Krisen, del 129: Vi är inte klara än

Nej, vi är inte klara. Krisserien har saktat av. Delvis har det handlat om att sålla i de redan skrivna textmassorna, ett sållande som skett utanför bloggen. Men nu, kanske fram till vårkanten, kan det vara läge att åter låta bloggen bli plats för några varv i den långa undersökningen. Att vända ryggen till mikrobloggen gav en omedelbar känsla av frihet. Sen läste jag dessa inspirerande rader:

Vi läser tillsammans, metodiskt. Om krisen, om strukturomvandlingen, om systemens mekanismer, om underliggande processer och långtgående konsekvenser. Här sysslar vi inte med oreflekterande aktivism. Läs, förstå, kritisera. Läs igen. Fortsätt. Vår cirkel är inte för hetsporrar. Vi börjar om från början, från grunden, det allra mest grundläggande. Men vi måste erkänna, att vi inte riktigt vet vad det är. Krisen? Men krisen är abstrakt och konkret, global och lokal, den är så mycket och så svår att greppa. Vardagen? Vardagens mönster, de gråa erfarenheter från vardagen som vi knappt minns, som vi förtränger så fort vi kommit hem? Arbetet? Det som de intellektuella säger är upprätthållandet av vardagen, är det det som är grunden? Vi vet inte längre. Men vi tror att vi måste undersöka. Det är vårat ledord: undersök!

Vart är det vi strävar? Kanske handlar det just om att avbryta det “tomma flödet av icke-händelser”, som det uttrycks i den aktuella texten. Att skapa en smitta.

Överösa dem med krisinsikt, infektera dem med vår sjuka. Inget skulle göra oss gladare än att se paniken i deras ögon, desperata gester och skriken. Det är vad vi drömmer om. Lite kaos och panik. Dynamik. Det är i de tillstånden krisinsikter kan bli dynamit.

8 kommentarer ↓

#1 Olof on 15 January 2014 at 6:45 pm

Här är mina slutord om krisen:
Vi hade lite oannonseat en nyliberal festival i stan under den sista höstmånaden. På ett torg ett tjeckiskt öltält. Ett kvarter bort ockuperade en grupp tailändska bärplockare en parkering med krav på uteblivna ersättningar från sitt bemanningsföretag. Krisen var över. Något nytt hade börjat.

#2 Mats Arvidson on 16 January 2014 at 1:58 pm

Hallå Rasmus! Jag har följt din blogg om kris då och då, men helt glömt bort att meddela att jag, tillsammans med några kollegor, publicerade en kort bok på Sekel Förlag våren 2013 med titeln Kris och kultur: kulturvetenskapliga perspektiv på kunskap, estetik och historia. Bidragen i den har förvisso en specifik agenda (teoretiskt och metodiskt), och ligger därmed utanför din sfär av krisdiskussion. Men om du inte har något exemplar, och vill ha ett, hör av dig så skickar jag ett.

Allt gott,
//Mats.

Kommentera