
Nya numret av Brand har skuld som tema. Väldigt matigt, med ett uppsjö av infallsvinklar samt intervjuer med aktivister för skuldsatta i Spanien och USA.
Själv medverkar jag med en text som utspelar sig bland säljarna i galleriornas mittgångar och i vad som fortfarande är ett hem för överskuldsatte Rolf. Köp!
På liknande tema har jag också just medverkat i radio, i UR-serien Bildningsbyrån Finans, som sänds i P1 på onsdagkvällarna. Natacha López intervjuade mig till ett program om hushållens skuldsättning i Sverige. Jag pratar bland annat lite om kreditkonsumtionens historia; hur Sverige redan under folkhemmets storhetstid utmärktes av den högsta nivån av avbetalningskrediter i Europa; hur en stor del av det svenska skuldberget flyttades från staten till hushållen på 1990-talet. Om hur vi nu befinner sig i okända vatten eftersom den ekonomiska framtiden aldrig varit intecknad i så stor utsträckning som i dag. Om hur utrymmet för politiskt handlande inskränks för ett samhälle som erkänner dessa skulder.
33 kommentarer ↓
“The democratisation of debt”… Har alltid gillat det uttrycket.
Själv har jag alltid hatat överanvändningen av begreppet “demokratisering”. Jag vidhåller att demokratibegreppet i någon mening måste handla om folkstyre. Att någonting sprids ut till ett bredare befolkningsskikt än tidigare har inte nödvändigtvis någonting alls ingenting med demokrati att göra. Då passar prefixet mass- bättre.
Då uppfattade vi frasen annorlunda. “Democratisation of debt” är William Keegans coinage (Observers ekonomikorre) och var ironiskt menat. Jag tror du uppfattade det mer bokstavligt.
Aha! Då missförstod jag, men det fanns en anledning till missförståndet – alltför ofta i den akademiska prosan används “demokratisering av X” i vagt positiva termer bara för att säga att något har blivit folkligt.
[…] Om skuldsättning, i Brand och i radio […]
Kommentera