En smärre kaskad av mediehistorisk forskning

Jag vill tipsa om en nyutkommen bok om mediehistoria.

I denna bok presenteras 19 mediehistoriska texter som behandlar medieformer som skrivbord, papper, affischer, kassetter, fisheye­linser, radio, telegraf, film, smarta telefoner, litografier, dagstidningar, mikrofilm, begagna­de mp3­-filer, krigsbyten, biblioteksbyggnader och ölkrus. I boken presenteras en rad sam­tida perspektiv på förflutna medier – allt i form av en icke-­linjär växelverkan mellan nu och då – därav titeln: Återkopplingar.

För att nämna några bidrag som kan tänkas intressera läsare av denna blogg:
Jörgen Skågeby analyserar i “Kassetten, radion och hemdatorn” det svenska radioprogrammet Datorernas värld som sändes 1985 och bestod av kod, avsedd att spelas in på kassett och exekveras på en C64: “ett tidigt försök till publik trådlös fildelning”.
Ragni Svensson skildrar den kollektiva process som på 1960- och 1970-talet skapade den unika position som innehavs av Bo Cavefors mytomspunna bokförlag.
Alla slags historiker bör kolla in bidragen av Christian Widholm och Kristina Lundblad, som diskuterar skillnaden mellan att möta förflutenheten via olika lagringsmedier, analoga och digitala. Ett exempel är hur en tidning som lagrats på mikrofilm förlorar någonting i förhållande till den arkiverade trycksaken. Papperstidningen som visuell-verbal helhet förutsätter en viss läsakt som involverar bläddring mellan uppslag.

Även om jag inte har hunnit läsa dessa bidrag i boken, minns jag innehållet från konferensen “Kulturhistorisk medieforskning III” som hölls Lund våren 2013.

Själv bidrar jag med ett kapitel som diskuterar olika sätt att förstå det pågående skiftet från “lagringskultur” till “streamingkultur”. Bland annat kritiserar jag de populära skribenter (Tim Wu, Nicholas Carr) som lutar åt en strukturanalytisk ansats där internets utveckling mot en ny centralisering uppfattas som förutbestämd. Kapitlet diskuterar även hur den exponentiella ökningen av lagringsutrymme i persondatorer sedan några år tycks ha stagnerat eller rentav avstannat, om vi exempelvis tittar på produktserier från Apple. Jag gör ett försök att beräkna “lagringskvoten” – ett begrepp som uppkom här på Copyriot.

Den 420 sidor tjocka antologin finns att ladda ner som pdf men har även materialiserats i en väl utförd bok. Jag fick en hel låda levererad och skänker gärna bort några exemplar till den som händelsevis träffar mig.

28 kommentarer ↓

#1 pedram on 9 September 2014 at 7:36 am

Jag vill ha en bok!

#2 rasmus on 9 September 2014 at 8:57 am

kan ta med en på lördag!

#3 Magnus on 15 September 2014 at 3:18 pm

Apropå lagringsutrymme på vanliga persondatorer kan man väl också säga att detta ökade snabbt under en period när både hårdvarubyggare och ISPer insåg att folk laddade ner och fildelade hej vilt, att det fanns en tydlig marknadsfördel i att erbjuda allt större hårddiskar – samtidigt som detta var en selling point de inte kunde säga riktigt rakt ut, eftersom fildening etc (av copyrightskyddat material) var olagligt. “Surfa och ladda ner så mycket du vill: vi ger dig utrymmet!” tjoade Elgiganten, Telia m fl men utan att säga *vad* det var som skulle laddas ner. De allra flesta vanliga datorägare har trots allt inte 50 gigabyte privata bilder eller 250 gig *köpta* musikfiler på disken – det senare skulle kosta en förmögenhet. ;)

Idag har läget mycket riktigt delvis svängt mot streaming och ganska mycket av det som var attraktivt att ladda ner för fem år sedan finns idag på Youtube; då blir det inte någon större poäng med att erbjuda 5TB-hårddiskar i vanliga laptops eller, än mindre, läsplattor.

Kommentera