Sveriges historia 1965–2012

Sista delen i åttabandsverket Sveriges historia har alldeles nyligen utkommit: Sveriges historia: 1965–2012. Tidigare har denna tidsperiod aldrig blivit föremål för någon historisk syntes av motsvarande slag.
Arbetet med de åtta banden har tung förankring i svensk historieforskning via ett vetenskapligt råd. Huvudredaktören heter Dick Harrison och skriver i sista bandets förord:

Hur skriver man en bok som fångar hela detta brokiga spektrum av nu levande människors, upplevelser, åsikter och verklighetsbilder? Hur gör man det myller av politiska, sociala, ekonomiska och kulturella processer och händelser som tillsammans har format det moderna Sverige rättvisa?
Envar läsare må avgöra hur väl vi har lyckats. Kritiska reflexioner är ännu intressantare och ännu viktigare när det gäller detta avslutande band än i fallet med de tidigare. Här ser vi bokstavligt talat hur historia skapas, hur minnen och upplevelser blir till vetenskap, hur det nära förflutna tämjs för att bli begripligt.

Huvudförfattare till sista bandet är Kjell Östberg, medan Jenny Andersson ansvarat för skildringen av Sveriges 1990-tal samt bidragit till helhetens inramning. Därtill kommer tio antal temaartiklar av olika författare:

  • “Välfärdsstatens geografi” av kulturgeografen Erik Westholm
  • “Svensk form och Ikea” av designhistorikern Sara Kristoffersson
  • “Världens mest sekulariserade land? av religionsvetaren David Thurfjell
  • “Medier i förändring” av Andersson & Östberg
  • “Miljöfrågan i det moderna Sverige” av historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist
  • “Skolan – en spjutspets mot framtiden?” av Andersson & Östberg
  • “Framtidens arkeologi” av arkeologen Jarl Nordbladh
  • “Vi och alla andra” av Jenny Andersson
  • “Sverige i världen, världen i Sverige” av historikern Kristian Gerner
  • “The Pirate Bay och den nya nätpolitiken” av historikern Rasmus Fleischer

Att själv, på ett hörn, ta del i detta “tämjande av det nära förflutna” är en speciell känsla. Jag måste erkänna att det känns häftigt att ha skrivit den allra sista temaartikeln i ett åttabandsverk – om saker som tidigare knappt alls hunnit tas upp i historisk forskning. På fyra boksidor försöker jag historicera ett skeende som i huvudsak utspelar sig 1999–2012. Bland annat nämns Kazaa, Skype, Piratbyrån, Antipiratbyrån, Piratpartiet, Ipred, FRA och Spotify.

Givetvis ser jag fram mot kritiska reflexioner över mitt lilla bidrag och ännu mer över den helhet som det ingår i. Ännu så länge har det dock inte hunnit komma några recensioner av Sveriges historia 1965–2012 (om vi bortser från att ledande sverigedemokrater redan på förhand dömde ut åttabandsverket som “vänsterextremt”).

Den 15 maj presenteras boken av Kjell Östberg på ABF i Stockholm. På måndag den 29 april presenteras den på UR play.

32 kommentarer ↓

#1 Den anarkistiske plåtslagaren on 27 April 2013 at 10:02 pm

Hahaha Tack för att du letat upp sverigedemokratens bloggpost, oerhört underhållande.

Från måndag presenteras boken på urplay och tidigare avsnitt som presenterat delar i Sveriges historia har varit bra och det är ju enklare att se för den som inte kan komma till ABF i Stockholm.
http://urplay.se/Produkter/175572-En-bok-en-forfattare-Sveriges-historia-1965-2012
Sedan har ju vetenskapsradion historia gjort ett program om denna del.

Det är ju nästan omöjligt att skriva recensioner på så omfattande böcker som detta är men Henrik Ågrens recensioner av tidigare delar i Arbetarbladet har varit läsvärda så jag hoppas han fortsätter recensera där.

Har för egen del just börjat läsa dessa band och började med 1830-1920 tänkte att jag skulle läsa den delen på en vecka men så snabbläsande var jag inte och det händer ju så mycket under det århundradet så efter två veckor har jag bara hunnit med 300 s.

#2 rasmus on 27 April 2013 at 10:28 pm

Tack för tipset om UR-sändningen, jag la till en länk dit sist i inlägget.

#3 Jonas Söderström on 28 April 2013 at 7:16 am

Intressant! Har du berört bloggarnas framväxt i din text?

#4 rasmus on 28 April 2013 at 7:57 am

Jonas Söderström: Nej, faktiskt så nämner jag inte alls bloggarna. Uppfattade nog att det låg utanför ämnet. Förhoppningsvis nämns detta i andra delar av boken, där det t.ex. handlar om den politiska debattens förändrade former.
Hur går det med ditt bokprojekt?

#5 Anders on 30 April 2013 at 10:24 am

Ernest Renan uttalar sig från graven om sverigedemokratens bloggpost:

“Glömmandet – jag skulle nästan vilja säga: det historiska misstaget – spelar en väsentlig roll i skapandet av en nation, och därmed är historievetenskapernas framåtskridande ofta en fara för nationen.”

(Ursäkta min översättning från tyska i det här fallet.)

#6 Nationalismen tillhör vänstern | o.s.v. o.s.v., etc. etc. on 13 July 2013 at 9:26 am

[…] som helst – även kommunismen. Den accepterade historieskrivningen, att skriva ”Sveriges” historia, är ett utmärkt exempel på det. Förutom det geografiska området, som inte ens det varit […]

#7 Vänstervåg Högervåg | Svensson on 26 July 2013 at 4:05 pm

[…] mer: SVD, Kulturen, Copyriot, Kollega, […]

Kommentera