Ladda ner mp3-musik från Soundcloud

Måste tipsa alla om en väldigt användbar plugin till Firefox: Soundcloud Downloader. Vad den gör är uppenbart. När den blivit installerad, finns plötsligt en knapp på varje Soundcloud-sida som låter en enkelt ladda ner ljudet i mp3-format.

Tidigare när Copyriot har tipsat om liknande verktyg har det alltid höjts moraliserande röster. Men om något är omoraliskt, så är det att driva en nättjänst som lurar folk att materialet som de laddar upp för “streaming” inte skulle kunna laddas ned.

Som företag är Soundcloud beroende av att riskkapitalisterna fortsätter att tro på dess affärsmodell. Insikten om att varje “ström” är en potentiell “nedladdning” hotar det fortsatta flödet av riskkapital in i Soundcloud. Därför har de för vana att med jämna mellanrum uppdatera sajtens kod så att befintliga verktyg slutar fungera. Just nu går det t.ex. inte att använda Offliberty mot Soundcloud och det är bara en tidsfråga innan Soundcloud Downloader slutar fungera – men det krävs inga avancerade uppdateringar för att sådana verktyg åter ska fungera.

Soundcloud kan inte göra det omöjligt att ladda ner musik, lika lite som Sveriges Radio kan göra det omöjligt att spela in radioprogram på kassettband. (Förra veckan gjorde jag just detta: spelade in musik från FM-radio till kassett. Ni som vill moralisera över Soundcloud Downloader ombedes att i konsekvensens namn även moralisera över mitt kassettinspelande!)

Själv föredrar jag att kunna lyssna på musik även offline. Därtill har jag valt att inte installera Flash på min dator – helst vill jag inte ha med Adobe att göra! Därför är jag extra tacksam för möjligheten att komma åt musiken på Soundcloud i mp3-format.

28 kommentarer ↓

#1 Sven A on 26 December 2013 at 4:13 pm

Ett annat tips är http://rg3.github.io/youtube-dl/ om man inte är förtjust i plugins.

Trots namnet stödjer den Soundcloud och mycket utöver YouTube.

#2 Carl W. on 29 December 2013 at 9:12 am

”det krävs inga avancerade uppdateringar för att sådana verktyg åter ska fungera”

Jag skulle inte vilja påstå att det är helt trivialt att kringgå dessa spärrar[*]. Men visst, då de är rent mjukvarubaserade och ej bygger på stark kryptering så brukar ju folk hitta sätt att ta sig förbi dem.

[*] Se ex. http://www.jwz.org/blog/2013/08/another-day-another-cipher-change-2/

#3 Amelia Andersdotter on 17 January 2014 at 2:55 pm

Men man kan också använda PromoDJ. De har ett inbyggt nedladdningsverktyg som är en “feature” istället för en “bugg” :-)

De har också jättemycket bra musik. Framför allt verkar det finns starka ryska strömningar mot italohouse och annan nudisco som förgyllt min annars politiskt konfliktfyllda vardag sedan 2006.

Jag tror t ex att den här killen eventuellt är demigud: http://promodj.com/gladiator/mixes/4264879/Dj_Gladiator_August_Deep_House_Nu_Disco_Mixtape

Fantastiskt bra och förnöjsam upplevelse!

Kommentera