Internet lyser med sin frånvaro i Google-sponsrad utställning om “den digitala revolutionen”

Digital revolution” heter en jätteutställning som just har öppnat på Tekniska museet. De räknar bland annat med att 60000 skolbarn ska besöka den i sina klasser.
Utställningen producerades på brittiska Barbican i samarbete med Google. Desto mer anmärkningsvärt att internet lyser med sin frånvaro. I stället uppehåller sig utställningen helt i den digitala teknikens gränsytor, vilket gör föranleder mig att använda ordet “ytlig” i min recension av utställningen, publicerad i dagens Expressen.

Någon kanske invänder att utställningen i första hand riktar sig till barn. Men jag tror inte att underhållning behöver stå i motsats till reflexion. Framför allt inte på statliga muséer. Nu är vi tillräckligt långt in i “den digitala revolutionen” för att reflektera över hur dess historia berättas.

34 kommentarer ↓

#1 Christopher Kullenberg on 31 October 2014 at 8:50 am

“När internet blir lika självklart som avloppssystemet, beträder det även sin väg mot osynlighet.”

Fint och sant. Nu vill man ju genast fråga om du här tänkte Latourianskt (blackboxing, gränssnitt) eller Heideggerianskt (Gestell, beslöjadhet)?

Sedan finns det ju även ytterligare en betydelsenivå. Internet är (också) ett avloppssystem. Eller, internet har ett avlopp, med skillnaden att det ofta svämmar över och sprider sina sjukdomar över ytan. Detta är både bra och dåligt.

(Avloppssystem består även av tunnlar. Men då börjar vi gå in på tunnelpolitik).

#2 rasmus on 31 October 2014 at 9:37 am

Kanske spökar både Latour och Heidegger i kulisserna, men jag tänkte inte särskilt på någondera. Jag har heller inte särskilt bra grepp på skillnaden mellan de två, förutom att de uppenbarligen är inne på två olika sätt att förhålla sig till saken (beforska respektive meditera).

#3 Christopher Kullenberg on 31 October 2014 at 10:08 am

Jag tror på en kombination av båda perspektiven:

beforska+meditera=nätkarate

Tunnelpolitikens Zen. Underjordens Anti-Cartesianism. Mantrat som får nätgiganterna att rinna ut i avloppet.

#4 saturday on 3 November 2014 at 10:36 am

Jag får intrycket av att du i blogginlägget menar att Tekniska museet är statligt. Det får ju dock statliga anslag.

Det kanske inte påverkar själva sakfrågan.

#5 rasmus on 4 November 2014 at 11:35 pm

Ja, jag trodde att Tekniska museet var statligt. Där hade jag uppenbarligen fel.
Tekniska museet har funnits sedan 1923 och blev en stiftelse 1948. Idag representeras stiftelsen av Ingenjörsvetenskapsakademien, Svenska Uppfinnareföreningen, Sveriges Ingenjörer och Svenskt Näringsliv. Tekniska museet har fått statliga anslag sedan 1965.

#6 rasmus on 4 November 2014 at 11:37 pm

Men nej, jag tycker inte att det påverkar själva sakfrågan. Jag har sedan många år haft stor respekt för Tekniska museet som museum men tycker inte att de riktigt lever upp till sina ambitioner nu. Även om jag förstår varför man väljer att ta in en fet utställning som möjliggjorts av Google.

#7 COPYRIOT | Människa–maskin, optimism–pessimism, subjekt–objekt on 7 November 2014 at 10:56 am

[…] Internet lyser med sin frånvaro i Google-sponsrad utställning om “den digitala revolutionen&… […]

#8 Programmera eller bli programmerad - Kunskapsivriga experiment on 18 February 2015 at 11:11 am

[…] Låt mig kasta in några synpunkter på en diskussion som samtidigt förs på två olika nivåer – vilket jag tror är ett symptom på en mer djupgående nivåförvirring, vilket jag snart ska komma till. Å ena sidan bedrivs en kampanj för att införa programmering som obligatoriskt ämne i grundskolan, där argumenten handlar om att stärka Sveriges framtida konkurrenskraft. Bakom denna kampanj står diverse IT-företag, bland andra Google. […]

Kommentera