Kapar svansen

Via bloggens högerspalt går det inte längre att klicka sig tillbaka till inlägg från 2007, 2008 eller 2009. Jag bestämde mig nämligen för att ta bort dessa från det offentliga arkivet. Snart kommer de inte längre att vara sökbara via exempelvis Google.

Varför? För att de allra flesta inläggen är hopplöst inaktuella. De nosar lite här, lite där, hittar kanske något ibland men tar då med sig det framåt. Copyriot är ju en plats för ofärdiga tankar och ur en del av nollnolltalsbloggandet utkristalliserade sig senare texter med bättre hållbarhet.

Jag får erkänna att det känns lite märkligt att uppsåtligen göra sig skyldig till länkbrott, eller vad man nu ska kalla det när länkar hit blir brutna. Men då vill jag understryka att detta undandragande inte är någon radering.

För det första har jag bara ändrat inläggens status från “public” till “private”, vilket betyder att jag själv kan hitta dem när jag söker bakåt. Trots allt är Copyriot i första hand mitt privata arkiv.

För det andra så kan jag tänka mig att återpublicera något av nollnolltalets inlägg, om det mot förmodan finns någon läsare som minns något som förtjänar att finnas kvar i offentligheten. Hojta till så kanske det kan bli en “favorit i repris” med några uppdaterande rader!

För det tredjeförblir Copyriots fullständiga arkiv tillgängligt (men inte sökbart) på Archive.org. Detta stillar mina antikvariska skrupler.
I min egen forskning använder jag jag mig själv ibland av bloggar som historisk källa till nollnolltalet, vilket stundtals påminner om ett slags samtidsarkeologi där vissa bloggar helt enkelt är omöjliga att hitta. Det gäller inte minst alla nedlagda bloggar som en gång funnits på domänerna Blogspot.com eller WordPress.com, men som tidigare ofta förblev arkiverade på Archive.org. Men härom året såg dessa båda blogghotell till att retroaktivt avlägsna de nedlagda bloggarna med hjälp av robots.txt. Så kommer inte att ske med Copyriot.se!

För övrigt bestämde jag mig för att återinföra det arkaiska fenomenet “bloggrulle“. Längst ner i högerspalten återfinns några länkar till andra bloggar på svenska.

43 kommentarer ↓

#1 saturday on 21 August 2015 at 1:29 pm

Jag tycker det är synd att “svansen” inte visas. Det är intressant att gå tillbaka några år och se vad som var “aktuellt” just då. “Vad skrev Rasmus på Copyriot det året, var det verkligen så att debatten om det eller det ebbade ut”…

saturday

#2 rasmus on 21 August 2015 at 1:41 pm

saturday: Jag har full förståelse för detta. Särskilt som jag själv kommer att fortsätta gå tillbaka i det numera dolda arkivet för att se vad som skrevs här vid en viss tid.

#3 Christopher Kullenberg on 21 August 2015 at 4:55 pm

Blandade känslor!

Jag återgår ofta till svansen både här och i min egen blogg för att ta kunna mejsla fram det som står sig genom aktualiteten (och därmed överskrider den). Det är först när något fått mogna, låt säga från 2008 fram till nu.

När jag läser mina egna gamla texter från denna tidsperiod har jag alltid en skämskudde i ena handen. Men när jag kisar genom den och ändå plockar fram vad som fanns där och som kan vara användbart idag, hittar jag ibland guldklimpar. Bland annat använder jag ofta begrepp i min forskning idag som jag läste och skrev om för första gången för 5-10 år sedan. Det tar så lång tid att fundera ut hur de funkar.

#4 Christopher Kullenberg on 21 August 2015 at 4:59 pm

Vad jag vill säga är att svansen är nästan mera värdefull än “huvudet” på en blogg. Varför var den här bloggposten möjlig att skriva som den skrevs, 2007. etc.

#5 Christopher Kullenberg on 21 August 2015 at 5:01 pm

Hade det här varit 2007 hade jag skapat en Facebookgrupp med titeln “Petition to protest Copyriot archive deletion”. :D

#6 Jonatan on 21 August 2015 at 10:31 pm

Besviken! Du misshandlar internet lite grann när du gör så. Dessa år var väl också någon slags höjdpunkt för förhoppningarna om vad internet skulle kunna bli. Bra med bloggrullen! Jag har saknat en sådan. Ett tydligt ställningstagande för ett distribuerat och levande nät.

#7 Christopher Kullenberg on 22 August 2015 at 8:39 am

Jag använder då och då det ännu äldre arkivet 2004-2007. Helt ovärderligt dels eftersom bloggen “bevakar” en uppsättning frågor och därmed skapar tankelinjer som står i någon form av dialog med en specifik samtid. Intressant att ett blogspotkonto kan överleva så länge!

Det som är intressant på ett annat plan är att det sker ett “teoretiskt” brott någonstans i perioden 2007-2009. Den “tidiga” Copyriot utgick från en bred och eklektisk poststrukturalistisk ansats (ursäkta det klumpiga begreppet) med Nietzscheanska utfall. Efter 2009 skedde vändningen mot värdekritik och analys av den kontrarevolution som internet präglades av.

Före och efter nätets kontrarevolution! Vi förändrades alla av denna händelse, vars definitiva punkter inte går att nagla fast, kanske för att det rörde sig om flera händelser. En kartografi över dessa händelser, händelser som fick många av oss att ändra sina positioner, tankemönster, politiska strategier och taktiker, tror jag är viktig att hela tiden analysera. Copyriots arkiv är en viktig källa för denna reflektion, det är få ställen som har en sådan kontinuitet och frekvens.

Deleuze och Guattari skulle kanske ha sagt att den deterritorialisering som fick nätet att gunga och lämnade ett fritt spelrum för experimenterade efter millennieskiftet sedan utsattes för en reterritorialisering där själva experimenterandet och nätvaron sögs upp av nätgiganterna, placerades inom deras walled gardens och exploaterades för att bana väg för en ny IT-bubbelekonomi.

Vad var det som skedde? Hur lät vi det ske? Var det bra eller dåligt? Vilka nya former för experimenterande är möjliga och omöjliga nu? Svaren ligger givetvis inte bara i ett återblickande, men förståelsen är bara möjlig i samtidshistoriens skumma ljus.

#8 jezu on 23 August 2015 at 5:46 am

du har börjat tjäna pengar. thaz wat happens

#9 rasmus on 23 August 2015 at 8:36 am

jezu: vill du utveckla? (jag hade fast månadsinkomst 2006–2011 och har det åter sedan två års tid. det har inte skett någon plötsligt uppsving i mina intäkter utan det knallar och går.)

#10 Knyttet on 23 August 2015 at 11:48 pm

Är det några särskilda inlägg du inte vill ska vara sökbara?
Något du skäms för eller?

#11 rasmus on 24 August 2015 at 7:44 am

Nej, inga särskilda inlägg. Och jag tycker fortfarande att jag har ett förhållandevis enormt arkiv tillgängligt i offentligheten. Tänk på hur många som bloggade 2005 eller 2010 som helt frankt raderat sina bloggar i sin helhet, så att de inte ens är tillgängliga på Internet Archive.

#12 A on 24 August 2015 at 10:55 am

Har följt dina skrifter även innan bloggen, vet inte om det var på piratbyrån eller gnuheter på den tiden, men spelar roll, fortsätt skriva! Den som verkligen vill veta kan hitta och analysera gamla texter ändå.

Kan bjuda på en öl eller valfri dryck nångång om du vill, är i Stockholmstrakten numer.

#13 e on 26 August 2015 at 12:08 am

Meddelande till allmänheten. Så här gör man en direkt länk till en copyriotsida på archive.org utan att behöva kolla upp vilken exakt dag cachen gjordes:

https://web.archive.org/web/2013/http://copyriot.se/2008/10/10/stora-fragetecknet-kring-piratjagarlagen/

2013 anger året cachen plockas ifrån. Då leder länken direkt till texten, istället för en översiktssida för manuellt val av cache
( https://web.archive.org/web/*/http://copyriot.se/2008/10/10/stora-fragetecknet-kring-piratjagarlagen/ )

Så den som vill uppdatera länkar till copyriot behöver bara prefixera URLen med https://web.archive.org/web/2013/

#14 rasmus on 26 August 2015 at 12:23 am

e: Bra meddelande!

#15 Widing on 29 August 2015 at 11:43 am

Jag saknar redan allt om Bataille.
Samläsningen av Bataille och Arendt var ju episk.

#16 rasmus on 29 August 2015 at 12:36 pm

Widing: Ärligt talat var den mest weird.

#17 rasmus on 29 August 2015 at 12:37 pm

I vilket fall, för mig känns Bataille-serien (2007) som ett förarbete till Det postdigitala manifestet (2009). Jag tänker att kontentan av förstnämnda bildade en kärna i sistnämnda.

#18 Widing on 3 September 2015 at 12:10 am

Ja den var udda, men idéerna har stannat hos mig! Att sammanföra A+B genom deras överflödstänkande var oväntat men på något sätt givet när det var gjort. Jag gillade manifestet också … Kanske har Bataille någon sorts potential att poppa upp i kris-serien i framtiden ;)

#19 Mattias on 4 September 2015 at 5:17 pm

Tycker det är ett tråkigt beslut. Precis som skrevs i en tidigare kommentar är det på många sätt en unik upplevelse att kunna följa vissa frågor genom dina ögon i så många år. Ger en annan insikt än jag fått på många andra håll. Tidigare i sommar tog jag mig an att läsa alla inlägg (mer eller mindre) som skrivits på denna blogg och är nu mycket nöjd att jag hann med det innan du tog bort dem.

Kommentera