Ändamålsglidningen saknar logisk slutpunkt

I dag skriver jag lite om trafikdatalagringen på Expressens kultursida. Om hur ändamålsglidningen är inbyggd i övervakningsmaskineriet. Om varför det från början ledde fel att debattera datalagringen i termer av “avlyssning”, när den i praktiken främst handlar om att spåra rörelser i rummet.
Ämnen som har dryftats tidigare här Copyriot, fast det var några år sen nu.

Avslutar med några rader om hur Kina bygger upp ett mastodontregister som ska sätta poäng på var och en av landets 1,3 miljarder invånare. En slags vidareutveckling av etablerade system för kreditupplysningar, i syfte att underlätta ekonomiska transaktioner mellan främlingar, men också att garantera social och politisk stabilitet. Privatekonomiska uppgifter ska vägas samman med data över människors livsstil i bredare bemärkelse: vad de gör på nätet, vilka varor de köper, hur de rör sig i rummet… Möjligheterna är oändliga!

Det var sinologen och juristen Rogier Creemers som först publicerade en översättning av de kinesiska planerna. Ett utdrag:

Establish network credit files covering Internet enterprises and individual netizens, vigorously move forward with the establishment of exchange and sharing mechanisms for online credit information and corresponding credit information in other areas, forcefully promote the broad application of online credit information in various areas of society. Establish online credit black list systems, list enterprises and individuals engaging in online swindles, rumourmongering, infringement of other persons’ lawful rights and interests and other grave acts of breaking trust online onto black lists, adopt measures against subjects listed on black lists including limitation of online conduct and barring sectoral access, and report them to corresponding departments for publication and exposure.

28 kommentarer ↓

#1 Puck on 6 May 2015 at 11:14 am

Samtidigt i Frankrike: http://www.theguardian.com/world/2015/may/05/france-passes-new-surveillance-law-in-wake-of-charlie-hebdo-attack

#2 S on 6 May 2015 at 1:37 pm

Här har du en kreativ övervakningsstartup som finansieras av statliga Almi:

http://breakit.se/artikel/532/glimr-tar-in-5-miljoner-for-att-spara-dig-i-butiker-och-pa-massor

#3 Olof on 6 May 2015 at 8:25 pm

Håller på läser namen Frånstedts, Spionjägaren del II. Det är intressant att IB, Informationshämtning Birger, var såna föregångare med att digitalisera sina register. IB klassade (enligt OF till skillnad mot SÄPO) stora mängder av objekt skyddsvärda och fick därmed behovet att kartlägga stora mängder av personer som då på olika hade anknytning till objekten. Det lär ju ha behövts algoritmer för att finna riskindividerna i datamängden. Sen kanske det bara är en slump att Sjukhusspionaffären (1975) firar jämt ett år då det visar sig att västerbottens läns landsting installerat teknik för SSL interception i sina datorsystem och därmed fått teknisk möjlighet kan läsa sina anställdas eller forskares krypterade kommunikation te.x på sociala media.

#4 COPYRIOT | Från Klarna till Kina – om sambandet mellan skuldsättning och övervakning on 18 May 2015 at 11:22 am

[…] Ändamålsglidningen saknar logisk slutpunkt […]

#5 COPYRIOT | K197: Nedslag i IT-bubblan on 1 June 2015 at 11:17 am

[…] Ändamålsglidningen saknar logisk slutpunkt […]

Kommentera