Krisen, del 125: Deflationens spöke hänger över Europa

Glöm allt du hört om inflationsbekämpning. I dagens läge uppfattas inte inflation som ett hot. Fallande inflationssiffror emottas däremot “som en kalldusch”, läser vi i dagens SvD.
Lägre inflation signalerar stagnerande tillväxt och ett kusligt hot om deflation. Därför svarar ECB med att sänka styrräntan från 0,5 till 0,25 procent.

I dag befinner sig Europa i en situation som Hans Redeker från Morgan Stanley betecknar som ”deflationär jämvikt”. En extern chock som en oväntad uppbromsning i Asien skulle snabbt kunna skapa en riktigt otäck deflationsspiral.

Centralbankens försvar mot deflationsspöket är att upprätthålla tillståndet av negativ realränta (ränta minus inflation) i EU.

Men en ränta på 0,5 procent och en inflation på 1,1 procent i september, blev realräntan -0,6 %. Men när inflationen i oktober sjönk till 0,7 procent, klättrade realräntan uppåt, nära noll. Att sänka styrräntan till 0,25 borde garantera att realräntan ännu någon tid kan ligga på negativ nivå.

Och eftersom räntebeslutet indirekt påverkar Sverige, kanske det även garanterar att den svenska bostadsbubblan förblir uppblåst i ytterligare någon tid. Kanske rentav till nästa års val.

Uppdatering: “ultra-low inflation has costly side-effects”, varnar The Economist. Fast vi bör nog minnas att det bara är sedan ungefär hundra år som kapitalismen präglas av fortlöpande och ihållande inflation. Under det långa 1800-talet var penningvärdet på längre sikt rätt stabilt. Men just nu handlar allt väldigt mycket om just nu:

None of this means that inflation will not one day be a risk. But it is not today’s problem. All the “sound money” fanatics who issued dire warnings about rampant inflation when central bankers began their unconventional measures might usefully reconsider whether Western policymakers did too little, not too much. Be afraid of inflation, by all means; but life can be even scarier when it sinks.

29 kommentarer ↓

#1 Gabrielle Björnstrand on 8 November 2013 at 9:57 pm

Är du hundra på att det är en bostadsbubbla? Dvs ett överbelånat överköp dömt att brisera?
Det har jag iofs “trott”, men har jag missat någon artikel, länkar mm, här hos dig som analyserar just den delen av bubblet?

#2 Linus Walleij on 9 November 2013 at 8:07 am

Inte för att jag är någon vidare nationalekonom, men om fallet är sådant att hela eurozonen har lånat ut väldigt mycket pengar, så är ju tillgången på verkliga pengar jämförelsevis ganska dålig. Det leder ju till att de pengar som verkligen finns, dvs som inte är skulder, blir mer värda enligt lagen om tillgång och efterfrågan, och då är ju en deflation helt logisk.

#3 Viktualiebrodern on 9 November 2013 at 7:32 pm

Helt OT undrar jag hur stor del av de hackade svenska inloggningarna på Adobe som hänför sig till e-bokslån via biblioteken.

Förvånansvärt att inget hörts från elibs-hållet.

#4 COPYRIOT | Krisen, del 127: Om de nya ropen på högre inflation on 18 November 2013 at 11:12 pm

[…] Krisen, del 125: Deflationens spöke hänger över Europa […]

#5 COPYRIOT | Krisen, del 130: Inflationens geografi on 24 January 2014 at 1:10 pm

[…] Krisen, del 125: Deflationens spöke hänger över Europa […]

#6 COPYRIOT | Krisen, del 139: Sverige i deflation? on 22 April 2014 at 10:44 am

[…] Krisen, del 125: Deflationens spöke hänger över Europa […]

Kommentera