Tapirskrift: recension och innehållsförteckning

Tapirskrift har blivit recenserad i Expressen av ingen mindre än Aase Berg. En väldigt fin recension!

“Tapirskrift” är visserligen en djupt deprimerande bok, eftersom den ihärdigt skildrar hur guldlägen förvandlas till skitstormar, till exempel hur internets frihet och demokrati förvandlats till arena för massövervakning, högaktuellt just nu, förstås, när Sveriges regering har egen hackerbyrå.
Men samtidigt beskriver Fleischer förfallet så intrikat att själva kartläggningen ger hopp.

Vi får väl se om det blir några fler recensioner. Eftersom boken är en samlingsvolym, tvingas den eventuella recensenten att greppa efter en röd tråd. Hur denna tråd löper är inte helt givet: “i tvärbanor”, skriver Aase Berg.
En relaterad fråga är hur Tapirskrift kommer att klassificeras av biblioteken. Jag noterar att Stockholms stadsbibliotek preliminärt har klassat Tapirskrift som en bok om “informationsteknik” (Bv, rätt och slätt. Det känns ju väldigt begränsat. Jag misstänker att bibblan har utgått från den stympade baksidestext som ligger uppe på Adlibris, till skillnad från den fullständiga baksidestexten.

Tapirskrift består av 23 texter, uppdelade i tre block. Första blocket kan sägas kretsa kring informationsteknik, men sedan vidgas cirklarna till att omfatta fler ämnen. Nu har jag lagt upp innehållsförteckningen på nätet, inklusive länkar till de texter som finns tillgängliga i digital form. Boken i sin helhet kommer nog upp såsmåningom.

31 kommentarer ↓

#1 kjell on 28 December 2013 at 12:57 pm

“Men samtidigt beskriver Fleischer förfallet så intrikat att själva kartläggningen ger hopp.”

Man kan också beskriva det som att -Den mänskliga konflikten projiceras in i texten, det svåraste av allt.

#2 Mohamed Omar on 3 January 2014 at 1:11 am

Jag var på bibblan idag i Gottsunda, Uppsala, och frågade efter den, den hade inte köpts in så jag lämnade ett inköpsförslag. Tänkte skriva om den.

#3 kjell on 5 January 2014 at 3:38 pm

…kanske OT ; http://www.expressen.se/kultur/talande-tystnader/
“gammal är äldst”

#4 saturday on 9 January 2014 at 2:37 pm

Det finns ingen kopimi-uppmaning, inte heller något annat om ev. upphovsrätt. Hur tänker du kring det? Jag gillar formatet på boken, men det lämnar för lite plats för marginalanteckningar och omslaget är lite klent!
Annars väldigt intressant blandning av ämnen och texter. Har hunnit läsa första kapitlet.

#5 Maggan on 9 January 2014 at 5:06 pm

Hur gör man såna där indrag med linje? Har wordpress.

Kommentera