Göteborgsföretag tjänar storkovan på att inskränka yttrandefriheten i Turkiet

Turkiet har länge tillämpat olika former av internetcensur, men senaste året har premiärminister Tayyip Erdo?an givit order om hårdare tag, framför allt mot Twitter. “Sociala medier har blivit till ett hot mot stater”, förklarade nyligen Turkiets överbefälhavare Necdet Özel.

I februari stiftades en ny lag som ger myndigheterna rätt att omedelbart blockera webbsajter, utan att behöva gå via domstol. Skäl till blockering kan vara att sajterna kritiserar landsfadern Atatürk, förolämpar myndigheter eller stödjer sådant som den turkiska staten har klassat som terrorism.

Nyligen rapporterades att Turkiets inrikesministerium köper in ett nytt system för att filtrera bort oönskat innehåll från Twitter. Enligt uppgift ska “illegala postningar” försvinna automatiskt inom fem sekunder. Mjukvaran för detta levereras av ett svenskt företag: Netclean i Göteborg, som kassar in hela 40 miljoner euro, alltså 360 miljoner kronor.

Christian Berg och gänget skrattar hela vägen till banken. Att exportera censurverktyg till polisstater verkar bli en strålande affär för Netclean – ett företag som startades med pengar från drottning Silvias stiftelse. Men det finns förvisso många detaljer som återstår att klarlägga kring exakt vad som Netclean säljer till Turkiet.

Nästa gång som det spills blod på gatorna under protester i Turkiet ska vi inte glömma vilka svenska intressen som profiterar på regimens repression. Huvudkontoret finns på på Första långgatan.

Uppdatering: Ett uttalande från Netclean fastslår att syftet med leveransen till Turkiet är att blockera dokumenterade övergrepp på barn. Men det är inte mjukvarans påstådda syfte som räknas, utan hur den kan användas. Ingenstans i uttalandet förnekar Netclean vetskapen om att deras produkt även kommer att användas till politisk censur.

12 kommentarer ↓

#1 Malte on 12 June 2014 at 5:58 pm

Som vanligt är det fenomenet barnpornografi som står i förgrunden i både utvecklingen, implementeringen och sannoliken efterföljande rättfärdiggörande av censurteknologien, när den väl har kommit online och börjat funka.

Net Clean har en turkisk partner som heter Anka IT, som verkar implementera deras mjukvara för dem och håller den direkta kontakten med turkiska regeringen.

I denna artikel (som jag förstår det med minimal turkiska) nämns ett sekretessavtal mellan de två företag, som gör att det inte går för journalister att få svar på just hur det hänger ihop.

Det lär bli en lista av specifika ord som sen matas in i mjukvaran och automatisk filtrerar bort innehåll som är störande för ordningen. Tillbaka i 2011 fanns en liknande lista med 138 ord, t.ex. ‘gratis’, ‘naken’, även ‘förbjuden’ (yasak) blev ett förbjudent ord. Min prognos, förutan ännu mer folklig träning i proxy och anti-filtrering, skulle kunna vara mer slang.

Özgür Uçkan (@ozuckan) nämner DPI (Deep Packet Inspection) eller liknande metod som något som skulle kunna vara i ligan 40 mio. euro. Men alltså, det verkar vara lite dunkelt mht. just hur mjukvaran fungerar.

#2 Kristofer on 13 June 2014 at 2:25 pm

Jo, det är klart att NetClean använder det här argumentet för att rättfärdiga sin verksamhet. Men hur giltigt är det egentligen även på sina egna premisser och utan att tekniken uppenbarligen inte alls används i enlighet med sitt syfte?

“syftet med leveransen till Turkiet är att blockera dokumenterade övergrepp på barn”

=> Jobbar inte tex Röda Korset med att /säkerhetsställa/ dokumentation på övergrepp mot barn? (1) Att det finns människor som går igång på att konsumera vidriga bilder kan inte vara ett argument för att blockera sådan information när det samtidigt är en indikator på att det förekommer övergrepp mot barn som är vedervärdiga.

Vad händer om en mäktig politiker förgriper sig på ett barn? Ska vi blockera den bilden från allmänheten? Vems ansvar blir det att rapportera övergreppet om dokumentationen är blockerad på order av mäktiga politiker?

(1) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=411821

#3 Alaoglu on 13 June 2014 at 11:33 pm

Kristofer: En möjlighet du verkar totalt bortse ifrån ovan: Blockera den faktiska dokumentation av övergreppet (från allmänheten) utan att blockera information om vad som hänt.

#4 Fred on 14 June 2014 at 12:20 am

Sjukt att vi inte har lagar mot att exportera censurprogram till diktaturer på samma sätt som vi har lagstiftning mot att exportera vapen.

#5 Özgür on 14 June 2014 at 12:21 am

Om jag var Christian Berg så skulle jag vara jävligt försiktig med var jag äter både kebab och pizza i fortsättningen.

#6 Özgür on 14 June 2014 at 12:25 am

Grattis Christian! Du gör nästan fem kronor per turkisk medborgare du hjälper till att förslava! Är det vad svartskallars frihet är värt?

#7 Trebla on 19 June 2014 at 11:36 am

Fred, lagstiftningen om vapenexport innebär bara att affärerna måste godkännas av ISP (Inspektionen för Strategiska Produkter) först. Men det exporteras lika mycket i alla fall. Vapen som dessutom ofta hamnar hos stridförande parter (vilket ISP egentligen inte får godkänna, men gör ändå). Samma sak skulle hända om ISP måste inspektera export av censurprogram. De skulle inspektera, godkänna och sedan skulle det sälja lika bra i alla fall.

#8 Trebla on 19 June 2014 at 12:09 pm

Länk angående vapenexporten. http://norran.se/asikter/ledare/sverige-ar-efter-island-219187 “Av de nordiska länderna är Sverige det enda land som inte tar sig in på tio i topp-listan – den främsta bidragande orsaken är vår vapenexport.”

#9 COPYRIOT | Exakt vad är det som Netclean ska blockera i Turkiet? on 22 June 2014 at 8:12 am

[…] ← Göteborgsföretag tjänar storkovan på att inskränka yttrandefriheten i Turkiet […]

#10 Om Netcleans mjukvara | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat on 27 June 2014 at 10:26 am

[…] har bloggat om […]

#11 Netclean och Turkiet | :DFRI on 1 July 2014 at 1:24 pm

[…] mer: Turkish censorship – Swedish built, by royal appointment Göteborgsföretag tjänar storkovan på att inskränka yttrandefriheten i Turkiet Exakt vad är det som Netclean ska blockera i Turkiet? Svenskt dataprogram stryper turkiskt […]

#12 Daniel on 11 September 2014 at 7:07 am

Hej Rasmus och andra, tänkte bara kolla vad som händer med och omkring Netclean för tillfället. Nån som kan berätta eller som det heter “uppdatera” mig? Mvh Daniel

Kommentera