Ersätt musikexportpriset med ett importpris!

I januari 1998 bjöd handelsminister Leif Pagrotsky (S) in representanter för den svenska skivindustrin. Orsaken var att lobbygruppen Export Music Sweden just hade presenterat glädjesiffror som påstods visa att Sverige blivit världens tredje största musikexportör – ett påstående som visserligen var rappakalja, men ljuv musik i ministerns öron. Mötet resulterade i att regeringen hastigt instiftade ett särskilt “pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport”. Till ordförande i juryn valdes inte någon som utmärkt sig för kunskap om musik, utan en representant för Wallenbergsfären.

På branschfesten Grammis delade Leif Pagrotsky själv ut det första musikexportpriset, som gick till Nina Persson i Cardigans. För honom – liksom för de borgerliga ministrar som efterträdde honom – syftade priset till att belöna musik som är “Sverigefrämjande”. Det handlar alltså om att marknadsföra “varumärket Sverige” på världsmarknaden. Musiken är reducerad till ett ornament på detta varumärke.

Sjutton gånger har regeringen delat ut detta pris som har föga att göra med musik, desto mer med en unket storsvensk attityd. Jag har i många år kritiserat musikexportpriset både här på bloggen, i min avhandling och i radio. Nu när vi fått en ny regering, ska jag i stället komma med ett konstruktivt förslag: vänd på steken!

Tiden är kommen att erkänna hur Sveriges musikliv är beroende av influenser utifrån. Dessa influenser förmedlas i hög grad av eldsjälar som ordnar konserter och festivaler, med eller utan offentligt stöd, i stor eller liten skala, för dansande eller sittande publik. Andra uppmärksammar utländsk musik genom bloggar, spellistor och artiklar, eller bjuder in internationella musiker till workshops för att dela med sig av sina kunskaper. Är det inte hög tid att belöna dessa insatser för främjandet av musikimport!

9 kommentarer ↓

#1 d on 14 October 2014 at 9:29 pm

Bra vinkel där! Fram med ett musikimportpris!

#2 Jan on 14 October 2014 at 10:13 pm

Rätt så!!

#3 Idrottiseringen av kulturpolitiken « Humanioraverket on 27 October 2014 at 3:04 pm

[…] byggs för att locka investerare och ”skapa jobb”. Svenska musiker används för att marknadsföra Sverige. Det ligger nära till hands att betrakta kulturen på samma sätt, med fokus på den kultur som […]

#4 has hydroxychloroquine been successful on 15 July 2021 at 11:49 am

fda warning on hydroxychloroquine

consume controllers belong

#5 hydroxychloroquine patient assistance program on 23 July 2021 at 2:14 am

hydroxychloroquine 200mg online

church otosclerosis expect

#6 side effects of taking ivermectil on 14 August 2021 at 5:01 pm

stromectol 6 mg for uti

normally intracerebral hemorrhage remove

#7 apple flavored priligy on 26 August 2021 at 9:48 am

priligy oral dose

value hepa filter mexican

#8 ic stromectol 6 on 26 August 2021 at 10:24 pm

stromectol for ascariasis

sensitive hematemesis discovery

#9 hydroxychloroquine 625 on 7 September 2021 at 1:15 am

stromectol online without prescription

volunteer active surveillance somewhat

Kommentera