Rikspolischef med goda meriter som Hollywoodlakej

Hörde ni glasen som klingade i Hollywood nyss, när sosseregeringen utsåg ny rikspolischef? Minns ni vad Dan Eliasson gjorde innan sina år på Säpo, Migrationsverket och Försäkringskassan?

Jo, under förra sosseregeringen var han statssekreterare och Thomas Bodströms högra hand. Där spelade han en nyckelroll i tillslaget mot The Pirate Bay.

Dan Eliassons roll är ganska väl dokumenterad. På hösten 2005 kom åklagare Håkan Roswall fram till att svensk lag inte tillät ett tillslag mot The Pirate Bay. Detta sågs som ett stort problem av Hollywoods lobbygrupp MPAA. De höll en flitig kontakt med Dan Eliasson, som i sin tur kallade upp Håkan Roswall, liksom överåklagare Sven-Erik Alhem, till regeringskansliet. Därefter ändrades åklagarmyndighetens beslut.
Den 10 april 2006 skickade Dan Eliasson ett brev till MPAA och meddelade att svenska myndigheter kommer “vidta åtgärder” mot The Pirate Bay senast den 15 juni. Tillslaget skedde den 31 maj 2006.

Med tanke på Dan Eliassons roll i att styra åklagarmyndighetens beslut och prioriteringar från regeringskansliet, kan vi nog vänta oss en rikspolischef som är lika öppen för politisk styrning.

36 kommentarer ↓

#1 kjell on 21 November 2014 at 9:24 am

Etablissemangets subversiva handlande.

#2 Anon on 21 November 2014 at 1:37 pm

Tycker vad han gjorde i Bangkok är betydligt intressantare.

#3 Xenu on 21 November 2014 at 4:57 pm

Kan det beläggas kopplingar mellan Dan Eliasson och amerikanska Scientoligi som vart mycket aktiv lobbyist mot svensk regering när det gäller copyright

#4 Bengt O. Karlsson on 21 November 2014 at 7:15 pm

Det finns mycket goda skäl att hacka ner på Eliasson, främst för hans roll på Migrationsverket -kanske också på Försäkringskassan. Synd då att ni hoppar på det enda bra han gjort: attackerat upphovsrättsbrottslingarna.

#5 rasmus on 21 November 2014 at 7:45 pm

Bengt O Karlsson: Du menar alltså, om jag tolkat det rätt, att fildelningen vid nollnolltalets mitt var ett samhällsproblem av sådan skala att det rättfärdigade ett de facto undantagstillstånd, där etablerade rättsstatliga principer kunde sättas åt sidan?
För vad detta är fråga om är ju strikt talat de rättsstatliga principerna, inte vad man råkar ha för uppfattningar om fildelning.

#6 Bengt O. Karlsson on 21 November 2014 at 8:27 pm

Det gjorde väl du när du för många år sedan deltog i en konferens i Wien (där jag bor sedan 36 år) och hyllade en piratgrupp som saboterade bevakningskamerorna på Schwedenplatz. Det förlåter jag dig aldrig hur berömd du än blivit sedan.

F.ö. “fildelningen” var (och är) ett brott som kränker
upphovspersoners rättogheter. Kan inte bortförklaras hur mycket ni än försöker.

#7 Rallarn on 22 November 2014 at 12:56 am

Men Bengt, visst är det väl värre om staten, som är garanten för lag och rätt, bryter mot lagen, än om en privatperaon ggör det? Visst, om RF bröt mot lagen i Wien så ska han väl straffas för det, men det staten gjorde när de lät USA styra rättskipningen i Sverige är principiellt på en helt annan nivå. Och det tror jag du inser även om du är mot fildelning.

#8 Bengt O. Karlsson on 22 November 2014 at 8:50 am

För tydlighetens skull: Naturligtvis gjorde inte RF något olagligt men han hyllade en piratgrupp (tysk vill jag minnas) som bedrev denna aktionism om än kanske inte just för vad de gjorde på stan.

#9 rasmus on 22 November 2014 at 9:44 am

Vadå “piratgrupp”? Jaja, jag minns inte och ser heller inte hur ett eventuellt sabotage mot övervakningskameror i Tyskland skulle legitimera att Sveriges regering i strid mot regeringsformen beordrar polis och åklagare att slå till mot vissa serverhallar.

#10 Ge er on 23 November 2014 at 7:45 am

Det intressanta här är inte upphovsrätt eller inte utan hur godtycklig lagen är som gjorde till ändringen

#11 Ny IT-razzia mot piratbukten | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat on 10 December 2014 at 3:34 pm

[…] bättre blir det av att Sveriges nya polischef, dåvarande statssekreterare, var nyckelfiguren bakom razzian mot The Pirate Bay 2006. Rättsrötan biter sig fast i […]

Kommentera