syftar på ett oförblommerat hat mot homosexuella (eller mot allt som luktar QBTH).

Tittar man på listan över inbjudna återfinns en rad grupper som är uttalat nazistiska (inklusive Svenska motståndsrörelsen) eller åtminstone kryptonazister (tyska NPD, brittiska BNP, grekiska Gyllene gryning ungerska Jobbik, italienska Forza Nuova och David Duke. Sverige representeras utöver SMR av NU och (numera nedlagda) SvP.
Det kan noteras att franska Front National, som erhåller stöd från Kreml, inte återfinns på listan över inbjudna till WNCM – ett samarbete som organiseras av det ryska, högerradikala partiet Rodina. Inte heller är Sverigedemokraterna inbjudna, men vi kan nog räkna med att SDU, som just brutit med moderpartiet, kan vänta sig en öppen famn hos den ryska radikalhögern.
Märkligast är Rodina uppges ha bjudit in Sannfinländarna, som numera är regeringsparti i Finland och som hör till den europeiska partigruppen ECR, tillsammans med brittiska Tory-partiet och Dansk folkeparti.
Man får dock ta listan för vad den är: en önskelista, skriven av nån självutnämnd “metapolitiker”. Att en grupp återfinns på listan betyder föga. Men att vissa av grupperna på listan kommer att bygga tätare allianser är definitivt att vänta. Om det växer fram en fascistisk international under vårt årtionde, kommer dess kärna att bestå av organisationer som finns på denna lista – det kan vi nog räkna med.

Bland de inbjudna till WNCM finns också en handfull organisationer runt om i Asien. Där finns mongoliska nazister som går till våldsam attack mot kineser. Där finns ett thailändskt parti som förordar “clean politics” genom att delvis ersätta den parlamentariska demokratin med ett korporativt parlament.
Särskilt intressant är att ryssarna har bjudit in Syriens social-nationalistiska parti (SSNP), ett hyfsat stort och långlivat parti med fascistoid prägel (sekulära men i allians med Hizbollah). Däremot lyser t.ex. turkiska och indiska fascister med sin frånvaro på listan.

4 kommentarer ↓

#1 Knyttet on 18 September 2015 at 1:58 am

Angående det du skriver om “oförblommerat hat mot homosexuella (eller mot allt som luktar QBTH)”, så tror jag att Rysslands ganska stora fokus på “anti-gay-aktiviteter” i mångt och mycket “triggas” av att många “västländer”, däribland Sverige, använder HBT-rättigheter som en slags “metapolitiskt vapen”.
Även om synen på homosexuella i Ryssland antagligen är ganska negativ till att börja med, så leder “västs” bruk av gay-rättigheter som politiskt slagträ antagligen till att anti-gay-sentimentet i Ryssland blir ännu större. Det blir en slags “prestige-sak” att inte vika sig för EU:s “bögpropaganda”.

#2 Knyttet on 18 September 2015 at 2:01 am

Det är för övrigt inte bara bland extremhögern som Ryssland sonderar terrängen för samarbeten:
http://www.interpretermag.com/aleksandr-dugin-and-greeces-syriza-connection/

#3 Alaoglu on 18 September 2015 at 2:11 am

Knyttet: Homosexuella har det knappats lättare i andra länder där den ortodoxa kyrkan är stark, även i länder som (i motsats till Ryssland) är positiva till EU. Så en (över)reaktion på “bögpropaganda” är knappast förklaringen.

#4 Knyttet on 18 September 2015 at 2:29 am

Alaoglu: Homosexuella har det inte särskilt lätt i några länder, förutom vissa “västländer”, relativt sett, och givetvis med vissa undantag.
Jag menar så klart inte att det jag skriver är den gordiska knuten för homosexuellas situation i Ryssland, bara att den “politiserats” just på det sätt som angår det som Rasmus skriver om.

Kommentera