Klimatförändringar, krispaket, antiziganism: från översvämningar i Rumänien till mordbränder i Stockholm

Niculaie, 64 år, rumänsk medborgare, står i Högdalen. Han har just blivit vräkt från sin provisoriska bostad av svensk polis, som arbetar på order av kronofogden, som i sin tur tagit order från Stockholms stad.

Där vi bor hade vi översvämningar så vi blev av med husen och all skörd. Därför kom vi hit för att tigga ihop lite pengar. Här hjälpte människorna oss med vad de kunde. Vi tackar från vårt hjärta det svenska samhället för att de förstår vår situation. Men det går inte längre, vi har sovit i skogen under träd, under broar.

Att det är en förtvivlad situation som fört dessa människor från Rumänien till att tigga i Stockholm, det förstår vi. Men åtminstone jag inser en helt ny sak av Niculaies berättelse. Att tiggarna inte bara flyr från extrem fattigdom och diskriminering, utan i många fall även trån en naturkatastrof: översvämningarna som drabbade sydöstra Europa i maj.

Dessa översvämningar var en världsnyhet för bara fyra månader sedan. Serbien och Bosnien blev delvis ödelagda, även Kroatien och Rumänien drabbades hårt. Katastrofhjälp skickades från hela världen. Sedan avtog snabbt uppmärksamheten och ingen verkar ha funderat på vart de människor som blivit hemlösa ska ta vägen.

Niculaie är alltså en av många klimatflyktingar. Att han drevs från sitt hem av vårfloden var den omedelbara orsaken till att han tvingades tigga i Sverige.

Klimatförändringarna ligger bakom det tilltagande extremvädret med såväl översvämningar som torkor och skogsbränder, ojämnt fördelade över planetens regioner. Om detta råder stor enighet bland forskare.

Det finns alltså en direkt koppling från den fossildrivna varusamhället till det extremväder som tvingar människor från sina hem. När dessa människor dessutom tillhör en diskriminerad minoritet i ett land som även har drabbats hårt i den globala finanskrisen – ett land som tvingats till brutala nedskärningar av IMF (som nu gratulerar till de stiliga siffrorna) – då återstår i många fall inget annat alternativ än att söka sig utomlands. Exempelvis till Sverige, till Stockholm, till en bosättning i skogen utanför Högdalen.

Det var någon som tände eld på våra tält och baracker som vi bodde i och två människor fick brännskador varav en ligger i koma, den andra har 90 % brännskador på kroppen.

I lördags marscherade en samling nazister i centrala Stockholm, beskyddade av ett enormt polisuppbåd. Förutom att nazisterna fick hålla sin tillståndsgivna demonstration, lät polisen dem även köra en extra marsch på Södermalm där de skanderade “ut med packet”.

Senare på natten, kring fyra i söndags morse, sattes bosättningen vid Högdalstoppen i brand. Två personer skadades mycket allvarligt och ligger nu på intensiven. Polisens respons? De tittade förbi som hastigast, konstaterade att “inget tyder på att branden var anlagd”, valde att inte göra någon brottsplatsundersökning.
Stockholms stad hade redan bestämt att bosättningen skulle rivas, då den inte anses vara “hållbar”, men utan att lyfta ett finger för att hjälpa migranterna till ett mer hållbart boende. Demoleringen var tänkt att ske klockan 9. Att den redan påbörjats av mordbrännare skulle inte ändra planerna: staden, kronofogden, polisen hänvisade alla till att de minsann bara följde sina gällande regler.

Nästa natt brann det igen, nu i en bosättning under motorvägen nära Midsommarkransen. Återigen verkar polisen ha utgått från att saken inte är värd att utreda. Enligt uppgift gjorde polisen inga polisavspärrningar på platsen. Nyhetsvinkeln som valdes av Dagens Nyheter blev att bilister drabbas av att det steg rök upp på motorvägen.

Företrädare för nazisekten Svenska Motståndsrörelsen hyllade mordbränderna på Twitter: “Saker och ting börjar röra på sig.” Andra nazistsympatisörer vräker ur sig eliminatorisk antiziganism på Facebook, däribland en viss Jan Berglund som helt offentligt skriver: “Brinn zigenarpack, brinn till förkolnade flam!” Men alla som ser det känner samma sak: en anmälan om hets mot folkgrupp kommer att ignoreras av polisen, precis som de ignorerar mordbränderna, trots att mycket tyder på en nazistisk terrorkampanj. Polisen har ju fullt upp med att lagföra personer som har protesterat mot en nazistmarsch.

De som bodde under motorvägen kom från Pitești, en rumänsk stad vid floden Arges som också har drabbats hårt av översvämningar på senare år. Därmed inte sagt att det i deras fall var just extremvädret som tvingade dem på flykt.

Liksom i stora delar av östeuropa, blev romerna i Rumänien de första att drabbas av arbetslöshet då östblockets industri kollapsade. Det går att hitta skildringar från regionen kring Pitești, om hur många romer som försöker försörja sig på att samla pinnar i skogen att sälja som bränsle, och hur de ständigt trakasseras av polisen som beskyller dem för stöld. (Det bör nämnas att många av de s.k romerna kring Pitești inte själva ser sig som romer eller talar romani. Närmare bestämt tillhör de minoritetsgruppen rudari.)

Vid sidan av klimatförändringarna och den ekonomiska krisen, som är akuta orsaker till att fattiga i Rumänien drivs på flykt, går det inte att bortse från landets politiska historia. Just i Pitești föddes Ion Antonescu som var Rumäniens diktator 1940–44, fanatisk rasist och antisemit. Han brukar betecknas som konservativ para-fascist snarare än som en utpräglad fascist, men när det gällde att utrota judar var han mer än bara en lydig Hitlerlakej – Rumänien utmärkte sig under kriget för sin villighet att ta egna förintelseinitiativ. Den 1 juni 1942 gav Antonescu order om att alla Rumäniens nomadiserande romer skulle deporteras till Transnistrien.

Där sätter jag nu punkt. Kolla på nyhetsinslaget från Al-tid.

5 kommentarer ↓

#1 Jesper Nilsson on 3 September 2014 at 8:00 am

Tack för en bra sammanställning. Även om de stora strömmarna av klimatflyktingar aldrig når Sverige (miljontals flyr fortfarande Pakistan, Sri Lanka, Filipinerna & Afrikas horn t.ex.) så är det viktigt att lyfta upp den breda politiska oviljan, i Sverige och hela EU, att ge full status till de som flyr klimatförändringarnas förödande effekter.

I detta sammanhang kan det dessutom göras genom att måla ut våra rumänska medmänniskor som yrkesgruppen “tiggare”. Eller att använda oss av en äldre schablonbilder kring “de resande” för att beskriva alla de olika grupper som kommit för att söka hjälp i de städer vi lever i.

Dessutom finns det tydligt koloniala undertoner – jämfört med hur europiska länder historiskt vägrat ta ansvar för det människor som flytt de krig som dessa länder själva varit delaktiga i – när konsumtionens centrumländer vägrar ta ansvar för de människor som flyr de länder som drabbas av de effekter vår fosilburna konsumtion har i där.

Rasism kan vara många gånger vara ett effektivt verktyg för att förhindra progressiva förändringar av det rådande.

#2 Swedish Dissident on 4 September 2014 at 10:33 am

Man bör nog betänka såväl push-, som pull- och transportfaktorer när det gäller de aktuella migrationsmönstren (och migrationsmönster i allmänhet). Nazi-sekter åsido vet troligen många häftiga kritiker av tiggeri/tiggare inte om de klimat-/naturrelaterade pushfaktorerna som får dessa individer och grupper att behöva flytta på sig. Därför relevant inlägg.

För övrigt, Antonescu var så kallad conducător, som har en ganska specifik koppling till Rumäniens fascitperiod och kan i hög grad sägas motsvara Nazi-Tysklands Führer, Fascist-Italiens Duce och Fascist-Spaniens caudillo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Conduc%C4%83tor

#3 nope on 4 September 2014 at 1:56 pm

Funkar bra med lång 1800-talsrubrik!

#4 Manfred on 15 September 2014 at 10:43 pm

“Liksom i stora delar av östeuropa, blev romerna i Rumänien de första att drabbas av arbetslöshet då östblockets industri kollapsade.”
Men det fortsatte ju med att EU utvidgade sig österut:
Från 2014 gäller för rumäner och bulgarer rörelsefrihet inom EU – det betyder, att de kan ta jobb i varje EU-land.
I EU stater hystes redan farhågor när de nya medlemsländerna biträdde 2007, att dessa inte vore lämpliga affärsplatser som skulle kunna ge tillväxt. Men på den tiden ville inte EU låta den historiska chansen gå förbi, att kunna utvidga sitt maktområde ända till de ryska gränserna. Med de båda staterna, som ligger vid Svarta havet, är Eu numera direkt granne med Centralasien och den kaspiska oljeregionen.
Detta var obestridigt en strategisk fördel för EU. Samtidigt skulle de nya medlemmarna inte bara territoriellt, utan även kapitalistiskt, bli införlivade och – i alla fall som perspektiv – byggas ut till principiellt dugliga affärsplatser för multiföretag. Nu har det istället blivit bristfälliga problemstater av dem. Dessa ekonomier, som uppstått ur de realsocialistiska planhushållen, har ingen förmåga och inga medel att kunna konkurrera på världsmarknaden – just den förmågan har däremot deras europeiska grannar. 30 miljoner nya EU-medborgare kan utnyttjas av den europeiska affärsvärlden längre västerut som konkurrerar om marknaderna i världen – och de billiga arbetskrafterna sägs det inte nej till.
Mindre attraktiva är däremot fattigdoms-migranterna som kommer hit. Dessa människor, som ingen här har beställt, försöker ändå att förskaffa sig något slag av uppehälle och tillgriper motsvarande livs- och överlevnads-strategier. Och till skillnad från de förtvivlade människor som riskerar livet på trasiga farkoster för att komma över Schengengränserna, ligger mellan dessa och de kapitalistiska metropolerna inte ens ett Medelhav, där man kunde låta dem drunkna!

#5 note on 29 September 2014 at 9:25 am

http://www.crisismirror.info/library/articles/climate-change-crisis-anti-ziganism-from-floods-in-romania-to-arson-in-stockholm/

Kommentera