Granska salafisterna!

Jag skriver i dagens Expressen om att det skulle behövas en motsvarighet till tidskriften Expo, inriktad på att kartlägga salafismen – den rörelse som omfattar bl.a. Isis, al-Shabaab, Boko Haram och som även har motiverat dem som begått senaste årets terrordåd mot slumpvis valda judar i Europa.

Det ska väl tilläggas att just Expo faktiskt har granskat al-Shabaabs nätverk i Sverige. Men det som krävs är en kontinuerlig kartläggning av expertjournalister som kan sätta fenomenet i sitt lokala och globala sammanhang.

Jag vill ställa detta förslag i opposition till kraven på att överlåta granskningen åt säkerhetspolisen och att utöka övervakningsstaten. Poängen med journalistisk granskning är att den inte är hemlig, utan tvärtom folkbildande på ett sätt som möjliggör ett antifascistiskt motstånd mot salafisterna. Därtill rör det sig om olika avgränsningar av objektet.

Säkerhetspolisen har till uppdrag att granska det som kallas för “våldsbejakande islamism“. Det innebär i teorin att de inte får granska alla aktörer som torgför den salafistiska ideologin, utan bara dem som manar till våldshandlingar. Det är inte tillräckligt.
Jämför med hur Expo granskar även de grupper som sprider rasism, på nätet och i parlamenten, oavsett om de begår kriminella handlingar eller ej. Poängen är ju att denna rasism i förlängningen bidrar till att trigga våldshandlingar. Samma sak borde gälla för den granskning av salafismen som borde komma till stånd.

Men så länge landets politiker vill fortsätta Sveriges militära samarbete med Saudiarabien, kommer de inte vilja ha en granskning av detta slag. Den kommer nämligen att leda rakt in i den saudiska statsapparaten.

(Förresten: vet ni vilket parti i riksdagen som är allra mest entuastiska förespråkare för vapenexport till Saudiarabien? Sverigedemokraterna!)

46 kommentarer ↓

#1 Nyfikus on 17 February 2015 at 1:23 pm

Judehatande muslimer!?
Det var minsann lättare på 1990-talet, när allt var som i “Nattbuss 807”!: ;)

#2 Alaoglu on 17 February 2015 at 2:51 pm

(De absolut inte på något sätt rasistiska) Sverigedemokraterna är motståndare till saudiska pengar när de används till moskéer som stör den ursvenska folkhemsidyllen på Hisingen, men har inga problem med saudiska pengar i utbyte mot vapen för att stötta upp den saudiska tortyrapparaten på dess hemaplan; mycket få ursvenskar har nämligen fått händerna avhuggna av den saudiska regimen. Är någon speciellt förvånad?

#3 Lars on 17 February 2015 at 3:42 pm

The Atlantic har nyligen gjort en mycket bra genomgång av den ideologi och de teologiska föreställningar som driver IS. Analysen innehåller även distinktioner mellan de olika typerna av salafism som finns i spektrat: http://www.theatlantic.com/features/archive/2015/02/what-isis-really-wants/384980/

#4 gustav on 17 February 2015 at 4:35 pm

Bra idé!

#5 electropura on 17 February 2015 at 6:43 pm

@Lars:
Tack för länken!

#6 JN on 17 February 2015 at 7:31 pm

Finns en flashbacktråd. Börjar som vanlig antimuslimsk kverulans men utvecklas till en grundlig kartläggning av den svenska islamistmiljön: https://www.flashback.org/t2202762

En salafist-Expo skulle vara en betydligt viktigare journalistisk gärning än originalet. Nynazismen var hela tiden en marginaliserad rörelse rent politiskt, medan salafismen har beröringspunkter med det politiska etablissemanget, genom vissa av de suspekta individer som utsetts till att representera Sveriges muslimer genom olika organisationer.

#7 markus on 17 February 2015 at 8:17 pm

Bra idé!

500 kr härmed bortlovade om det ska crowdfundas.

#8 Nyfikus on 17 February 2015 at 8:19 pm

Per Gudmundson får väl betraktas som en pionjär i det som Rasmus efterfrågar?

#9 COPYRIOT | PS om salafismen on 18 February 2015 at 8:30 am

[…] ← Granska salafisterna! […]

#10 manen on 19 February 2015 at 1:43 pm

Skulle nog säga att de är wahhabiter pga att termen salafi är ganska hedervärd(om jag inte minns fel).

Finns en gammal (insomnad)blogg som kallades wahhabismkritik, hittade den genom lotusätaren Mohammed Omars blogg.

#11 Fri on 27 February 2015 at 9:08 am

Granska er själva. Vi kan ju börja med er egna Drumont, tecknaren Latuff.

Vars rashets passerar förbi som både marxism och hör och häpna anti-fascism. I sanning är den moderna Palestinavänstern en perverterad rörelse som vänt och upp och ned på det som faktiskt utmärkte den tidiga anti-fascistiska rörelsen.

Försvaret av teckningar där han “driver” med att väst reagerar annorlunda på att någon avbildar en profet med att teckna kränkande bilder om massutrotning (förintelsen) och hur detta är hyckleri. Ska man skratta eller gråta?

liknar ju hur nazister sätter på sig offerkoftan och försvarar sina musikförlag med att jämföra sig med att ABBA faktiskt kan tolkas kränkande om man vill det.

Så börja med er själva.

#12 rasmus on 27 February 2015 at 10:19 am

Fri: Vem tilltalar du när du skriver “granska er själva”?

I all välmening vill jag tipsa om att den som skriver arga bloggkommentarer med oklar adressat lätt framstår som en svårbegriplig rättshaverist.

Kommentera