Metro normaliserar Avpixlat

Visst tycker jag att Viralgranskaren i Metro är bra journalistik, välförtjänt prisbelönad etc. Inte storslaget, men ändå bra. Särskilt i jämförelse med hur nyhetsmedierna överlag förhåller sig till det virala: antingen sprida det vidare oförändrat i eget omslagspapper, eller förvandla det till åsiktsjournalistik. Viralgranskaren har åtminstone en ambition om att inte bara säga lite si och lite så, utan faktiskt fälla ett journalistiskt omdöme efter att ha gjort egna efterforskningar. Det är inte alla redaktioner som har den ambitionen nuförtiden.

Men i dag blev jag ändå betänksam. Inte över det journalistiska innehållet, men över den form som den får i tidningen Metro. Tidningens förstasida pryds av rubriken:

Dom från 2007 blev “färsk” på Avpixlat

Går det verkligen att motivera en sådan nyhetsvärdering? “Nyheten” dominerar Metros etta samt den första nyhetssidan inne i tidningen. Vad saken gäller? Att den ökända rasistbloggen Avpixlat har gjort ett formellt faktafel när de i ett av sina blogginlägg återrapporterade en uppgift som visade sig vara flera år gammal, utan att påpeka dess ålder. Bloggposten handlade om ett av otaliga övergrepp i Saudiarabien och verkar för en gångs skull inte ha kryddats med rasistiska gliringar. Men där fanns alltså ett faktafel, som blåstes upp något enormt i Metro.

När ett formellt misstag blir uppblåst till dessa dimensioner, ges onekligen intrycket att Axpixlat i normala fall skulle räknas som en pålitlig journalistisk aktör. Normaliseringen stärks av en framsidesrubrik där “Avpixlat” förekommer utan närmare förklaring, som om alla stockholmare redan känner till detta varumärke.

Kontentan blir liksom att Metro bjuder en rasistblogg på gratis reklamplats. Men att det blir så är inte att skylla på det enskilda journalistiska jobbet som Viralsgranskaren har gjort. Snarare är det en simpel konsekvens av att Metro uppenbarligen lider stor brist på självständig journalistik i övrigt.

37 kommentarer ↓

#1 Nyfikus on 13 March 2015 at 9:37 pm

Jag fattar inte hypen kring den f.d. Flashback-hataren Jack Werner (https://www.flashback.org/u152275 ; http://internetworld.idg.se/2.1006/1.565206/forlat-jag-skrev-rasistiskt-pa-flashback).
Vet inte mediafolk att http://www.snopes.com/ har funnits på nätet sen 1995? Vad är så innovativt med “Viralgranskaren”?

#2 Anon on 13 March 2015 at 10:06 pm

Metro är en tidning som ger valuta för pengarna, helt klart. Den är, till skillnad från det mesta som ges ut i Sverige, alltid värd det man betalar för den.

#3 Förattdetgår on 14 March 2015 at 10:10 am

Copyriot normaliserar annonshäftet Metro.

#4 Mangan on 14 March 2015 at 3:27 pm

@Nyfikus: Med tanke på t ex mediahajpen kring Wordfeud (i mängder av tidningar) för några år sedan har jag inga illusioner om att svenska journalister och redaktioner skulle bry sig om att titta längre än till vad de redan känner till. Alfapet/Scrabble på nätet har funnits i många varianter och med stor spridning långt före WF, men för svenska journalister och tyckare som skriver av varandra var Wordfeud det första och det enda spelet i genren.

#5 rasmus on 14 March 2015 at 4:20 pm

Förattdetgår: Metros förstasida är i första hand en del av stadsrummet i Stockholm (med flera städer), i andra hand en del av ett annonshäfte. Denna position har Metro genom sitt avtal med SL och liknande aktörer.

#6 Jakob on 14 March 2015 at 10:25 pm

På vilket sätt får det Avpixlat att framstå som en “pålitlig journalistisk aktör”? Oftast handlar det ju bara om facebookrykten som granskas, och ingen skulle väl kalla Facebook för en pålitlig journalistisk aktör?

#7 Nyfikus on 15 March 2015 at 1:38 am

Förattdetgår: Haha! Det kan dras längre, Copyriot normaliserar fascismen!
Detta genom att Copyriot normaliserar annonshäftet Metro, som i sin tur normaliserar Avpixlat, som i sin tur, inte bara normaliserar utan dessutom hyllar SD. Och SD är ett “fascistiskt” parti.

Alla som över huvud taget använder ordet “fascism” normaliserar densamma.
Det är typ som låten “Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)”.
LOL

#8 rasmus on 15 March 2015 at 6:42 am

Nyfikus: Vilken tramsig nivå. Vem här skulle t.ex. ha påstått att SD “är ett ‘fascistiskt’ parti”?

#9 Nyfikus on 15 March 2015 at 3:14 pm

Rasmus: https://youtu.be/aJFR13LD7NM?t=29s