- Copyriot - https://copyriot.se -

Kopiera detta bröd

“Vi vet ännu inte vad en deg förmår”, sade som bekant den gode Spinoza. Utifrån denna devis har jag i ett drygt år experimenterat med att baka matbröd. Eftersom jag hoppade över bakningens teori till förmån för ett praktiskt prövande av dess gränser, har inget bröd blivit det andra likt. Inte förren nyss, då jag blev så nöjd med ett bröd att jag lät det repeteras. Samtidigt passade jag på att skriva ner hur jag gjorde och fick så ett brödrecept att sprida på internet, likt mången annan glad amatör.

Receptet på mina limpor med fikon och morot ligger uppe på Gist, ett arkiv som är tänkt för delning av programkod. Därför borde det rent hypotetiskt vara smidigt att bidra med förbättringar eller göra en fork. Bröd är inte bara kod; däremot är “gist” det nederländska ordet för jäst.

5 Comments (Open | Close)

5 Comments To "Kopiera detta bröd"

#1 Comment By Jesper Nilsson On February 1, 2013 @ 12:12 pm

Brödbakning påminner mig så mycket om mina kemi-lektioner från komvux. Det är med andra ord superläskigt. Jag har också precis hittat ett recept som jag lyckas ha rimlig kontroll över, och återupprepa.

Jag tänkte att det vore roligt att pröva ditt recept, hacka om det och kanske göra en egen fork. Och om flera gör samma sak så skulle ett träd av brödens gemensamma historia kunna beskådas på github!

#2 Comment By monday On February 1, 2013 @ 3:21 pm

Ser framför mig hur Rasmus fotar sin deg och porträtteras på Försvarets reklam. Vad håller du på med! <3

#3 Comment By mlowdi On February 3, 2013 @ 2:26 pm

Överväger starkt att göra en fork och ta bort alla beroenden på gluten. Blir ju en rätt omfattande portning men jag tänker mig det som ett spännande projekt när jag skaffar den där hushållsassistenten till slut.

Att göra en version av lantbrödsmjöl lär bli en utmaning, allt annat är rätt straightforward egentligen.

#4 Comment By Alexander Ekelund On February 4, 2013 @ 12:26 am

Det ser gott ut!

#5 Comment By Martin S On February 6, 2013 @ 4:07 pm

Jag startade en gång en receptdatabas en gång på Github, [1] om någon vill bygga vidare på den ^^