Om ett par veckor: Marx-konferens i Stockholm

Ett tag verkade det som att konferensen Marx 2013 skulle bli en trist och sluten tillställning. Tanken var att den skulle äga rum på Södertörns högskola och att åhörare måste anmäla sig i förväg. Dessbättre dumpades dessa planer och konferensen kommer nu att hållas i centrala Stockholm på ABF-huset, 19–20 oktober.

Alltså, jag tror att detta kan bli en verkligt stark konferens. Oändligt mycket bättre än den lika välbesökta som svåruthärdliga Marx-konferensen i Berlin häromåret. Jag har viss inblick i arrangörsgruppen och kan lova att det saknas intrigerande partier i kulisserna och att det heller inte är en konferens som styrs av en akademisk falang. Däremot är budgeten skral och flera utländska talare finansieras av Rosa-Luxemburg-Stiftung, vilket är värt att nämna.

Visst är det i hög grad en akademisk konferens, men programmet är tillräckligt späckat för att erbjuda valmöjligheter mellan olika slags sessioner. Under hela lördagen pågår parallella seminarier eller föredrag i fem olika salar; på söndagen sex salar.
För besökarna blir det alltså till att välja: lyssna på föredrag av kända namn (Michael Heinrich, John Bellamy Foster m.fl.), eller bevista sessioner kring ämnen som rasism, teknik, ekologi, prekaritet eller samtida Marxläsningar.

Tveklöst kommer helgen att rymma både högt och lågt. Som jag ser saken är ingen konferens komplett utan ett par rejäla bottennapp som folk kan förhålla sig till. Vill man inte plågas av sådant kan man lika gärna sitta hemma och lyssna på Youtube. Här finns förutsättningar för en annan typ av urval bland idéer. Det ska bli väldigt spännande att se vart en sån sak kan leda, i Sverige, hösten 2013.

Mitt eget deltagande är blygsamt (trots att mitt namn står på affischen). Jag ska sitta i en panel om krisen, tillsammans med Kajsa Ekis Ekman och Lovisa Broström. Därtill kommer jag att delta i ett akademiskt seminarium om hur Kapitalet kan läsas i dag, där jag ska säga några ord om Robert Kurz’ sista bok (med utgångspunkt i läsanteckningarn, som nu har omarbetats till en artikel som kommer i den nya tidskriften Kris och kritik).

Ni som fått intresse för Kurz-spåret bör inte missa att konferensen även gästas av Elmar Flatschart från Wien, som sitter i redaktionen för tidskriften Exit. Förutom att delta i ett seminarium på konferensen kommer han även att hålla en presentation på Cyklopen kvällen innan, alltså fredagen den 18 oktober. Mer info om denna upptaktskväll kommer snart.

För att komma på Marx 2013-konferensen krävs ingen föranmälan. Avgiften är frivillig; för heltidsarbetande med normalinkomst rekommenderas 50 kronor.

5 kommentarer ↓

#1 COPYRIOT | Krisen, del 118: Anti-Duménil on 15 October 2013 at 10:53 pm

[…] Om ett par veckor: Marx-konferens i Stockholm […]

#2 Alex Rowe on 16 October 2013 at 8:58 am

Jag kommer tyvärr inte ha möjlighet att delta under hela helgen. Om man bara kan vara med på två eller kanske tre programpunkter, vad rekommenderar du då? Är intresserad, men har inga förkunskaper på marxism.

#3 rasmus on 16 October 2013 at 9:32 am

Jag tänkte ta en närmare titt på konferensprogrammet och skriva några rader i ett särskilt inlägg, imorgon eller så.

#4 COPYRIOT | En titt i programbladet till helgens Marx-konferens on 16 October 2013 at 7:33 pm

[…] Om ett par veckor: Marx-konferens i Stockholm […]

Kommentera