Domännamnskriget och tystnaden

Vi måste fråga oss varför det är nästintill helt tyst om den stora nätpolitiska konflikt som just seglat upp i Sverige: statens försök att konfiskera domännamnet thepiratebay.se. En konflikt som tar sig den juridiska formen av att staten stämmer staten i Stockholms tingsrätt.

Åklagarmyndigheten (genom dess särskilda immaterialrättsåklagare) har lämnat in en yrkan om förverkande, riktad mot den statliga Stiftelsen för Internetinfrastruktur (som administrerar toppdomänen .se).

Stämningsansökan rapporterades som en nyhet den 30 april (se t.ex. Ekot, SVT, Metro). Två veckor meddelade stiftelsen att man inte böjer sig frivilligt, utan ser det som en principsak att inte stänga domännamn. Även detta blev en nyhet i tidningarna (tack vare Sten Gustafsson på TT som i många år bevakat konflikter kring fildelning).

Spridda nyhetsartiklar alltså, men ingen uppföljning, ingen medial dramaturgi och ingen debatt. Raka motsatsen till hur det var 2005–2009, då varje litet utspel i fildelningsfrågan blev dramatiserad i nyhetsmedierna. Gång på gång utmålades då bilden av en slutstrid, där fildelningens fortbestånd skulle avgöras. År 2013 är det inte längre bara fildelningen, utan själva internets infrastruktur som står på spel – och det är tyst som i graven.

Särskilt tydligt är hur debattindustrin har tappat intresset för nätpolitik. Fildelning är ute! Att staten vill konfiskera ett domännamn är därför inget som triggar debattredaktörerna på Expressen, Newsmill och SVT. Om detta varit för några år sedan, hade dessa redaktörer inte tvekat att snabbt beställa artiklar som kritiserar åklagarmyndighetens angrepp på The Pirate Bay. De hade låtit andra artiklar vänta. Troligtvis hade domännamnskriget även blivit föremål för direktsänd tv-debatt.

År 2013 vet ingen vem som driver The Pirate Bay, så de kan inte uttala sig i massmedia. Det finns heller ingen Piratbyrå som piskar fram uppmärksamhet kring fall som detta. Förvisso finns det en rad aktörer – inklusive Juliagruppen – som är redo att ställa upp i debatt vid förfrågan. Men nyhetsmedierna och debattindustrin visar inte längre något större intresse. Kanske måste nätaktivister fundera mer på vad den nya situationen innebär.

Nu har vi Torrentfreak, som skriver på engelska men ofta är välinformerade om förhållanden i Sverige. Men det är typ allt. Jag hittar bara en enda svensk blogg som tillför något nytt i domännamnskriget: Upphovsträtan.

Och Piratpartiet? Deras webbsida publiceras frekvent med nyheter, men jag hittar ingenting om det stora domännamnskriget! Inte heller återfinns några kommentarer hos ledande partiföreträdare som Troberg, Engström och Andersson. Detta är anmärkningsvärt!

Tidigare missade Piratpartiet aldrig ett tillfälle att träda fram som försvarare av The Pirate Bay. Under knappt tre år levererade de bandbredd dit – men när saken sattes på sin spets så vek sig Piratpartiet. Möjligen har detta nederlag bidragit till att partiet inte längre är så intresserat av att associera sig med The Pirate Bay. Eller så har förklaringen att göra med att Piratpartiet har stängt sitt forum samtidigt som den interna debatten inriktats på “breddning“, alltså bort från fildelningsrelaterade frågor.

Finns det då ingenstans där statens attack mot domännamnssystemet har uppmärksammats? Jodå: på Flashback.se har det publicerats en nyhetsartikel, som troligtvis fått ett stort antal läsare, då den även exponerats tydligt på forumet. Men det kan noteras att fallet knappt alls har diskuterats på Flashbacks forum. Det kan också noteras att liknande nyhetsartiklar – vinklade till förmån för The Pirate Bay men utan ytterligare analys – har publicerats av nazistiska Realisten och högerradikala Fria Tider. Det är rätt sorgligt att just dessa verkar vara de enda politiska medier med stor läsekrets som alls tar upp fallet.

60 kommentarer ↓

#1 Henry Rouhivuori on 18 May 2013 at 8:22 pm

Piratpartiet har varit aktivt i sociala medier. Nyheten om att riksåklagaren vill ta två domännamn i beslag har delats intensivt i bland annat Google Plus.

#2 André on 18 May 2013 at 8:24 pm

“Förvisso finns det en rad aktörer – inklusive Juliagruppen – som är redo att ställa upp i debatt vid förfrågan.”
Varför håller de sig passiva?

#3 Christopher Kullenberg on 18 May 2013 at 9:45 pm

Staten stämmer staten för medhjälp till medhjälp. Vad sade Piratpartiet? Ingenting.

Jag tänker att detta är ett vackert avslut, inte på nätpolitiken, utan på DNS-systemet. Det finns ingen finare kollaps än den som sker i tystnad.

#4 Rick Falkvinge on 18 May 2013 at 9:46 pm

Nu är jag visserligen ingen partiföreträdare, men missade du http://falkvinge.net/2013/05/16/prosecutor-hints-that-root-domain-registry-is-criminally-liable-for-copyright-monopoly-infringements-on-the-pirate-bay/ ?

#5 rasmus on 18 May 2013 at 9:56 pm

Henry Rouhivuori #1: Du sköna nya värld, där man inte längre behöver föra fram organiserad kritik – det räcker att ju “dela en nyhet i sociala medier”!

André #2: Det finns nog en massa skäl, inklusive trivialiteter som att inte ha tid. Jag tror dock man måste se till interaktionerna och inte bara till enskilda gruppers agerande eller icke-agerande. Piratbyrån utformades till en början (2003) som ett sätt att “lyfta en fråga”, inte minst i form av en nyhetsblogg+diskussionsforum. Tio år senare skulle inte samma utformning ge samma resultat. Såväl nyhetsförmedling som diskussion har i hög grad flyttat till s.k. sociala medier, med allt vad det innebär av samtidsslaveri. Behovet av oberoende kanaler finns kvar.

Christopher Kullenberg #3: Tror du verkligen att DNS-systemet har gått in i en långsam kollaps? Det vore onekligen spännande, men jag känner mig inte övertygad.

Rick Falkvinge: Japp, jag missade den! Har dock ett giltigt skäl – för några timmar sedan, när jag skrev inlägget, var din blogg inte tillgänglig.

#6 Rick Falkvinge on 18 May 2013 at 10:06 pm

Rasmus: Fair enough. :) Jag har varit borta från servrarna i en månad och de börjar bli griniga på mig, en varnish hade gått i strejk under kvällen… fixat nu.

#7 Submarine on 18 May 2013 at 10:06 pm

liten tanke: nätfrihet är en stor agenda av utrikesminister… följd av fel tänkande: dom medhjälp till medhjälp med deras retoriken :)

varför detta före valet?

#8 Rick Falkvinge on 18 May 2013 at 10:07 pm

Christopher: Min tanke också (precis som jag skriver i blogginlägget). Det har hänt många gånger förut att Internet har släppt juridiskt svag teknik som en dålig ovana (GIF, Gopher, Napster), och med DNS är det fanimej långt overdue.

#9 Christopher Kullenberg on 18 May 2013 at 10:09 pm

rasmus: nej, jag tror tyvärr inte det är realisitiskt. Men jag hoppas. I min utopiska framtid har vi alla sant medvetande och prenumererar på namnuppslag som motsvarar kryptografiska hashsummor som då och då pekar mot datorer. Men jag har lite svårt för det här med normativt och deskriptivt…

#10 Hans Johansson on 18 May 2013 at 10:24 pm

DNS-systemet lever nog länge till, fast kanske inte som ett internationellt enhetligt sådant. Kineserna lär köra “sitt” ett bra tag till. Frågan kanske mer är när de drar igång ett helt eget adressystem eller när varje land kör eget “CAN” (Country Area Network) med NAT vid gränsen.

#11 emma on 19 May 2013 at 8:47 am

Tycker nästan att du besvarar varför i ditt inlägg, faktiskt — hur skapa ett tryck som “känns av”, inte minst medialt, när intresset är så lågt? Jag blir nästan lite larvigt glad över att du efterlyser varför just jag inte skrivit något om det, till och med. Nu har inte det tåget gått för mig personligen, det gäller mest att hitta till orden, men det har inte ens föresvävat mig att någon satt och väntade på att jag skulle skriva något.

Så lågt som intresse och feedback är (till och med från dig och andra som i normalfallet är intresserade) från allmänheten, så har det helt enkelt känts meningslöst — jag har till och med skrivit saker som “pliktskyldigast” fram till en punkt när jag insåg att jag inte pallade det längre. På ett helt personligt plan har det helt enkelt inte känts som att det haft någon betydelse, även om ämnet är viktigt.

När det gäller Piratpartiet som helhet har ämnet (självfallet) diskuterats en hel del. När Henry skriver att det diskuterats på de sociala medieplattformarna stämmer det, och jag tycker du gör lite dumt i att avskriva det, eftersom det är där eventuella idéer om vad som kan göras dyker upp. Där får man den feedback om eventuellt engagemang finns. Det är superviktigt t.ex. att det där delas vidare information och opinionsbildning.

Men när den feedbacken är låg (det är ju onekligen ett enormt brus att konkurrera med) är det svårt att se exakt hur man gör för att synas bättre. Svärmen är rejält viktig, och jag upplever det som att till och med svärmen är trött i största allmänhet. Det är onekligen en farlig psykologi.

#12 Kan meta skapa nödvändig uppmärksamhet om domännamnskriget? on 19 May 2013 at 9:37 am

[…] Fleischer ifrågasätter i ett inlägg varför inte domännamnskriget uppmärksammats av Piratpartiet generellt, och av mig specifikt. Vi […]

#13 Fredrik on 19 May 2013 at 10:23 am

Känns inte som att det finns så mycket att säga. Vi hoppas naturligtvis att IIS vinner.

Det kan även vara värt att propsa på en lagändring så att det blir tydligt att domännamn INTE är egendom, och därmed inte kan förverkas.

Alternativt kan man säga att domännamn ÄR egendom, men ge dem totalt skydd mot förverkande.

#14 Henrik Alexandersson on 19 May 2013 at 12:14 pm

Jag har skrivit en del om upptakten till det här:

http://henrikalexandersson.blogspot.be/2013/04/fildelning-helt-nya-fragor-pa-banan.html

Men du har rätt. Här måste ökas!

#15 Robert Andersson on 19 May 2013 at 12:18 pm

Det spelar verkligen ingen roll ifall åklagaren får rätt i det här fallet. Det enda som det leder till är att den centrala tjänsten DNS blir lidande. DNS är faktiskt upphovsrättskramarnas bästa vän i dagsläget. Ska bli kul att se IFPI och deras kompisar bränna sin egen karta.

#16 Jan Bruun Andersen on 19 May 2013 at 1:12 pm

DNS kommer att dö. Ingen tvekan om det. Det är inbyggd i namnet (domän). Vilket domän? Upphovsrättsindustrin försöker att använda det som ett verktyg till att promovere sina produkter och varumärken, men varumärken är inte unikke – de är bara unikke och skyddade inom en given bransch, ett givet domän.

Ett exempel: “Expressen” är ett varumärke, och ett skyddat sånt, inom nyhets- och tidningsbranschförhindra ingen kan förhindfrån ett fraktföretag från också att kalla sig “Expressen”.

Och där uppstår problemet. Vem skall ha rätten till expressen.se?

Man försöker m.a.o. att pressa multidimensionalt begrepp/domän (varumärken) in i ett 1-dimensionalt domän-namnsystem. Klart att DNS vill spräcka. Och vi ser tydliga tecken på detta med alla dessa nya toppdomäner – .bank, .movie, .travel…

Men det fungerar inte. Verkan på kort sikt och slet inte på långt sikt. Så DNS är redan död – det vet bara inte om det ännu.

#17 Amelia Andersdotter (@teirdes) on 19 May 2013 at 1:34 pm

Hej Rasmus,

Jag skulle vilja hävda att den uteblivna debatten delvis är .SE-stiftelsens fel. De har implicit sagt att de godkänner upphovsrättssystemet så som det ser ut idag, men att de tycker det är fel att ta ned skyltar. Samhället har dock en massa lagar som reglerar skyltar, reklam och annan information som leder till vidare information, så det är naturligtvis inget konstigt att just .SE-stiftelsens skyltunderhållande verksamhet skulle ligga under upphovsrättslagen.

Den politiska konflikten mellan upphovsrättslagen och kontrollen över informationen i olika delar av informationskedjan görs helt enkelt inte gällande här. .SE-stiftelsen försvarar sitt eget intresse (att inte behöva ta ned domännamn) utan att relativisera det gentemot andra intressen (som upphovsrättsinnehavares intressen). Det finns ingen inbyggd konflikt – allt är bra, alla försvarar sina egna intressen på det sätt de ska göra, ingen har någon relation till någon annan part. I slutändan kommer domaren bestämma vem som pläderat för sina egna intressen på bäst sätt.

Som jag förstår upphovsrätten idag är det ointuitivt att åklagaren inte skulle ha framgång med sin begäran. Det är också helt orimligt att undanta .SE-stiftelsen från upphovsrättsförpliktelser på grunden att skyltar inte bör kontrolleras – innehållsförteckningar, trafikskyltar, vägskyltar, reklam och kvalitetsmärkningar regleras redan väldigt hårt, så det finns gott om skyltregleringsexempel från omvärlden.

Det enda Piratpartiet egentligen kan göra för att piska upp en debatt är väl att anklaga .SE-stiftelsen för att undvika en konflikt som är helt nödvändig om de vill bevara sina intressen. Jag försökte göra det i en kommentar på deras blogg som de inte svarade på. I slutändan har de redan gjort valet att inte ta en konflikt med upphovsrättslagen och sen får de väl leva med konsekvenserna av det när domen kommer. De har i alla fall fått en massa pluspoäng hos nördar. Hurra.

#18 måns on 19 May 2013 at 3:21 pm

För att publik service är inkompetent, missade FRA helt, inte förstår it, debatterar bara om mp är intresserade…

#19 steelneck on 19 May 2013 at 7:09 pm

Piratpartiet finns knappt på det öppna nätet numer, dess företrädare diskuterar hellre bakom sådana murar som kontrolleras av några få företag hos främmande makt. Detta om något pekar ut riktningen.

#20 Dennis Nilsson on 19 May 2013 at 8:05 pm

Eftersom Emma, Rick m.fl kommentarat detta om domännamnskriget så har jag inget att tillföra där.

Ja, det är bedrövligt att Piratpartiet stängt sitt forum. Det som skrevs där publicerads oftast också på live.piratpartiet.se, som då var en intressant nyhetskälla.

Det är karriärsryttarna och småpåvarna i Piratapartiet som fått för mycket att säga till om. De vill göra PP mer gosigt och politiskt korrekt.

#21 Gustav on 19 May 2013 at 8:38 pm

Det är bra att du drar upp denna fråga. Staten fortsätter likt en maskin att mosa ner det internet vi känner idag. En kamp som aldrig verkar ta slut.

Samtidigt är det otäckt att domännamn ska kunna förverkas. Det är som att göra vissa ord olagliga.

Dock känns det lite tråkigt (och tröttsamt) att ständigt vara reaktiv och försvara sina intressen när staten attackerar. Givetvis ska vi inte ge upp. Vi är mycket mer påhittiga än vad statens byråkrater någonsin kommer kunna vara. Vi får slå våra tankeknölar ihop och formulera en motoffensiv.

Jag förstår Amelias frustration som hon beskriver ovan. .SE har ju duckat i frågan om upphovsgröten, deras strategi var att ligga lågt för att försöka rädda sitt eget skin. I grund och botten har pirater, kopimister och .SE gemensamma intressen och vi behöver hålla ihop för att en allians för ett öppet och fritt internet ska bestå.

#22 erik on 19 May 2013 at 10:44 pm

En fråga till er om hoppas på DNS-död: Vilka rimliga alternativ finns? Hur hittar man till en websida utan centrala index?

#23 Mab on 20 May 2013 at 12:24 am

Steelneck:
Piratpartiets minskade nätnärvaro handlar nog mer om att personer som du inte längre talar för partiet på det öppna nätet utan distansierar sig och talar mot. Det är enkelt att kritisera från åskådarplats.

Dennis:
vilken tröttsam kommentar! och helt felaktig. Beslutet att stänga ner forumet kom från vår partiledare och många av oss karriärsryttare och småpåvar inom partiet var skeptiska till det beslutet. Ska du hålla på att hacka på vissa av oss i piratpartiet kan du väl åtminstone se till att ha rätt underlag när du gör det?

#24 Robert Andersson on 20 May 2013 at 12:55 am

Svar till Erik

Hoppas och hoppas, det är bara en trolig prognos. Fast inte för att det gör något. Inte ens internet med dagens server client modell är nödvändig. Man kan offra redundansen men öka bandbredden genom att dra på sig skorna. Man kan koppla ihop trådlösa nätverk om man bor i en tätort. Och så länge det finns teleledningar så finns möjlighet till kommunikation på avstånd. Till sist, hur många domännamn måste man förverka innan de tar slut?

#25 Kjette on 20 May 2013 at 8:56 am

.SE är för övrigt inte statliga, däremot har .SE PTS som tillsynsmyndighet.

#26 steelneck on 20 May 2013 at 3:40 pm

@Mab, det är inte jag som krupit in i diverse walled gardens.. Fö. har jag aldrig ens varit medlem i PP. Samtidigt är det lite i överskattat att ange mig och några andra som orsak till PPs minskade nätnärvaro, någon sådan makt har inte jag.

#27 erik on 20 May 2013 at 4:00 pm

Robert: Förstår inte direkt vad dina svar har med DNS att göra – att koppla ihop sig med grannarna eller transportera data via sneakernets handlar ju om överföring. Min fråga gäller indexering. Hur hittar man till google.com, copyriot.se, eller familjenandersson@telia.se utan domännamn? Måste man tillförlita sig på knepiga nummersekvenser är det ännumer google, facebook, twitter (etc) indexering som gäller i ett DNS-fritt nät?

#28 Robert Andersson on 20 May 2013 at 6:14 pm

Erik: Använd sneakernets för att bygga upp ett WoT, och håll dig med egen indexering.

#29 Tor M on 21 May 2013 at 6:55 am

Tack för att du blåser litet liv i denna viktiga fråga Rasmus.

Jag finner tolkningen “staten stämmer staten” litet märklig. Är det inte snarare så att staten försöker öka sin kontroll över en fristående stiftelse? (vars verksamhet visserligen redan delvis är reglerad av toppdomännamnlagen och under visst inflytande av PTS, men ändå)

Jag förstår heller inte Amelias inställning att det skulle vara .SE-stiftelsens ansvar att politisera frågan till att handla om upphovsrätt, samtidigt som ytterst få PP-bloggare alls bryr sig om saken. Jag tycker att .SE-stiftelsen gör ett fantastiskt jobb genom att utbilda (bland annat om Creative Commons-licenser) och skapa arenor för informationsutbyte och debatt. Man kan inte kräva mycket mer än så. Dessutom är det väl ett statement om något att inte ge vika för åklagarens krav.

Till dem som tycker att frågan är oviktig eftersom DNS ändå inte skulle vara långsiktigt hållbart skulle jag vilja fråga: om vi tillåter attacker på centrala system är då inte liknande attacker att vänta mot de enskilda noderna i ett distribuerat system? Ta t ex. svenska domstolars beslut gällande förelägganden mot Pirate Bays tidigare trackerserver. Om man inte protesterar mot det, vad har man då för invändning att komma med när någon åklagare börjar hävda att användning av DHT i vanliga användares klienter täcks av samma typ av ansvar i lagens mening?

Bara för att någonting i praktiken är tekniskt omöjligt att hindra betyder det inte att staten inte kan vålla stor skada genom sina *försök* att hindra utvecklingen, inte minst i form av skadliga bieffekter på yttrandefriheten.

Man bör också ha i åtanke att ett blockeringsbeslut skulle kunna få allvarliga konsekvenser för säkerheten på internet om liknande beslut riktas mot internetleverantörer gällande underdomäner som använder DNSSEC.

#30 Niels Möller on 21 May 2013 at 7:23 am

Här känns det som om “kriget mot fildelningen” börjar krocka med yttrandefriheten.

Om jag skriver här att thepiratebay.se finns på 194.71.107.15, gör jag mig skyldig till medhjälp till upphovsrättsbrott? Hur “förverkar” man en koppling mellan två namn?

Är den nya principen att man aldrig får publicera några detaljer kring andras brott?

Jag gissar iofs att åklagaren kommer att hänga upp det på att .SE tar ut en avgift för thepiratebay.se.
Så då handlar det, i åklagarens ögon, om att sälja nån slags annonsplats (eller att sälja varor och tjänster i allmänhet?) till en kriminell verksamhet.

Men jag vete sjutton om upphovsrättsgänget skulle bli gladare om .SE sponsrade thepiratebay med sin administrationsavgift.

Och vad sjutton är rättsläget om thepiratebay, eller Hell’s Angels, skulle köpa traditionell annonsplats i DN för att berätta var de finns? (Om vi nu hypotetiskt antar att DN skulle låta dessa organisationer annonsera).

#31 Vattenglas on 21 May 2013 at 10:52 am

“högerorioenterande” sajter har allt att förlora om detta skulle gå igenom tillskillnad från mainstream media som bara kan gynnas av den här utvecklingen i den framtida paketerade och diskriminerande webben. Därför håller dom truten.

cipherspace here i come..

#32 Henrik Alexandersson on 21 May 2013 at 11:47 am

Istället för att leka The Blame Game kan vi spotta i nävarna och ta tag i det här.

Nybloggat: http://henrikalexandersson.blogspot.be/2013/05/striden-om-tryckfriheten-star-pa-natet.html

#33 Striden om tryckfriheten står på nätet - martenssonsmeningar.se on 22 May 2013 at 6:54 am

[…] än » Falkvinge: Prosecutor Hints That Root Domain Registry Is Criminally Liable… » Copyriot: Domännamnskriget och tystnaden » Moi: Fildelning – Helt nya frågor på banan » Taggar: Henrik Alesandeersson, länkning, […]

#34 Kloker on 22 May 2013 at 8:57 pm

Om Juliagruppen fortfarande är aktiv får de gärna spiffa till sin hemsa lite. Så att det framgår.

#35 COPYRIOT | Tyst i fildelningsfrågan on 25 May 2013 at 12:42 am

[…] Domännamnskriget och tystnaden […]

#36 Om tystnad i fildelningsfrågan | Gustav Nipe, ordf. Ung Pirat on 30 May 2013 at 9:48 pm

[…] fortsätter ställa frågan om varför det är så tyst i fildelningsfrågan. Det är helt sant att det inte […]

#37 Jimi Wikman - Affärsutvecklare och Neurowebdesigner | Piratebay vill göra Internet immunt mot nätcensur med P2P teknik on 6 January 2014 at 2:07 pm

[…] hela världen, även om den är blockerad av en internetleverantör i form av domän blockering , domän konfiskering, […]

Kommentera