I början av året var vi en femhövdad forskargrupp som skisserade ett stort, tvärvetenskapligt forskningsprojekt: “Strömmande kulturarv: filförföljelse i digital musikdistribution“. I dag kom det beskedet från Vetenskapsrådet – i hård konkurrens har vi beviljats ett antal miljoner kronor för att genomföra projektet under fyra års tid.
Projektet kretsar kring Spotify, men handlar om desto mer. Några delstudier handlar om överflödshantering, yttrandefrihet, robotekonomier och statistikgenerering. Men där ryms också experiment med en ganska okonventionell metod för att granska företag som inte nödvändigtvis ser ett intresse av att ge forskare tillgång till sin data. Därmed inte sagt att vår forskning kommer att generera rubriker likt den som jag inte kunde låta bli att sätta över detta inlägg (lånad av Per Köhler).
Av de medverkande forskarna är två medievetare med bakgrund i filmvetenskapen (Pelle Snickars och Patrick Vonderau, en etnolog (Anna Johansson), en vetenskapsteoretiker (Christopher Kullenberg) samt jag som alltså kommer från ekonomisk historia.
28 kommentarer ↓
[…] ← Fiffigt eller fuffens? Forskning om filförföljelse förfärar […]
Intressant ingång inom irreversibel, intensifierad i-landsbaserad, IT-individualistisk industri. Ignorera inte IP i integreringen.
Förvalta anslaget väl!
Ser fram emot ett förhoppningsvis intressant och meningsfullt resultat!
Hur är det förresten tänkt att forskningsprojekt ska redovisas?