En titt i programbladet till helgens Marx-konferens

Till helgen inträffar konferensen Marx2013 på ABF-huset i Stockholm. Det känns som en rätt mäktig tillställning med varierande innehåll. Nu har jag navigerat mig igenom programbladet och tänkte dela med mig av mina planer och tips.

Fredag kväll

Ta tunnelbanan till Högdalen och besök Cyklopen om du inte gjort det förr. Eller åk dit i vilket fall, eftersom det alltså från klockan 18 ordnas en barkväll med kort föredrag av Elmar Flatschart. En upptakt till konferensen, om man så vill.

Uppdatering: Innan du åker till Cyklopen kan du även hinna förbi Kafé 44 där det ordnas ett släpp av två Tiqqun-böcker. Försök bara att hinna med tunnelbanan som går från Medborgarplatsen klockan 18.55, så hinner du till föredraget.

Lördag förmiddag

Konferensen inleds klockan nio i den stora Zätasalen. Första timmen rymmer korta anföranden av Nina Björk och Tiina Rosenberg.
Därefter delar programmet upp sig i parallella spår. Jag stannar nog i Zätasalen för att lyssna på Michael Heinrich klockan tio, som vid elva följs av ett samtal om arbetskritik.
Dessa förmiddagsaktiviteter krockar med två forskarseminarier, ett om prekaritet och ett om rasism. Om jag följer nämnda plan tvingas jag även välja bort ett föredrag med Kvinnopolitiskt forum samt en lägesrapport kring nyöversättningen av Kapitalet.

Lunchpausen är rejält tilltagen: 12.00–13.30.

Lördag eftermiddag

Allt jag vet är att jag kan avstå från att lyssna på fyra gubbar som ska snacka om vilken betyelse som Kapitalet har haft för samhällsvetenskapens framväxt. Desto mer lockande känns forskarseminariet kring ekologiska frågor, där det bland annat ska talas om klimatkompensation och kokainproduktion. Kanske slinker jag in där efter att först ha lyssnat på kulturgeografen Irene Molina som ska föreläsa om “Miljonprogrammet – konsten att lösa en kapitalackumulationskris och befästa klassamhället”.

Eller så stannar jag kvar i stora Zätasalen även på eftermiddagen, trots att det kan kännas lite fantasilöst att göra så. Där kan man först se Anne Steckner från Rosa-Luxemburg-Stiftung, som ska demonstrera sitt projekt för att förpacka Marx’ ekonomikritik i form av lättfattliga “slides”. Därefter kommer den där Gérard Duménil som jag redan har dissat – och det kan ju vara upplyftande att bli lite irriterad innan kaffepausen.

Efter kaffepausen, klockan 16–17, blir det ett panelsamtal om krisen i Zätasalen. Deltagare är Kajsa Ekis Ekman, Lovisa Broström samt jag själv. Det kommer troligen att bli rätt intressant.

Tyvärr krockar nämnda panelsamtal bland annat med ett ett kortare forskarseminarium där den ovan nämnde Elmar Flatschart ska prata om Robert Kurz som kristeoretiker. Ett ämne som även dyker upp i söndagens program.

Söndag förmiddag

Själv kommer jag att tillbringa hela söndagen i ett enda forskarseminarium: “Capital today“, som har dragits ihop av Anders Ramsay. Samtidigt fortgår ett forskarseminarium med Södertörnsfilosoferna, ett annat om kritiska perspektiv på teknik, med mera.

Men generellt vill jag nog rekommendera att söndagförmiddagen tillbringas i Zätasalen med John Bellamy Foster, som utlovar ett planetärt perspektiv på vad som skett med “naturens universella metabolism” under kapitalismen.

Söndag eftermiddag

Under långlunchen ser ni till att införskaffa den nystartade tidskriften Kris och kritik samt Brand-temanumret “Upploppsfaran“. Klockan 13.30 kan ni sedan lyssna på Mathias Wåg som pratar om upploppens historia i Per-Albinsalen. Alternativt så kan ni titta in i Sandlersalen på sista passet av forskarseminariet “Capital today”, där det bl.a. ska pratas utifrån min artikel om Robert Kurz – en artikel som även återfinns i Kris och kritik och som baseras på läsanteckningar som postats på Copyriot.

Klockan 14.30–15.30 avslutas konferensen med ett summerande panelsamtal.

35 kommentarer ↓

#1 Anders Ramsay on 16 October 2013 at 8:14 pm

Jag hade först inte heller tänkt gå på programpunkten om den nya inledningen till Kapitalet, som du kallar “fyra gubbar….”, (eftersom jag redan läst inledningen och diskuterat den med författaren), men när jag nu ser vilka som deltar ändrar jag mig nog. Det kan bli explosivt med den konstellationen.

#2 rasmus on 16 October 2013 at 8:28 pm

Jag vill sannerligen inte avråda dig från att gå, Anders. Du har säkert rätt i att det kan bli festligt med Heinrich och Haug i samma panel. Jag ser fram mot att få höra rapporter från dig och andra därifrån.

Däremot känner jag ett måttligt behov av att ytterligare lyfta fram paneler som består av enbart män (närmare bestämt: fyra män, födda mellan 1936 och 1957, alla med stabila positioner i universitetsvärlden).

#3 Anders Ramsay on 16 October 2013 at 8:38 pm

Jo, det är sant.

#4 Jonas on 16 October 2013 at 9:15 pm

Föredragen/panelsamtalen i både Zäta- och Katasalen kommer att filmas och ligga uppe på ABFplay, så man kan se allt i efterhand om man missar något.

#5 Nils Ivar tenmann on 17 October 2013 at 3:50 am

Jag lyssnar inte så bra på engelska och än sämre på tyska. Annars har jag mindre fördomar mot “fyra gubbar” och de aktuella herrarna än vad jag har gentemot den s.k. “samhällsvetenskapen” och dess icke-önskvärda betydelse och orättfärdiga tolkningar av det icke-bestående tillståndets “bestående tillstånd”. Marx som motpol i denna praxis börjar med en omtolkning av Aristoteles praxis ur dagens perspektiv på Marx… vilket lär – i varje fall mig vill jag mena – något, ett och annat om “samhällsvetenskapens” omedvetet medvetna, som förgivettaget (humant) “förmedvetande” och blott instrumentellt “förvetenskapligt” humant (kommunicerat) medvetande. Jag undrar nyfiket om “fyra gubbar”, med ålderns rätt, har något på hjärtat av självrannsakan i den vägen av ett retoriskt-etiskt-politiskt praxisbegrepp?

#6 CMS on 17 October 2013 at 1:46 pm

Vi har fått genomföra några sista-minuten-ändringar i programmet, och en ny version ligger uppe på konferenswebben nu. Dvs den version du länkar till i inlägget är inaktuell.

En panel föll i från och vi har bytt lite salar, inget dramatiskt men det är ju bättre om det blir rätt version som sprids.

http://media.marx2013.com/2012/06/Marx2013-program-webb.pdf

#7 M on 19 October 2013 at 2:31 pm

Det skrivs om att en nyöversättning av Kapitalet av John Takman ska ges ut!
Vilket förlag och när?:
http://www.aftonbladet.se/kultur/article17684485.ab

Kommentera