- Copyriot - https://copyriot.se -

Krisen, del 151: Nollräntan

Riksbanken sänkte just styrräntan till 0 %. På denna nollpunkt kommer räntan att stanna “tills inflationen tydligt tagit fart”, åtminstone till mitten av 2016. Så här låg har styrräntan aldrig någonsin varit.
Även om det senaste steget inte var så stort, så fullföljer det en vandring fram till en symbolisk gräns. Åtgärden är extrem.

Nollan är ett desperat rop: Låna pengar! Sätt er i skuld! Trissa upp priserna!

Så vi är i kris? Nej, nej, nej! Alla försäkrar de oss att krisen ligger bakom oss. Det går bra nu! Konjunkturen pekar uppåt! Arbetslösheten går nedåt! Vi har bara ett problem. Det går liksom inte att uppmäta någon nämnvärd inflation. Därav denna lilla detalj: gratis pengar till bankerna.

Bara en teknikalitet. Inga konstigheter. Cirkulera!

4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Krisen, del 151: Nollräntan"

#1 Comment By Diogenes On October 28, 2014 @ 8:13 pm

Kul det där med att vi inte är i kris enligt ekonomijournalister och bankirexperter. Krisen tog slut i och med stimulanspaketen efter Lehman Brothers-kraschen hösten 2008, därefter har vi befunnit oss i en “återhämtning” som aldrig riktigt kommer igång. Dock ligger den ständigt runt hörnet. I själva verket har den ända sedan “skitåret” 2009 spåtts komma nästa år.
Tidigare hörde jag Ingves på radion säga att han räknade med att vi snart kommer till ett “normalt” tillstånd med tillväxt och ordentligt fungerande ekonomi. Ni vet, den där utopiska paradisvärlden vi alla levde i 2007.
Han fick inte följdfrågan “Verkligen? Men det sa ni ju även förra året. Och förrförra, och förrförrförra, och förrförrförrförra, och förrförrförrförrförra året?”
Det här är uppenbarligen (även) nationalekonomins och journalistikens kris.

#2 Comment By Alexander Ekelund On October 28, 2014 @ 9:38 pm

haha:) Genialt att avsluta med “cirkulera”!

#3 Pingback By COPYRIOT | Krisen, del 153: Om G20-planerna på global stimulans On November 17, 2014 @ 10:43 am

[…] Krisen, del 151: Nollräntan […]

#4 Pingback By COPYRIOT | K172: Minusräntan On February 12, 2015 @ 12:41 pm

[…] Krisen, del 151: Nollräntan […]