Anledningar till att det känns sjukt konstigt med firandet av The Pirate Bays tioårsdag

Jag måste säga att det mest av allt känns konstigt när The Pirate Bay bjuder in till en tioårsfest den 10 augusti. Festen ska gå av stapeln i Stockholm – enligt uppgift i en lokal med plats för 6000 besökare. Varför känns detta så konstigt? Av flera skäl, som jag nu ska försöka att reda ut.

Lite konstigt är datumet. Jag är rätt säker på att The Pirate Bay inte existerade den 10 augusti 2003. Betänk att Piratbyråns lansering skedde i september och en blick i det kompletta nyhetsarkivet visar att det var först den 11 november 2003 som The Pirate Bay presenterades. Antagligen hade trackern varit uppe ett tag, men inte offentligt och knappast i tre månader. Alltså är det alldeles för tidigt att fira födelsedag den 10 augusti. Just denna konstighet är dock en petitess.

Desto konstigare är att inbjudan till födelsedagsfesten sprids genom en länk från The Pirate Bay till Facebook. Sajten som vill hylla sig själv klarar inte ens av att själv lägga upp en enkel infosida, utan måste förlita sig på en övervakningsmaskin. Vilken fin present till NSA! Men framför allt en oerhört slätstruket sätt att samla sina skaror. Detta känns väldigt, väldigt långt från hur The Pirate Bay brukade agera under sin storhetstid.

Samtliga hyperlänkar från festsidan går till andra sidor på Facebook. Numera har The Pirate Bay även en officiell sida på Facebook, där det kommuniceras åtskilligt som aldrig dyker upp på den egna sajten. Exempelvis att man nu efterfrågar donationer för att kunna bjuda in musikartister från Japan, Australien och USA. En av Piratpartiets festarrangörer skriver:

Want to be a part of history? Are you a dancer? Artist? Alternative culture? Circus artist? Singer? DJ? Videomaker? Actor? Street performer? – We want this party to embrace the very core of culture in any form. Consider signing up as a performer at the party. We can’t pay you, but if you wan’t to be with us – look for the open call for artists that will be announced later.

Om vi ska snacka kopimi, blir det väl ofrånkomligen så att “kulturens självaste kärna” är kopiering, om något. Men här ser jag snarare en kulturjargong som kretsar kring konstarternas moderna system, om än i postmodernt “alternativ” tappning. Detta känns för mig ganska konstigt, men det kanske bara är jag.

Betänk sen det faktum att The Pirate Bay de facto är en kriminaliserad organisation i dagens Sverige. Vi vet inte vilka individer som står bakom. Om någon skulle träda fram som officiell representant för The Pirate Bay, skulle vederbörande snart få en privaträttslig process på halsen. Detta gör det i praktiken omöjligt för The Pirate Bay “som organisation” att ordna en fest i Sverige.
Lösningen på detta problem tycks ha blivit att festfixandet har överlåtits på Piratpartiet Stockholm. Glidningen från “party” som i fest till “party” som i parti är kort sagt konstig.

Men outsourcandet tar inte slut där! Piratpartiet Stockholm uppger att de “ligger i förhandlingar med eventbolag” om att arrangera festen. Eventbolag! Behöver jag ens förklara varför detta känns skitkonstigt?

Allra konstigast – för att inte säga sorgligast – är det trötta apellerandet till en karikatyrmässig piratidentitet. Dricka rom, ha ögonlapp och ropa aaargh. Kanske får det begripas som ett sätt att besvärja insikten om att The Pirate Bay befinner sig i långsam förruttnelse alltsedan sensommaren 2010.

36 kommentarer ↓

#1 chrisk on 1 July 2013 at 7:50 am

För “eventbolag” rekommenderas Göteborg & Co. De kan se till att man “får” nya Ullevi, en perfekt plats för “arenahouse” och andra massaktiviteter.

Det är nämligen viktigt, som Torrentfreak påpekar att det politiska i de två olika sorternas “party” hålls strikt i sär:

The Pirate Bay told TorrentFreak that the event will not be used as a political rally, despite the Pirate Party’s involvement. The focus will be on drinking rum and having a good time with fellow pirates

Ett eventbolag “fixar fester” som är “opolitiska”. Detta medför att man kan “fokusera” på att dricka rom och ha trevligt med sina vänner. Kort sagt, trivselmoderniteten, tillståndet där målet med den jobbiga politiken är ett tillstånd av trivsel, fred och lugn.

#2 Peter on 1 July 2013 at 8:16 am

Hear hear! TPB har gått utför en lång tid. Är ledsamt att se. Jag gråter lite inombords av hela den här biten.

#3 Jan on 2 July 2013 at 1:06 am

Ja, mycket skit man inte gillar kan man hitta lite varsomhelst.
Varför ens bry sig om nåt man tydligen inte gillar o inte låta dom som gillar gilla?

Ha det, o låt dom som vill parta på o hylla det dom gillar i vilken form det vara må.
Låt bli att petimera det andra gillar bara för att ni inte gillar samma.Miljoner gillar tydligen det som ni inte gillar.Har dom eller ni “fel”?

(O Jag vet Rasmus att du kan problometisera mitt svar å det väldigaste, du kan antagligen tom få ett pris på hur bra du kan göra det o förklara hur fel jag har, MEN det är inte så dom flesta resonerar. Dom flesta är bara glada över att få vara glada. Låt dom vara det!)

Jan

Jan

#4 rasmus on 2 July 2013 at 8:28 am

Jan: Jag har inte hindrat någon från att ha kul. Jag har inte sagt att någon har “fel”, som du påstår. Jag har bloggat om hur jag känner.

#5 Gabrielle B on 3 July 2013 at 8:00 pm

Läste fel: “Piratpartiet bjuder in till tårtfest” – men det stämde nog ändå….

#6 Erik Lönroth on 4 July 2013 at 11:58 pm

Det var ett väldans gnäll över att det ska fixas en fest.

Det låter nästan som när mina grannar gnäller på att vi spelar för hög volym.

#7 rasmus on 5 July 2013 at 7:49 am

Erik Lönroth: Intressant! Berätta gärna mer om vad dina grannar brukar säga. Förresten, låter du ett eventbolag ordna hemmafesterna också?

#8 Erik Lönroth on 12 July 2013 at 8:04 pm

Det har hänt att jag inte mäktat med att ordna med stora events och därför anlitat proffs som får alla detaljer rätt och har erfarenhet om hur saker ska göras på ett bra sätt.

Min grannar tycker alltid att det är för hög volym dock, oavsett om det är eventbolag eller mina privata fester.

Vad i detta är konstigt i det?

#9 Sune on 14 July 2013 at 6:23 pm

I detta är det konstigt i.

#10 COPYRIOT | Piratbyråns fester: återblick på nollnolltalet on 7 August 2013 at 1:32 pm

[…] Anledningar till att det känns sjukt konstigt med firandet av The Pirate Bays tioårsdag […]

#11 den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny on 7 August 2013 at 8:41 pm

Så otroligt tråkigt att de väljer att sprida information uteslutande på Facebook. Jag blir så trött på detta hypande av INTERNET som revolutionär/subversiv kraft/verktyg som jag upplever att många sysslar med, när det i själva verket mest bara är frågan om att spela stora företag ännu mer i händerna. Är ju så solklart en fråga om hur kapitalismen lyckas pervertera allt som är vackert.

Kommentera