Hur ställer sig Spotify och Google till att sprida nazistmusik? Oklar censur i streamingtjänsterna

Vilken musik får finnas i streamingtjänsterna? Kriterierna är oklara och har aldrig blivit föremål för någon egentlig diskussion. Men det är tänkbart att frågan kommer att hamna på tapeten oftare framöver. Efter att Spotify under flera år haft nästintill monopol i länder som Sverige, kommer de under 2015 att utmanas av Apple. Då öppnas för jämförelser av utbudet. Googles musiktjänst ser inte ut som någon seriös konkurrent, eftersom den bygger på att användarna måste ladda upp eller köpa varje enskilt spår för att sedan kunna ladda ner eller lyssna på det. Men även där blir resultatet ett utbud som låter sig jämföras med Apple och Spotify.

Vitmaktmusik splittrar Google och Spotify“, konstaterar DN efter att ha sökt efter en handfull ökända artister i respektive tjänst.
Där konstateras att både Skrewdriver, No Remorse och Max Resist – tre uttalat nazistiska skinnskalleband – finns tillgängliga via Googles musiktjänst.

Märkligt nog glömmer DN att titta på Apples musikbutik. För där säljs både Skrewdriver och Max Resist.

Googles talesperson säger bara fluff-fluff: “vi tillåter inte innehåll som uppmanar till våld eller vars huvudsyfte är att väcka hat”. Med ett sådant kriterium kan ju lite av varje plockas bort, om den negativa uppmärksamheten skulle bli besvärande. Men att distribuera No Remorse är tydligen okej – tills vidare.

No Remorse hittades även på Spotify, liksom ytterligare något band i samma genre. Men efter att DN hört av sig tog det bara några timmar innan Spotify svarade: “banden är nedtagna”. Googles inställning tycks vara annorlunda: “Våra produkter är en plattform för yttrandefrihet”.
Såväl Spotify som Google har gränser för vilken musik som ska spridas, men var gränsen dras är oklart. Spotifys talesperson säger till DN: “Olagligt innehåll tolereras inte på musiktjänsten.” Men gjorde de verkligen en egen analys av lagligheten innan de plockade bort No Remorse? Och framför allt: vilket lands lag följer Spotify?

DN lyckades missa den svenska nazistscenens stora popstjärna, “Saga“. Av hennes finns en rad album på Spotify, inklusive spår som “Goodbye David Lane“. Om detta skulle uppmärksammas i en dagstidning är det dock troligt att Spotify bestämmer sig för att helt sonika ta bort Saga. För i övrigt är det ont om kända vit makt-artister.

För fyra år sedan kom ändå rubriker som “Spotify fullt av nazistmusik“. Då handlade det om instrumental marschmusik med SS-koppling på samlingsskivor som “Stormtrooper marches”.
Spotifys representant förklarade: “vi censurerar inte eller tar bort materialet som licensierats till oss”. All musik skulle få finnas på Spotify, såvida innehållet inte är olagligt. Och instrumentala nazistmarscher är lagliga i Sverige – men inte i Tyskland. Detta var dock inget problem, eftersom Spotify ännu inte fanns i Tyskland.
Numera har dock nazistmarscherna försvunnit från Spotify. Kanske var detta ett resultat av att Spotify lanserades i Tyskland på våren 2012. Man ansåg det kanske enklast att ta bort marscherna även för svenska användare, trots att man tidigare hävdat att detta var otillbörlig censur.

Detta reser principiella frågor om vilket lands lagar som ska styra musikutbudet. Vem vet – kanske går de med på att plocka bort Pussy Riot inför en eventuell lansering i Ryssland?

36 kommentarer ↓

#1 Jonas on 22 November 2014 at 1:01 am

En korrigering är nog på sin plats angående Googles musiktjänst. Precis som Wikipediasidan du länkar till skriver strömmar man obegränsat (nåja) för $10/månad. Ganska exakt som Spotify alltså, till exakt samma pris.

Även om Spotify inte kommer att klara konkurrensen så tror jag det bestående arvet blir att spika ett förväntat pris. Ungefär på samma sätt som Bredbandsbolaget, som uppköpt fortfarande harvar på, nu som en av flera tjänster i telekomjättens utbud, och fortfarande har samma prislapp för konsumenten. Det blev branschstandard.

#2 Karl A on 22 November 2014 at 8:24 am

Nu undrar man förstås hur Spotify ställer sig till homofoba artister som Beenie Man och Sizzla.

Och i Ryssland måste man tvärtom rimligtvis plocka bort all musik som kan tolkas som “homosexuell propaganda”.

Googles som “plattform för yttrandefrihet”? Haha. Ha. Vissa serietidningar får iaf inte finnas där, jag läste villkoren noga innan jag gav ut.

#3 rasmus on 22 November 2014 at 9:45 am

Karl A: Exakt, jag tänkte gå vidare och kolla på “Boom bye-bye” i inlägget, men bestämde mig för att vänta lite och göra en uppföljning senare.
Tar gärna emot tips på andra parallella fall!

#4 Christopher Kullenberg on 22 November 2014 at 9:53 am

Det är ju väldigt intressant detta. Å ena sidan kan ju spotify, genom IP-lokalisering, anpassa sig helt och hållet “regionalt”. Att anpassa innehållet efter lokala regimer av vad som anses legitimt innehåll och inte är inte mera problematiskt än att anpassa innehåll efter “konsumentgrupper”.

Den globala kontrarevolutionen på internet har just detta som primär mekanik: Politik är marknadsföring med andra medel (visst låter det bisarrt).

Men, sedan händer det ju att saker “spiller över”. Gamla nazimarscher fungerar tills det att Tyskland går med. Men efter de har gått med blir de inte legitima någonstans. Metadatabranschen måste alltid vara inklusiv för “betalande och lagliga kunder”. (betalning i bred mening, oftast betalar vi med tid/metadata, inte pengar).

#5 Fexlom on 24 November 2014 at 1:38 pm

Ni skriver:
“Googles musiktjänst ser inte ut som någon seriös konkurrent, eftersom den bygger på att användarna måste ladda upp eller köpa varje enskilt spår för att sedan kunna ladda ner eller lyssna på det.”

Detta stämmer inte. Med Google Play Music All Access (https://play.google.com/about/music/allaccess/#/) kan man för en månadskostnad lyssna på all musik som finns på tjänsten.

#6 Anonym on 24 November 2014 at 2:08 pm

Ni skriver även:
“Googles musiktjänst ser inte ut som någon seriös konkurrent, eftersom den bygger på att användarna måste ladda upp eller köpa varje enskilt spår för att sedan kunna ladda ner eller lyssna på det.”

Googles musiktjänst tillåter en att ladda upp musik som man sedan kan streama. Och i kombination med All Access så kan man komplettera utbudet om man saknar något i sitt bibliotek.

#7 COPYRIOT | Svartlistningen av nazistmusik på Spotify är en tysk produkt on 27 November 2014 at 4:20 pm

[…] Hur ställer sig Spotify och Google till att sprida nazistmusik? Oklar censur i streamingtjänsterna […]

Kommentera