Vill arkivera flöden för att söka i dem – alternativ till Google Reader?

Först tänkte jag att nedläggningen av Google Reader inte skulle drabba mig personligen. Även om jag själv varit en flitig användare i flera år, som följare av uppemot tusen RSS-flöden, utgick jag från att alternativen var många.

Jag kunde (och kan) se det positiva i att vi drivs bort från Google-plattformen, i riktning mot större autonomi. Vad som oroade (och oroar) mig är att RSS som öppen standard tycks vara på väg att marginaliseras, vilket drivs på av kommersiella intressen.

Samtidigt stämmer det ju “att den breda användarmassan aldrig tog till sig flödesidéerna”, för att citera Avadeaux. Nätjättarna och massan – det är lite som hönan och ägget (därav bilden ovan).

Visst bör vi fråga oss varför vi i första taget övergick från att använda lokal RSS-läsare på egen dator, till att använda en ägd webbtjänst. “Och svaret är väl antagligen att det var smidigt och gratis.”
Smidigt eftersom “man alltid har sina strömmar synkade över olika enheter – datorn, telefonen, vad man vill”. Så var det nog för många. Men för mig fanns det en annan aspekt som var viktigare, vilket jag inser först nu.

Jag lade inte in tusen RSS-flöden i Google Reader för att följa nyheter i ett superflöde. Nej, jag använder Google Reader som en sökmotor. En sökmotor som ofta är helt överlägsen, då den är “personaliserad” av mig, inte av Googles algoritmer.

Ett exempel. Säg att jag vill läsa ikapp om vad som händer på Cypern. Om jag söker på Cypern/Zypern/Cyprus i Google Reader, får jag en alldeles formidabel läslista – varierad och samtidigt överskådlig. Längst upp finns aktuella analyser från The Economist, längst ned obskyra kartor från Strange Maps, däremellan nyare och äldre inlägg från diverse svenska krisbloggar, heterodoxa ekonomer, Torrentfreak, tyska värdekritiker och en del annat – men i en överskådlig kvantitet.

Ingen annan sökmotor låter mig söka information om Cypern på liknande vis. Tack vare mitt urval av RSS-flöden, får jag en perfekt mix av aktuella nyheter, bakgrund och kuriosa. Allt som saknas är funktionen för att automatiskt generera en utskriftsvänlig pdf, eller läsplattevänlig epub, av ikryssade poster. Stundtals gör jag detta manuellt.

För mig funkar Google Reader som en fantastisk sökmotor just eftersom jag kan söka flera år tillbaka i RSS-flödena, men bara i vissa flöden. Det bildar en motpol till de lika distraherade som nutidsfixerade resultat som jag får av en vanlig Google-sökning. Nu börjar jag inse att det inte är helt lätt att ersätta denna möjlighet att söka i ett eget urval av RSS-flöden som går långt tillbaka i tiden.

Glatt installerade jag en fri RSS-läsare, RSSOwl, men den slukade genast allt minne och hängde sig. Uppenbarligen var den inte gjord för att hantera tusen flöden – trots att den från början var inställd på att endast lagra de tjugo senaste inläggen i varje flöde. Tipset för att spara minne var att låta programmet spara ännu färre inlägg per flöde.

Vad jag vill ha är en RSS-läsare som behåller allt i flödena, även fem år gamla inlägg. Jag vill ha en sökmotor. Google Reader gav mig detta. Alternativen som nu erbjuds är något annat: nyhetsläsare. Och visst finns det några bloggar jag vill följa aktivt, men de allra flesta vill jag bara arkivera för att kunna söka i. Var finns mitt alternativ?

55 kommentarer ↓

#1 Goto80 on 19 March 2013 at 6:32 am

RSS2email till en särskild mailadress är kanske oelegant men borde funka, så länge mailklienten har bra sök.

Rss2pdf skulle kunna vara en ännu skevare lösning.

Men skevast av dem alla är rss2fax.

#2 Goto80 on 19 March 2013 at 6:42 am

Eller kan IFTTT kanske vara det bästa alternativet? Molnvarning etc, men går än så länge att kontrollera väldigt väl.

#3 Albert on 19 March 2013 at 7:01 am

Det var en intressant fråga. Jag har inget direkt svar, men skulle rekommendera att ställa frågan hos stack overflow. Min erfarenhet är att man får bäst svar där. I alla fall om det gäller sådana här tekniska frågor.

#4 Daniel on 19 March 2013 at 7:49 am

Jag kopierar din lilla text “RSS? Självklart!” och lägger den längre upp på högerspalten på min blogg. Skulle man inte kunna göra en grej av detta? Att fler gör samma sak liksom..

#5 Erik on 19 March 2013 at 7:53 am

Testa “Tiny Tiny RSS”:
http://tt-rss.org/redmine/projects/tt-rss/wiki

Jag bytte bort GReader mot TT-RSS i helgen för att testa, än så länge är jag inte missnöjd, förvånansvärt bra faktiskt!

(Förutsätter egen webserver/databas)

#6 jwalck on 19 March 2013 at 8:16 am

Om du är beredd att gå över till nästa hostade tjänst, men istället i fri och öppen regi (mjukvara), skulle jag ge tt-rss (tiny tiny RSS) en chans. Den lagrar alla poster i en databas (MySQL eller Postgres) och borde inte ha något direkt hinder för att hantera tusen flöden, min nuvarande instans har iaf hundratals utan att ha gått över styr.

Sökfunktionen har än så länge gått över mina förväntningar (använt den i över ett år) men om den är i klass med vad google reader erbjöd vet jag ej.

#7 Robert Andersson on 19 March 2013 at 9:08 am

Jag vill verkligen inte utge mig för att vara en expert på området, jag använder bara webbläsare utan rss normalt sett. Testade dock att öppna terminalen i linux. wget http://copyriot.se och därefter grep rss index.html . En betydligt vassare linuxnörd borde med lätthet kunna ta den här metoden till en mer förfinad nivå.

#8 Christopher Kullenberg on 19 March 2013 at 9:16 am

Jag migrerade till ttRSS på en av jwalcks servrar igår. Det går att ställa in den på att aldrig radera poster, samt troligtvis på att hämta poster som går långt tillbaka. Har dock ej prövat för jag vill inte orsaka ev. SQL-haveri :D

#9 monki on 19 March 2013 at 10:23 am

Chris: Det där sista vore bra att veta mer om. Har RSS-protokollet stöd för att hämta äldre poster? Eller får man normalt bara senaste 10/20 och att detta är inställt på avsändarsidan?

#10 bananders on 19 March 2013 at 11:10 am

monki, det är inställt på avsändarsidan hur många poster bakåt en RSS ska innehålla. Enda sättet att få poster längre tillbaka är att ha prenumererat på RSS:en vid en tidigare tidpunkt då de tidigare posterna fanns med.

#11 Iggy Drougge on 19 March 2013 at 12:04 pm

Kör du inte OSX 10.4 fortfarande? Mail.app är inte så seg i sökningarna, åtminstone inte vad gäller mejl.

#12 Tove on 19 March 2013 at 4:10 pm

Har du tittat på The Old Reader?
Verakr i princip vara som Google Reader och du kan överföra ditt flöde.
Men jag har inte riktigt hunnit sätta mig in i det än.

#13 Robert Andersson on 19 March 2013 at 4:36 pm

Emacs och Gnus, fast hur man sedan ska få till en fin sökalgoritm vet jag förstås inte.

#14 Eva on 19 March 2013 at 9:28 pm

Newsbeuter
alternativt
rss2mail +

#15 Eva on 19 March 2013 at 9:30 pm

oops, blev fel ovan.

rss2mail+not much mail skulle det vara.

#16 Copypasteist on 19 March 2013 at 10:40 pm

http://selfoss.aditu.de är som tinyrss fast snyggare

#17 Albin on 20 March 2013 at 10:03 am

Fint att någon rekommenderade mailläsaren notmuch! Däremot har jag själv övergått från rss2email till sluk som utvecklas av krl och mig (https://github.com/albins/sluk) och är tänkt att användas just ihop med notmuch.

Vill också tillägga att fördelen med notmuch är att den är extremt snabb på sökningar, ofta snabbare än Gmail, och att den har stöd för stemming och allt möjligt sådant tack vare att den använder xapian-backenden.

Tyvärr finns ännu inget välfungerande GUI vad jag vet (standardinterfacen använder Emacs eller vi), men jag vet att det jobbas på flera olika, bl.a. ett som heter notmuch-web och är skrivet i Haskell (!?) (https://bitbucket.org/taruti/notmuch.web).

#18 Joje on 20 March 2013 at 1:41 pm

Har gått över till The Old Reader, verkar funka för mina behov (ca 100 feeds med totalt ca 100 nya poster om dagen). Inte lika stilrent och o-cluttrat som GR men jag hoppas på att det kommer med configmöjligheter framöver.

#19 rasmus on 21 March 2013 at 7:38 am

m: När jag säger att jag använder Google Reader som en sökmotor, menar jag alltså att jag låter flödena ligga olästa i väntan på att ge träffar i sökningar.
Men sen har jag förvisso några mappar inlagda där jag följer relativt få flöden, plus några mappar där jag skummar rubrikerna. Och så bjuder ju Google Reader på algoritmiska rekommendationer på förstasidan och det händer ju att ett klick hamnar även där.

#20 Christopher Kullenberg on 21 March 2013 at 2:39 pm

I framtiden ska jag patentera en ny trummaskin. Den ska heta AlgoRhythm(tm).

#21 Leo on 24 March 2013 at 11:40 am

Jag håller med om rekommendationerna att använda en mailklient och någon form av plugin eller filter för att konvertera flödena till maildir eller liknande format. Mailklienter är ofta bra på att hantera och söka igenom stora mängder meddelanden.

Jag använder RSS-pluginet till Evolution, men jag har inte testat det med mer än några tiotal flöden.

#22 Widing on 28 March 2013 at 6:55 pm

Jag använder rss-klienten Vienna, den kostar en slant med har fungerande sök i arkivet. En del flöden inluderar ju dock bara introstycket vilket är ett åbäke. En skulle ju gärna ha en läsare som fulhämtar även resten av texten utöver flödet…

#23 skagedal on 29 March 2013 at 11:30 pm

Funderar på om vad det kan finnas för andra sätt att göra det du vill göra. Nackdelen med RSS-läsare för detta syfte, som andra påpekat, är ju att RSS:en bara innehåller de 10, 20 senaste inläggen. Sedan kan visserligen en läsare stå och tuffa på och samla på sig ett arkiv över åren, men det känns inte optimalt.

Ett sätt kunde ju vara att använda Googles site:-direktiv. Ex: “cypern site:strangemaps.wordpress.com OR site:www.economist.com OR site:cornucopia.cornubot.se OR site:flutetankar.blogspot.se”, osv. Samma syntax funkar på Duck Duck Go. Det blir en saftig söksträng med 1000 sidor och lär slå i alla möjliga begränsningar, undrar var gränsen går?

Det var ett litet uppslag, kanske kan leda in någon till en ännu bättre tanke…

#24 m_a on 5 April 2013 at 7:49 am

https://newsblur.com/ kan vara värt att nämna, har provkört det själv sedan en tid tillbaka. Vill ha man ha över 64 feeds kostar det $2 per månad. NewsBlur är dock open source ( https://github.com/samuelclay/NewsBlur ), så det är fullt möjligt att installera på eget håll, även om det inte rullar med bara PHP + MySQL som Tiny Tiny RSS.
Tror att det är ganska dåligt med funktioner för sök, men har inte undersökt då jag själv inte använder det på det viset. Kan kanske vara värt att föreslå ( https://getsatisfaction.com/newsblur ), utvecklaren verkar vara ganska öppen för förslag. På https://dev.newsblur.com/ rullar en version som är lite mer nightly-lik.

#25 COPYRIOT | Krisen, del 92: Spridda anteckningar kring Japan, valutakrig och bitcoin on 5 April 2013 at 2:28 pm

[…] Vill arkivera flöden för att söka i dem – alternativ till Google Reader? […]

#26 Andreas on 17 April 2013 at 8:32 pm

Intressant! Håller faktiskt på att koda ihop en ersättare. Som sagts så är det inte svårt rent tekniskt, men siktar på att få det sjukt snyggt + inkludera så många innovativa features som möjligt. Nu är det ju mest startside-utseende ala iGoogle som intresserar mig men tänkte att man lätt skulle kunna växla mellan det och google reader-upplägg (samt kanske andra varianter man kan tänka ut).

Just det här med sökfunktion tänkte jag på igår: att en avancerad sökfuntion som söker hela arkivet vore fett. Nu använde jag inte Google reader på det sättet, så jag visste faktiskt inte att den hade det. Jag var någonting på spåren då..

#27 COPYRIOT | Nu gäller Inoreader och Pinboard on 5 July 2013 at 7:30 am

[…] Vill arkivera flöden för att söka i dem – alternativ till Google Reader? […]

Kommentera