Doktorsavhandling om Le Bombe som mp3-artist

Såg ett pressmeddelande om en ny avhandling i musikvetenskap från Uppsala universitet. Jag kan inte säga något om innehållet, för avhandlingen finns inte tillgänglig för nedladdning. Linus Johansson klargör dock sitt syfte: “The analyses also reveal a multitude of explicit strategies and implicit tactics towards the cultural hegemony of the globalizing music industry.” Han har tagit ett roligt exempel:

The first case study, a solo project called Le Bombe, shows alternative music, crafted using simple instruments in a home studio setting. The music is distributed by means of underground networks, entirely without involvement from the corporate music industry.

Om jag inte minns fel, distribuerade Le Bombe sina första släpp enbart personligen, via brända cd. Några i Piratbyrån som kände Le Bombe laddade upp musiken på vår server och skrev en presentation av den på vår sida. En av få artiklar som någonsin skrevs om Le Bombe, tror jag.
Det var i början av år 2004 och jag ser nu att katalogen med mp3:or från tidiga Le Bombe fortfarande går att hitta via Internet Archive, inklusive vissa av mp3-filerna.

Sånt höll vi på med i Piratbyrån på den tiden, vi tipsade varandra om bekantas musik. Att delta i debatter om fildelning kändes ofta sekundärt.

24 kommentarer ↓

#1 scrdcow on 14 March 2015 at 12:10 pm

https://www.sendspace.com/file/e5mjh3 – Alla filer tarballade.

Kommentera