Krisen, del 88: Krigsmaskinen ställer tre frågor

Krigsmaskinens antaganden, frågor och spekulationer måste petas in här. Särskilt som där inte finns något kommentarsfält. Läs där, kommentera sen här.

Kort sammanfattning: arbetslösheten kommer inte att försvinna. För att “skapa jobb” kommer politikerna, oavsett färg, se sig tvungna att ta till statliga investeringar i ökad omfattning. Så vad ska staten investera i för att “skapa jobb”? Krigsmaskinen antar att det blir bostäder. Hur kommer detta att påverka den svenska bostadsbubblan?

Här har vi en första fråga att diskutera. (Möjligen kan man då genast säga “att marknaden drivs av billiga krediter i första hand, snarare än bostadsbrist”. Men en kreditdriven bubbla kan spricka av flera skäl. Det behöver inte handla om högre räntor. Minskad bostadsbrist är också tänkbart.)

Dagens spekulation från Krigsmaskinen måste jag citera i sin helhet:

Att konjunkturen vänder uppåt och varselvågen verkar vara över kommer inte innebära några avgörande skillnader utan krisens verkningar kommer fortsätta att sakta driva utvecklingen i den enda möjliga riktningen. Lagom till valet börjar politiker gorma igen och nihilisterna i regeringen byter färg. Politiken är dock densamma.
Sossarna kommer inte satsa lika mycket på skattesänkningar och sånt men gå hårt fram med resursutvinning, vilket skapar mer motsättning mellan miljörörelsen och radikaler på ena sidan, och gammelvänstern och sossarna på andra. Att “rädda jobben” och “få fart på tillväxten” är överordnat allt, och samtidigt satsas det symboliska summor på “grön teknologi” för att kompensera för skadan resursutvinningen gör på miljön.
Samtidigt bromsar Kina in kraftigt (eller till och med kraschar?) vilket igen sänker Europa och Sverige, ny runda akuta kriser nu med mer “vänsterprägel” på politikerna i Europa. Stora skuldavskrivningar och massiva stimulanser. Sossar av alla slag försöker neutralisera och/eller krossa all radikal kritik, runtom i Europa. Och i Sverige.

Andra frågan som Krigsmaskinen ställer är om konflikterna kring gruvdrift kommer att växa.

En tredje fråga kan handla om vad folk tror om det framtidsscenario som kort skisseras i slutet: en ännu upptrappad stimulansrunda i Europa, ledd av en socialdemokrati som blir allt mer repressiv.

Välkomna att diskutera alla tre frågor i kommentarsfältet!

46 kommentarer ↓

#1 Sakrecoer on 5 March 2013 at 9:17 pm

2010: var det väl runt 1 miljard kronor skattepengar som gick till privata jobbcoach bolag. Det säger ganska mycket om hur det ser ut:
Om någon tjänar pengar på arbetslöshet, varför ska man lösa arbetslösheten?

Det ända som är viktigt är att hålla den utbildade delen av sverige sysselsatt, och se till att dom har råd med iPhone abonnemanget, för annars “händer det saker”.

#2 Västerbo Highflyer on 5 March 2013 at 9:57 pm

Tänker på tredje frågan: hur relaterar detta till de amerikanska nedskärningarna i samband med “fiscal cliff”? Det uttalade syftet med dessa ska ju vara att minska statsskulden.

Om vi förutsätter att de europeiska ekonomierna i slutändan är beroende av en ständigt växande statsskuld i USA, menar jag?

#3 kjell on 6 March 2013 at 7:34 am

…att den statliga upplåningen skulle leda till bostadsbyggande är ett önsketänkande “Per Albin-tider”.
Ser jag mig runt just nu både i Sverige och Europa,där diskuteras EU-styrkor och Natomedlemskap, ett England som fjärmar sig samt ett Ryssland som rustar och ett Sverige som “kan försvara sig en vecka”, det kan låta cyniskt men ; “Om du önskar Fred rusta för krig” (Publius Flavius Vegetius 400 år f. kr). Statliga investeringar kommer att handla om “krigsindustrin” i skydd bakom EU och Nato.

#4 Olof on 6 March 2013 at 7:45 am

En meta-spekulation. Pengar till billiga krediter eller gruvinvesteringar kommer ju nånstans ifrån. Innan man får kvittera ut dem från någon centralbank så måste man nog först bundla ihop en strukturerad produkt. Kanske finns en eller flera Markets Sweden som placerar i några intressanta index med relativt stabil historisk utveckling eller som uppvisar potential för utveckling. Sen tar man in ett antal miljarder (i aktuell valuta) i en fond som kan användas för att jobba på marknaden med placeringar, marknadsföring och regulatoriska faktorer.

#5 Iggy Drougge on 6 March 2013 at 12:20 pm

Kjell: Inte ens stor- och supermakterna gör några stora försvarsinvesteringar längre, satsas pengarna på något är det på förlängning och förenkling av befintliga system. Till och med USA har valt ett budgetalternativ för nya generationens stridsflyg, delfinansierat av sina allierade. Även om försvarsanslagen skulle trappas upp är det från en mycket låg nivå, mest för att alls kunna bibehålla en industri som alltid varit beroende av mer eller mindre direkt statsstöd.

#6 Iggy Drougge on 6 March 2013 at 12:25 pm

Gruvdrift är helt beroende av den kinesiska ekonomin (iom att den blivit synonym med tillverkningsindustrin, men också pga Kinas infrastrukturinvesteringar). Saktar den kinesiska ekonomin in stängs gruvorna omedelbart. Gruvnäringen har alltså all anledning att hoppas på att den kinesiska regeringen lyckas i sitt mål att öka den inhemska konsumtionen så att de inte är lika beroende av konsumtionen (av kinesiska varor) i i-länderna.

#7 Albert on 6 March 2013 at 5:23 pm

Jag hoppas staten investerar i bostadsbyggande. Förlorarna blir de som idag är belånade upp över öronen eftersom värdet på deras bostäder sjunker, vilket då resulterar i att många inte kan betala tillbaka lånen även om de säljer bostaden, så sitter banken där med en massa bostäder som har sjunkit i värde.

I området jag bor finns gamla villor (som den jag bor i) och nybyggda. I det nybyggda området har de flesta lån på runt 3 miljoner, två nya bilar på garageuppfarten och många här dessutom ena föräldern föräldrarledig. Hela deras liv hänger på att bostadsbubblan inte kollapsar innan de flyttar. Jag har många ggr funderat på hur noga det är med säkerhetsbälte och andra små säkerhetsdetaljer i Sverige. Svenskar är nog de mest säkerhetsmedvetna på jorden. Men när det gäller bostaden sätts plötsligt alla säkerhetsmekanismer ur spel. Marknaden *tvingar* folk till att ta onödig risker. Alla måste ju bo någonstans.

1970 hade genomsnittsfamiljen *en* förälder i arbete och ändå hade de mer pengar över då än en genomsnittsfamilj har idag, där *bägge* föräldrarna arbetar. En hel lön har försvunnit någonstans. I varje familj. Var har den tagit vägen kan man undra… En hel del tror jag går till just bostaden. Den största skillnaden är att det blivit dyrare att bo sen 1970. En hel lön dyrare i genomsnitt…

#8 Viktualiebrodern on 7 March 2013 at 4:30 pm

Separatism verkar inte passa in i någon “modern” världsuppfattning.

Men en nationastatsupplösande undershoot som följd av EU-projektets overshoot verkar logiskt rimlig.

Där spelar förstås sådant som naturresursutvinning en stor roll, eftersom naturresurstillgången i “Sverige”, och ännu mindre i “EU”, samvarierar med befolkningstätheten.

Det är ju bara att nämna Kongo (RCD) och Nigeria för att förstå vad det innebär.

Kanske ett sossestyre, med mer naturresursutvinning, skyndar på en sådan utveckling?

#9 Dennis Nilsson on 11 March 2013 at 12:31 pm

Kommentarsfältet här är väldigt enögd. Det gäller att se möjlightetarna bortom horisonten.

Staten (läs samhället) kommer för eller senare att satsa på att bygga upp kompetens och kunskaper för grundandet av en eller flera rymdindustrier i Sverige. Annars blir Sverige ett u-land.

I rymden finns mänsklighetens framtid. I rymden finns det oändliga möjligheter och resurser.

I bl.a asteriodbältet mellan Mars och Jupiter finns det oändliga naturresurser i form av bl.a guld och diamanter.

Googla gärna på “mining in space”: http://www.voanews.com/content/australian-summit-ponders-mining-in-space/1607101.html

Kommentera