Arkeologisk utgrävning av Piratbyrån

Science Friction heter ett konstfalleri i Köpenhamn, där det just nu pågår en arkeologisk utgrävning av Piratbyrån (2003–2010). Utgrävningen utförs av den besläktade grupperingen Bitbureauet. Om jag fattat saken rätt, har de gått igenom (delar av) de mycket omfattande digitala arkiv som Piratbyrån lämnat efter sig.

Bitbureauet is to curate Piratbyrån’s archive, composed of various discursive texts, bitmaps, algorithms, texts, sub-texts, IRC traces, algorithms, dates, pictures and opinions gathered over a period of 7 years.

Förhoppningsvis dyker det snart upp bilder och annan dokumentation från Köpenhamnsgalleriet.

Bitbureauets utgrävningen av Piratbyrån kommer även att resultera i en tryckt pappersbok, tänkt att utkomma i augusti, formgiven av Raquel Meyers.

Piratbyråhistorien berörs förresten även i en annan bok, som i veckan släpptes på ett galleri i London:

Undoing Property? examines complex relationships of ownership that exist inside art, culture, political economy, immaterial production, and the public realm today. In its pages artists and writers address aspects of computing, curating, economy, ecology, gentrification, music, publishing, piracy, and much more.

Ett av bidragen till boken är en intervju med mig som gjordes i vintras när jag träffade bokens två redaktörer, Marysia Lewandowska och Laurel Ptak. Framöver ska jag se till att lägga upp intervjun, vars rubrik i boken lyder: “A brief history of Piratbyrån: Copying is always transformative”.

26 kommentarer ↓

#1 michan on 30 June 2013 at 9:31 pm

Häftigt!

#2 COPYRIOT | Piratbyråns fester: återblick på nollnolltalet on 7 August 2013 at 2:31 pm

[…] Arkeologisk utgrävning av Piratbyrån […]

Kommentera