Nypublicerat: Robotarnas kapprustning

Essän i fråga publicerades egentligen redan förra året, i min samlingsvolym Tapirskrift. Men den skrevs egentligen för att tryckas i Kungliga bibliotekets jubileumsbok Information som problem. Den blev kraftigt försenad men finns nu, dels i en oerhört tjusig pappersupplaga, dels för fri nedladdning som pdf.

“Robotarnas kapprustning. Om spam i en na?t- och bokhistorisk kontext”. Så lyder alltså rubriken på min essä, som bygger vidare på resonemangen om spam i Boken. Som exempel på en “robotbok” tar jag en som bär titeln Rasmus Fleischer, som nu har köpts in av Kungliga biblioteket som ett exempel på fenomenet: det rör sig alltså om en simpel utskrift av artiklar från Wikipedia.

Som sagt, detta är inga nyheter för den som läst Boken eller Tapirskrift. Den lilla skillnaden är att essän nu är försedd med utförliga fotnoter, vilket vi valde bort i Tapirskrift. Därtill har den fått generöst med illustrationer i färg, precis som de övriga bidragen i Information som problem.

28 kommentarer ↓

#1 PN on 17 November 2014 at 9:18 pm

Det finns inte någon robotbok som samlat dina texter om robotböcker och robotförlag? Det vore ju storslagen metahumor.

#2 Anon on 18 November 2014 at 4:54 pm

Vad ska pusselbitarna symbolisera?

http://www.suomalainen.com/ulkomaiset-kirjat/ulk-taide-musiikki/rasmus-fleischer-sku-p9786134486330

#3 rasmus on 18 November 2014 at 6:14 pm

Pusselbitarna symboliserar att roboten inte har en aning om innehållet. Den totalt generiska symbolen!

#4 rasmus on 18 November 2014 at 6:15 pm

Vissa robotförlag har visserligen experimenterat med illustrerande omslagsbilder från Wikimedia Commons, men det har inte alltid funkat så bra. En bok som påstods handla om landet Georgien hade t.ex. en bild från delstaten Georgia.

Kommentera