Nu gäller Inoreader och Pinboard

Google Reader har släckts ned och jag ska väl säga något om det det gick med min jaktalternativ.
För min del har det spelat mindre roll om alternativet är ett program i min dator eller en tjänst på webben. Vad jag varit ute efter är en RSS-läsare som låter mig hantera en större mängd flöden genom att:
1) sortera flödena i olika kataloger, vilka sedan kan betas av snabbt – efter en snabb titt på rubrikerna ska alla poster i en katalog kunna markeras som lästa;
2) söka genom innehållet i alla de flöden som jag prenumererar på, inklusive gamla och “lästa” poster.

Detta klarade Google Reader galant, men bland de så kallade alternativen var det värre ställt.

Om man orkar installera programvara på egen server finns Tiny Tiny RSS, som sägs funka bra. Men jag hann aldrig dit, för jag hittade Inoreader. Det drivs av en bulgarisk programmerare och lägger sig mycket nära Google Reader i funktionalitet – inklusive sökfunktion. Med detta känner jag mig nöjd.

Vad jag förlorade i flytten från Google Reader till Inoreader är ett sökbart arkiv som sträcker sig många år tillbaka och även omfattar bloggar som tagits bort från den öppna webben. Därför tog jag tillfället i akt att fixa en ny möjlighet för nischade sökningar bakåt.

Sedan 2004 har jag sparat länkar på Delicious. Även om tjänsten blivit aningen slöare och sämre sedan den köptes av Yahoo, har försämringarna inte varit katastrofala. Däremot hann jag tröttna på min egen uppsjö av taggar.

Nu har jag flyttat mitt länksamlande från Delicious till Pinboard och är mycket nöjd. Dels har jag fått en ny start i taggandet. Dels är Pinboard mycket mer avskalat. Dels finner jag användning för “read later”-markeringen, som gör att jag inte längre behöver ha sextio tabbar öppna i Firefox – i stället sparar jag dem i Pinboard och finner tillbaka till dem med en “random”-bookmarklet.

Men det riktigt feta med Pinboard är sökbarheten. Alla sidor dit jag sparar länkar – inklusive allt jag sparade i Delicious under de senaste nio åren – blir arkiverade och sökbara för mig. Detta ger mig en personlig sökmotor av oerhörd kraft. För att få del av denna funktion krävs ett “archival account” som kostar 25 dollar (170 kronor) om året. För mig känns det som ett billigt pris.

Faktiskt så känns det riktigt tryggt att betala en låg summa för en nättjänst, som då kan vara helt fri från reklam och inte behöver stå under omedelbart hot om uppköp. Att det ska kännas tryggt förutsätter dock att pengarna går till själva tjänsten och inte till licenser för olika slags rättigheter som tjänsten är beroende av och som alltid kan omförhandlas.

Just ja, här är min nya länksamling: https://pinboard.in/u:rsms

29 kommentarer ↓

#1 laxsill on 5 July 2013 at 8:50 am

Jag använder också båda och är riktigt nöjd. Jag använde aldrig Delicious och använder ej arkivfunktionen i Pinboard. Då blir ju priset bara rimligare. En liten betalning, och jag har tjänsten tills den lägger ner.

#2 rasmus on 5 July 2013 at 3:12 pm

Inoreader kostar ingenting.

#3 kjell on 6 July 2013 at 9:52 am

…OT, men spekulärt;
http://www.etc.se/ledare/schweiz-%E2%80%93-ett-foredome