- Copyriot - https://copyriot.se -

Hur akustiska varumärken äger rum

Rikets rådigaste rättshaverist heter Percy Nilsson. Hans kamp förtjänar respekt. Inte för att han är byggmagnat, multimiljonär och bosatt i Vellinge. Utan för sin militans. Och för kampens själva syfte, som skiljer sig från det mesta i rättshaverisammanhang.

Musikens ägande av rum är av ett annat slag än fastighetsägarens. Men likväl är det ett ägande och ytterst ett våld.

Det postdigitala manifestet, § 46

Percy Nilsson tar upp kampen om hur musik äger rum. Hans måltavla är Hemglass – ett franchisingföretag i sötsaksbranschen som är mest känt för sitt akustiska varumärke. Affärsidén bygger på att den korta melodislingan basuneras ut genom högtalare i bostadsområden.
Musik äger rum och som brukligt är, ägs detta rum samtidigt av fastighetsägare. Det är ett rum som bebos av människor, varav många inte alls vill bli utsatta för akustisk spam. Percy Nilsson må vara en simpel förkämpe för fastighetsägarnas äganderätt, men när tar upp den akustiska aspekten, bidrar han i någon mening samtidigt till att destabilisera äganderätten i sig.

Det tycks vara lite av ett mysterium att Hemglass kan hålla på. De har aldrig sökt eller fått tillstånd att åka runt med högtalarbilar. Varje år kommer mängder av anmälningar, men ingen leder till att de fälls. Ljudet verkar studsa mellan paragraferna.
Hemglass hänvisar till att man blivit friad i miljödomstolen, som konstaterade att ljudet inte kan klassas som “olägenhet” i miljöbalkens mening. Men många kommunala regler har tydliga föreskrifter om att tillstånd måste sökas, vilket Hemglass alltså har skitit i. Vellinge kommun har exempelvis slagit fast: “Information, reklam, propaganda eller andra budskap som riktar sig till personer på offentliga platser får inte ske genom högtalare eller liknande utan tillstånd av polismyndigheten”.

Professorn i ljuddesign Björn Hellström har varnat för konsekvenserna av att det saknas effektiva regler mot ljudreklam:

– Det kommer ju mer och mer ljudreklam. Det visuella rummet är redan fullt, folk kan inte ta in mer text- och bildreklam. Men ljudrummet är fortfarande ganska fritt. Om vi inte ändrar lagstiftningen så kommer det komma fler konkurrenter till Hemglass.

Förra sommaren valde Percy Nilsson att punktera glassbilens däck med hjälp av en borrmaskin. Han hänvisar till nödvärn i rättegången som just har inletts. Dom meddelas nästa vecka.
Samtidigt – vilket är mer intressant – har Percy Nilsson själv sökt tillstånd för att själv köra ut med högtalarbilar, från vilka han bland annat ska sälja hörselskydd. Om hans ansökan får avslag, öppnas en ny front för att angripa Hemglass. Om den beviljas, ligger däremot vägen öppen för den reklamkakafoni som Björn Hellström varnat för. Men denna väg blir då också väl belyst, vilket förbättrar chanserna att faktiskt stifta lagar (vilket oavsett utfall blir en intressant process). En eloge till Percy!

48 Comments (Open | Close)

48 Comments To "Hur akustiska varumärken äger rum"

#1 Comment By chrisk On January 15, 2014 @ 10:42 pm

Detta griper givetvis in i vår föregående diskussion om [1].

Ryan Air arbetar ju med ett välkänt akustiskt spam på sina flyg, beståendes av ihärdig högtalarreklam för någon form av lotter samt flygbussbiljetter. Även kontantkort tror jag (undrar när mikrokrediter introuduceras). SJ verkar än så länge inte kommit längre än att de gör reklam för frukostpaketen i bistron.

Men, än så länge finns det något primitivt över den akustiska reklamen/spamet. Det är nämligen dåligt med metadata och “publikmätningsmetoder”. Hemglassbilen måste gissa vem som hör ljudslingan, det finns ingen återkoppling tillbaka (som är ett krav för fullskalig spotifism).

Jag tänker att smarttelefonen skulle kunna erbjuda detta. Mobiltelefonen lyssnar konstant på alla ljud, gärna med gain-nivå motsvarande ungefär det mänskliga örat. Ljuden körs sedan mot en databas som identifierar reklamslingor, och vips kan vi med ganska stor säkerhet veta vem som har hört vad (vem som har blivit utsatt för vilket akustiskt välde).

Distributionen av högtalare måste gå hand i hand med distributionen av mikrofoner (och databaser) för cirkeln ska vara sluten.

#2 Comment By Mårten On January 15, 2014 @ 11:36 pm

Hur kommer det sig att kyrkor får hålla på att väsnas som de gör?

#3 Comment By Viktualiebrodern On January 16, 2014 @ 12:00 am

Det är anmärkningsvärt att mekaniska funktionsljud, som kommer närmast helt befriade från maktanspråk, är så hårt reglerade och kan få fullt legitima näringsverksamheter att *i efterhand* få stänga ner därför att det flyttat in människor som klagar (ex Gröna Lund, hamnområden).

Medan ljud med entydiga makt- och manipulationsanspråk, som reklam eller tunnelbanemusikanter är helt oreglerat och tillåtet. När det gäller musikanter i t-banan är det till och med på gränsen till att utsättas för missaktning om man offentligt skulle uttrycka sitt ogillande att bli störd. Musikanterna är ju “en utsatt grupp”.

Därför håller jag med dig om flatheten inför makt- och manipulationsljud och hoppas att du i det också inkluderar obeställt musicerande på offentliga transportmedel.

Så, större tolerans för funktionsljud utan maktanspråk, mindre tolerans mot manipulationsljud.

#4 Comment By Mimmi On January 16, 2014 @ 1:00 am

Glöm inte den unga tjejen som på sitt sommarjobb blir anfallen av en jävla skitgubbe med borrmaskin. Den rike mannen som på sin fritid blir störd av en ung tjej med en låglönejobb. Var är genus- och klassperspektiven?
Åk dygnet runt med glassbilar i Djursholm!

#5 Comment By Gabrielle Björnstrand On January 16, 2014 @ 1:05 am

Öronen är människans bästa vän. De bör inte utsättas annat än självmant. Därför skyddar sig nutidsmänniskan med öronsnäckor av vald musik.

Själv sätter jag på Satie motvalls mot grannens musik (trummaskiner) när jag ska skriva, eller lyssnar på Paul Desmond i datorn.

Ljud är ett infekterat rum, inte bara i kommersen utomhus, men också inomhus, eftersom bostadsrättspeaken också alltid innebär en jävla sonorisk antites, där ekvivalenten mellan avfallshögarna (på gatan först) och den akustiska destruktionen är ungefär likvärdiga.
Absolut en kamp för ljudrummet! Även om Marx inte förutsåg dess kapitalsering.
Heja Percy! Tack Rasmus!
Nolltolerans för akustisk miljöförstöring!

#6 Comment By Gabrielle Björnstrand On January 16, 2014 @ 2:36 am

PS Mimmi har också rätt. Ändamålet helgar inte medlen. Men även jag är lågavlönad kvinna OCH ljudaristokrat.

#7 Comment By rasmus On January 16, 2014 @ 7:58 am

Till Mimmi vill jag svara att Percy såvitt jag vet inte attackerade en kvinna. Han attackerade en bil. Själv är jag för en bred legalisering av attacker mot bilar. Krossa trafikmaktordningen!

#8 Comment By rasmus On January 16, 2014 @ 8:29 am

Och så vill jag bestämt invända gentemot Viktualiebroderns utfall mot gatumusiker. En viktig aspekt handlar om närvaro (och därmed om det som i mitt gamla manifest kallades för ansvar). Gatumusiker är personligen närvarande vid ljudens källa, vilket är en avgörande skillnad mot t.ex. reklamskval ur dolda högtalare.

#9 Comment By rasmus On January 16, 2014 @ 8:30 am

Dessutom vill jag, i en smått provokativt kulturkonservativ anda, hävda att det faktiskt finns skäl att respektera traditioner! Gatumusik hör till en månghundraårig, om inte mångtusenårig, tradition som inte kan strypas hur som helst. Samma sak gäller f.ö. även kyrkklockor (som jag för egen del uppskattar, utan att vara det minsta kyrklig).

Men då är vi såklart på hal is, med tanke på att olika tidsskalor ger en rad olika möjliga kulturkonservatismer. Med ett aningen kortare tidsperspektiv blir det t.ex. fullt möjligt att säga: “Rör inte våra svenska traditioner. Låt Glassbilen tuta“.

#10 Comment By J On January 16, 2014 @ 9:12 am

Apropå Kyrkor så har jag bestämt för mig att det i Norge år 2000 var en debatt om att förbjuda eller tillåta utrop från minareter på fredagar, vilket resulterade i att det fick förekomma utrop på max 60 dB och att ateister fick lov att utropa motsvarande om att det inte finns någon gud alls. Jag har letat för länge förgäves efter en bra länk.

#11 Comment By Viktualiebrodern On January 16, 2014 @ 9:18 am

Gatumusik sker ändå i ett öppet rum med flyktvägar (försåvitt att stadsplanen uppvisar affordans och tillåter så kallade “smitvägar”). T-banevagnar är slutna rum. En väsentlig skillnad. Men all gatumusik är inte heller i manipulerande syfte. Det är den manipulerande “fram med lädret!” jag ser ur ett manipulerande maktperspektiv.

Apropå en helt annan tråd om kulturtraditioner så kanske man skall påminna om mannen som i störande syfte tutade utanför en moské och blev åtalad för, tror jag, “störande av förrättning”.

#12 Comment By Kristoffer Nolgren On January 16, 2014 @ 9:59 am

Att närvaro=ansvar=rätt att äga rum som Rasmus skriver får intressanta konsekvenser.

Om och på de platser där tiggeri är förbjudet, skulle musicerande i så fall erbjuda ett kryphål, förutsatt att rättigheten att låta sitt ljud äga rum trumfar över. Är det någon som vet hur musicerande i offentliga miljöer hanteras där tiggeri är förbjudet?

#13 Comment By avadeaux On January 16, 2014 @ 4:08 pm

Det händer också att kyrkornas rätt till ljudrummet ifrågasätts. Jag tänker t.ex. på att boende vid Fridhem i Malmö driver, eller har drivit, en process mot S:t Andreaskyrkans rätt att ringa. Jag gillar också kyrkklockor, även om jag finner muslimska böneutrops vittnesmål om tidens gång mer sympatiska. Även ljudsignaler som saknar annan tydlig agenda än att just signalera tiden kan få boende emot sig. Jag är säker på att jag har läst om bråk om Rådhusklockan i Köpenhamn (vars sista toner alltid kastar mitt inre in i en viss passage av Stravinskys Våroffer). Indelningen av dygnet i tidsenheter som klockan signalerar kan i och för sig också tolkas som en sorts maktutövning, som hör samman med industrialismen om man t.ex. frågar Jonas Frykman och Orvar Löfgren.

Jag uppskattar gatumusikanter också, men bara så länge de inte elförstärker instrumenten i onödan. Stora förstärkarstackar på gatorna är ett ofog, i synnerhet när de inte används till god musik, utan av Jesusmånglare som tvingar på förbipasserande sina budskap ur skrällande högtalare. Ja, nu tänker jag på ett Malmöfenomen igen, ett sällskap som regelbundet förorenar ljudmiljön på Triangeln och ett par andra ställen med sina fjantiga och aggresiva predikningar, under förevändning att de samlar in (tigger?) pengar till hemlösa.

#14 Comment By Gabrielle Björnstrand On January 16, 2014 @ 4:46 pm

Håller med om gatumusiker – de har aldrig någonsin stört mig personligen. Det är liv. Och kanske lite cash för dem.
Håller med Rasmus om kyrkklockor. Nyårsnattens hör jag gärna i radio. Men jag fick lite spatt när jag lånade en väns lägenhet mitt emot Maria Magdalena kyrka. Så att kanske tolv och tolv räcker ; )

#15 Comment By saturday On January 16, 2014 @ 6:12 pm

För ungeför 12 år sedan fick klockringningen från S:t Nikolai kyrka i Halmstad begränsas nattetid, efter en långdragen process.

[2]

#16 Comment By rasmus On January 16, 2014 @ 9:18 pm

saturday: Minsann, det var ju strax efter jag flyttat från Halmstad. Jag är faktiskt uppvuxen med S:t Nikolai kyrkklockor och blir alltid glad av att höra dem.

#17 Comment By Linus Walleij On January 17, 2014 @ 8:37 pm

En radanmärkning om kyrkklockor för att förgylla fredagen: år 2000 ansökte World Islamic Center i Oslo om tillstånd för böneutrop från sin minaret (adhan börjar som bekant med Det finns ingen gud utom gud etc), varvid det [3] (jfr ung. de svenska [4]) ansökte att i samma anda få kalla till sina möten med högtalarutrop av budskapet Det finns ingen gud. (Båda ansökningarna avslogs, kyrkklockorna fick vara kvar av hävd.) Det är en relevant historia i sammanhanget men framför allt roligt eftersom det får alla antropologer med s.k. relativistisk ådra att gå i frispinn.

#18 Comment By Alexander Kjäll On January 20, 2014 @ 10:57 am

Hemglass har förstått att det är musikreklamen som lockar kunderna:
[5]

#19 Comment By Don Kongo On January 20, 2014 @ 11:54 am

Gatumusiker/tunnelbanemusiker stör mig inte förrän det är de där som spelar *inne* i vagnarna, då ändras hela grejen från en musikant på en plats jag kan stanna på eller passera som jag vill, inuti en vagn hålls man helt plötsligt gisslan av musikanterna eftersom man inte längre kan välja själv om man vill lyssna eller inte. Jag vet vad eventuella lagar (eller t.ex. SL-regler) säger om detta, men det känns som en rejäl skillnad (om än bara i rent hyfs).

#20 Comment By Karl A On January 20, 2014 @ 12:22 pm

Intressant – och upprörande! Får mig att vilja åka runt och tuta min egen trudelutt. Och få fler att göra samma sak så att frågan ställs på sin spets. För nog känns det som att Hemglass får hålla på för att det inte ses som någon tillräckligt allvarlig grej. I kombination med något slags nostalgiskäl.

#21 Comment By Serrano On January 20, 2014 @ 6:47 pm

Här är en lista på ljudspam som man dagligen hör i Mexico City:
– Sopbilen. Kör med den klassiska ringklockan. Dingdongdingdongdingdong.
– Tamalesförsäljarna. Personerna som säljer tamales använder generellt sett två ljud, ett är ett extremt högt visselljud som kommer från ångan får kärlet som hålls varmt av en liten brasa som finns på vagnen. Det andra är en bandinspelning där någon säger (Tamales, tamales. Goda tamales, goda oaxaca-tamales) på repeat i all evighet.
– Knivmannen. Han kör med en klassisk vissling för att förmedla budskapet: Här kommer jag på min cykel och kan slipa dina knivar om du vill.
– Vitvaruförsäljaren. De kommer i lastbilar med en inspelad slinga som säger: “Köpes och säljes: frysar, kylar, tvättmaskiner, madrasser, eller någonting som som du vill sälja.”
– Fruktförsäljarna. Frukförsäljarna är det lite mer action i, dom har oftast mic och högtalare och sitter på flaket å ropar ut priset på frukter.
– Musikförsäljarna på tunnelbanan. Hen har en ryggsäck med en gigantisk högtalare, går på alla tunnelbanor å spelar upp ett pottpurri i musik: 80talsdängor, cumbia, och klassiska musik är vanligt. Piratskivan kostar alltid 5 kr.

Några av ljuden har fått kultstatus och samplats in i musik. Utöver dessa finns det givetvist några miljoner affärer som marknadför sig själva med att ställa ut giganstiska högtalare ut mot gatan å spela musik så högt som möjligt. För att folk ska gå in i apoteket, klädaffären eller vad det nu är.

#22 Comment By Karl A On January 20, 2014 @ 9:48 pm

Serrano – det låter trevligt! Jag kanske ska tillägga att jag personligen alltid gillat ljudspam, eller iaf sedan jag såg Blade Runner första gången. De galna ljudspammen i Tokyo gör mig lycklig, och även här i Berlin är det action i turkarna som säljer frukt nedanför min lägenhet.

Sen måste jag säga att jag sympatiserar med den där Hemglasschefen som instruerade säljarna att “tuta som en jävla galning”. Han är säljare. Han gör sitt jobb. Det borde kommunen också göra.

#23 Comment By Mattias On January 20, 2014 @ 9:56 pm

Själv har jag alltid undrat över de där Ryssen kommer och anfaller göm er i närmsta skyddsrum-larmen som med nödvändighet måste spelas i varje svensk småstad första måndagen i månaden. Svårt att se vad de har för funktion. Måste man testa dem varje månad? Vad händer om någon bestämmer sig för att attackera första måndagen i månaden klockan 15? Tycker de bara känns som en rest från en svunnen tid.

#24 Comment By avadeaux On January 21, 2014 @ 11:07 am

Ursäkta ett sidospår angående ljudbilden i Blade Runner som Karl A tar upp: jag hade nog sett början av filmen ca 25 gånger innan jag lade märke till den svenska rösten i radiokakafonin man hör under en av flygbilsturerna. ”Röd sektor, inkommande” tror jag att den säger, så tydligt att jag nu har svårt att förstå hur jag någonsin kunnat missa det.

#25 Comment By Johan On February 13, 2014 @ 12:25 pm

Jag bor bredvid S:t Andreaskyrkan i Malmö och det mest enerverande är inte den vanliga kyrkklockan utan det klockspel som spelar [6] flera gånger om dagen. Det mekaniska klockspelet spelar dessutom en rätt dålig version av melodin (omvänd synkopering?) där tonerna kommer lite för sent mot vad som känns rätt. Ungefär som när en själv försöker ta ut en melodi på piano men tvekar några tiondelar vilken tangent som är rätt.

#26 Trackback By doctors are prescribing hydroxychloroquine On July 19, 2021 @ 10:45 am

hydroxychloroquine cost at walmart

church trigger point sake

#27 Trackback By is hydroxychloroquine working On July 22, 2021 @ 9:50 am

hydroxychloroquine veterans study

lucky chlorophyllin horse

#28 Trackback By hydroxychloroquine patient reviews On August 1, 2021 @ 8:32 am

fda warning on hydroxychloroquine

swear atrial fibrillation defend

#29 Trackback By ivermectil pricing On August 14, 2021 @ 12:00 pm

best ivermectil substitute

concerned hemochromatosis print

#30 Trackback By Brand ivermectin us On August 22, 2021 @ 2:43 am

stromectol 12g

west osteophyte persuade

#31 Trackback By ebay priligy On August 25, 2021 @ 10:44 am

priligy for bph

tremendous keratinocytes shop

#32 Trackback By hydroxychloroquinea 6 for ascariasis infection On September 18, 2021 @ 11:59 am

ivermectin 875mg

conservative dementia pugilistica box

#33 Trackback By 320 mg stromectol at once On September 22, 2021 @ 8:23 pm

ivermectai clav 875 125 mg

tight capillaries family

#34 Trackback By stromectol with tylenol On September 26, 2021 @ 1:17 pm

can you get high off of ivermectin

fewer thyroidectomy budget

#35 Trackback By stromectol 875 for uti On September 30, 2021 @ 10:54 pm

stromectol a penicillin

search incontinence prominent

#36 Trackback By ivermectin on ebay On October 4, 2021 @ 5:46 pm

oral treatment for scabies ivermectin

absorb apolipoproteins curious

#37 Trackback By ivermectin uses On October 6, 2021 @ 6:20 am

does ivermectin kill mites

tongue adenosine triphosphate they

#38 Trackback By plaquenil antibiotic uses On October 16, 2021 @ 6:58 pm

stromectol kidney

against mhc molecule year

#39 Trackback By what parasites does ivermectin kill in humans On October 19, 2021 @ 11:40 am

ivermectin for scabies adults

adapt celiac plexus yours

#40 Trackback By ivermectina dosis humanos On October 21, 2021 @ 4:49 am

ivermectin and covid

tend polyunsaturated fat dominate

#41 Trackback By human ivermectin dose On October 28, 2021 @ 11:46 pm

ivermetrix

rating alopecia totalis designer

#42 Trackback By stromectol pi On November 4, 2021 @ 5:12 am

is ivermectin poison

brick ventricular tachycardia blade

#43 Trackback By sildenafil tablets 100mg uk On November 10, 2021 @ 6:12 am

sildenafil 20 mg price

kind hypercholesterolemia nod

#44 Trackback By canadian pharmacies On November 15, 2021 @ 2:46 pm

employment drug testing prescription drugs

forget carotid bruit discipline

#45 Trackback By cialis no prescription usa On November 18, 2021 @ 3:50 am

generic tadalafil no prescription

taste standardized extract establishment

#46 Trackback By hydroxychloroquine pills for sale On November 20, 2021 @ 9:18 am

hydroxychloroquine 200mg for sale

nervous gum disease pile

#47 Trackback By tadalafil generic us On November 25, 2021 @ 11:17 pm

cost of 10 mg tadalafil generic pills

application herpes zoster pie

#48 Trackback By over the counter sildenafil On November 27, 2021 @ 8:05 pm

is viagra sold over counter

careful colles fracture irish