Nio nätjättar ger bakdörr åt NSA

En nätpolitisk kontrarevolution vann övertag från år 2007 – denna hypotes verkar få ytterligare understöd genom gårdagens avslöjande om det enorma övervakningsprogrammet Prism.

Prism drivs av NSA, som är USA:s motsvarighet till FRA. Dataleverantörerna är nio till antalet: Google, Facebook, Yahoo, Skype, Youtube, Microsoft, Apple, Paltalk och AOL. Dessa detaljer framgår av läckta presentationsbilder som igår publicerades av Washinton Post.

De olika nätjättarna har gått med vid olika tidpunkter: Microsoft först (september 2007) och Apple först nyligen (oktober 2012). Såväl Google som Facebook började leverera data till Prism i början av 2009. Och det handlar om enligt uppgift om att NSA får tillgång till all data. Att de har egen utrustning installerad inne hos nätjättarna, som låter dem plocka ut precis vad de vill, när de vill.

Här finns i så fall en skillnad mot FRA, vars övervakning också är “total” men bara omfattar trafik i realtid, inte lagrad data.

Att all data hos nätjättarna blir tillgänglig för USA:s övervakningskomplex, det är i sig knappast en nyhet. Men att detaljer nu kryper fram är synnerligen intressant. Washinton Post skriver att företagen kan tvingas till medverkan, men att det finns betydande utrymme för motstånd, vilket ska visas av att Apple höll ut i fem år. Det kan noteras att Twitter fortfarande inte återfinns på listan över företag som släpper in NSA.

Företagens talespersoner försäkrar nu att de aldrig har hört talas om Prism. Det stämmer säkerligen – varför skulle en simpel talesperson få vetskap om ett topphemligt övervakningsprogram?

39 kommentarer ↓

#1 7 juni 2013 | SMGomv on 7 June 2013 at 7:38 am

[…] http://copyriot.se/2013/06/07/nio-natjattar-ger-bakdorr-at-nsa/ Share this:TwitterFacebookGillaGilla Laddar… […]

#2 Submarine on 7 June 2013 at 7:46 am

mycket interessant detta foretag lobby mot (nu) ny EU Data Protection Law. Har är vad som händer http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4j2u5SHKwvY

Och, rösta mycket snart :/
http://www.privacycampaign.eu/

#3 Henrik on 7 June 2013 at 4:48 pm

Blir svårt för USA att fördöma Kinesiska statshackers i fortsättningen.

#4 Eva on 7 June 2013 at 7:49 pm

“Att all data hos nätjättarna blir tillgänglig för USA:s övervakningskomplex, det är i sig knappast en nyhet.”

Flera scoop på senare tid har tappat sin kraft av att spekulationer, fiktiva verk och konspirationsteoretiker redan nött ut frågan.

När fakta kommer fram säger alla “meh va fan trodde du”. Även om jag själv tänker likadant önskar jag att jag kunde bli chockat och riktigt jävla förbannad (+organisera)

#5 Jonas on 7 June 2013 at 11:02 pm

Intressant är att hela EU numera skickar kopior av precis alla större betalningar som görs till USA. Sedan tidigare skickar vi ju också passagerardata. Detta hamnar också i massiva datalagringsarkiv som kan samköras efter behov.

Pratet om huruvida detta kan få terrorister på fall är dock tröttsamt. Prata istället om vad amerikansk underättelsetjänst gör med materialet under tiden (Boeing, någon?).

Intressant vore även att få veta i vilken utsträckning FRA:s data hamnar hos NSA. Man har ju inte direkt gjort någon hemlighet av att man har ett nära samarbete. Frågan är bara hur pass ensidigt det samarbetet är.

#6 Obamas PRISM och EU’s datalagringsdirektiv | Christian Engström, Pirate MEP on 8 June 2013 at 12:30 pm

[…] Piratpartiet, Anna Troberg (PP), Henrik Brändén, Rick Falkvinge, Opassande, Henrik Alexandersson, Copyriot, Zacs åsikter på ett fat, Full Mental Straightjacket, SvD, Washington Post, Share […]

#7 10 juni 2013 « VÄRLDENS FOLKRIKASTE LAND on 10 June 2013 at 6:57 am

[…] detta teknisk assistent hos CIA, det är han som läckte nyheten om övervakningsprogrammet Prisms samarbete med stora, amerikanska internetbolag (Apple, Windows, Facebook, Google etc). Sedan den 20 maj har han befunnit sig på ett hotellrum i […]

#8 Pjotr Henriet on 15 June 2013 at 11:59 am

Om Google och Youtube lyckats bli världsomspännande företag genom att leverera kommersiella profiler på sina användare, borde kvaliteten på dessa profiler på något sätt stå i proportion till deras framgång

Kan man tänka sig att NSA, med ett ännu större underlag, gör något liknande med Politiska profiler? Alla användare av Internet har någon slags politisk profil, och NSA´s arbete består sedan i att analysera hur dessa “rör”sig ( med smartphones även exakt geografiskt ). Skulle profiler, eller massprofiler, röra sig i oönskad riktning eller omfattning kan åtgärder sättas in och resultatet analyseras i realtid.

Storebror inte bara ser dig, han för dig.

#9 Albert on 15 June 2013 at 6:35 pm

Pjotr, ja definitivt. Men det är ännu mer komplext. De har inte bara en politisk profil, utan massor av “domäner”, där t.ex. mobildata är en domän, finansiella transaktioner en annan. Sen kan de göra sökningar som går igenom alla domäner samtidigt (vet ej hur detta går till i praktiken). Det var visselblåsaren William Binney som berättade detta i kortdokumentären “Op Doc: Stellar Wind”.

#10 Stridsplan: Internet | eval.nu on 22 June 2013 at 2:37 pm

[…] Fleischer skrev på bloggen Copyriot angående Prism-läckan och placerar projektet inom förståelsen av en pågående nätpolitisk kontrarevolution, vilken […]

#11 COPYRIOT | Anledningar till att det känns sjukt konstigt med firandet av The Pirate Bays tioårsdag on 1 July 2013 at 7:10 am

[…] Nio nätjättar ger bakdörr åt NSA […]

Kommentera