Relevanshelvetet

I högerspalten på Copyriot finns en sökruta. Jag använder själv den ganska ofta när jag vill återvända till gjorda anteckningar. Såvitt jag kan minnas har den alltid presenterat sökresultaten i kronologisk sortering. Men nu får jag i stället en vild blandning av gammalt och nytt, sorterat enligt någon algoritm för s.k. relevans.

Av allt att döma skedde förändringen med senaste uppdateringen av WordPress-mjukvaran. Men ingenstans i dokumentationen hittar jag något om saken. Allt jag kan säga är att jag inte uppskattar förändringen. Visst händer det att jag vill ha en relevanssortering, men då kan jag söka på Google med site:copyriot.se. På bloggen vill jag kunna få sökresultat i kronologisk sortering för att även kunna hitta de halvnya inläggen där ett begrepp kanske bara nämnts en gång. Relevanssorteringen får sådant att drunka i gamla inlägg där samma begrepp nämnts desto fler gånger.

Kan någon hjälpa mig att reda ut om relevanssorteringen verkligen beror på en WordPress-uppdatering och säga hur jag ska göra för att återfå en kronologisk sortering?

33 kommentarer ↓

#1 Mattias on 28 January 2014 at 1:40 am

Damn.. Trodde verkligen att om det var någon blogg i den svenska bloggosfären som hade koll på sin egen källkod och inte förlitade sig på tredje hands centraliserade tjänster som kan stängas ner eller ändras utifrån så var det den här.

Skrämmande att allt är molntjänster nu. Hackersarna har verkligen förlorat slaget om internet. Tanken att man skulle ha en egen hemsida med egenskriven kod och kanske till och med köra på egen maskinvara är främmande för de flesta nu.

På de högre nivåerna i stacken har vi ett betydligt mer sårbart internet idag än för tio år sedan. Vi har fått robustare fysisk täckning men uppe i applikationslagret är det skakigt. En stor del av internets trafik kan stängas ner eller göras otillgänglig med några enkla knapptryck från rätt håll.

#2 rasmus on 28 January 2014 at 10:50 am

Mattias: Du trodde fel. Är det inte rätt uppenbart att den här bloggen kör WordPress? Jag tänker att alternativet för mig är att överge bloggformatet till förmån för superenkel HTML. Jag håller den dörren öppen.

Men jag fortsätter hoppas att någon kan ge svar på frågan jag ställer i inlägget! (Jobbig sak med att ha slutat med Twitter: där hade jag säkerligen fått svar inom en timme, från någon av mina 6000 följare.)

#3 Johan on 28 January 2014 at 11:49 am

Som en av dina 6000 följare på twitter kan jag bara konstatera att sökfunktionen i WordPress inte är speciellt bra. Det har den aldrig varit och i och med WP 3.7 sorteras resultaten efter relevans.

http://wordpress.org/support/topic/since-latest-wordpress-the-search-results-sorting-order-changed-o_o

Återstår tillägg. Kanske Better Search – http://wordpress.org/plugins/better-search/ funkar?

#4 Viktualiebrodern on 28 January 2014 at 2:34 pm

Relevanshelvetet…

Inlåst i andras relevansbegrepp är du själv irrelevant.

#5 alex on 30 January 2014 at 12:05 pm

Skulle slänga in något likt detta i ditt temas functions.php fil (spelar ingen roll var, så längst ner typ) går bra att göra direkt genom appearance->edit i wp-admin om du inte pallar ssh/ftp/whatever:


function popvanster_order_search_by_date( $query ) {
if ( $query->is_search() && $query->is_main_query() ) {
$query->set( 'orderby', 'date' );
}
}
add_action( 'pre_get_posts', 'popvanster_order_search_by_date' );

Kommentera