Kopiera detta bröd

“Vi vet ännu inte vad en deg förmår”, sade som bekant den gode Spinoza. Utifrån denna devis har jag i ett drygt år experimenterat med att baka matbröd. Eftersom jag hoppade över bakningens teori till förmån för ett praktiskt prövande av dess gränser, har inget bröd blivit det andra likt. Inte förren nyss, då jag blev så nöjd med ett bröd att jag lät det repeteras. Samtidigt passade jag på att skriva ner hur jag gjorde och fick så ett brödrecept att sprida på internet, likt mången annan glad amatör.

Receptet på mina limpor med fikon och morot ligger uppe på Gist, ett arkiv som är tänkt för delning av programkod. Därför borde det rent hypotetiskt vara smidigt att bidra med förbättringar eller göra en fork. Bröd är inte bara kod; däremot är “gist” det nederländska ordet för jäst.

35 kommentarer ↓

#1 Jesper Nilsson on 1 February 2013 at 12:12 pm

Brödbakning påminner mig så mycket om mina kemi-lektioner från komvux. Det är med andra ord superläskigt. Jag har också precis hittat ett recept som jag lyckas ha rimlig kontroll över, och återupprepa.

Jag tänkte att det vore roligt att pröva ditt recept, hacka om det och kanske göra en egen fork. Och om flera gör samma sak så skulle ett träd av brödens gemensamma historia kunna beskådas på github!

#2 monday on 1 February 2013 at 3:21 pm

Ser framför mig hur Rasmus fotar sin deg och porträtteras på Försvarets reklam. Vad håller du på med! <3

#3 mlowdi on 3 February 2013 at 2:26 pm

Överväger starkt att göra en fork och ta bort alla beroenden på gluten. Blir ju en rätt omfattande portning men jag tänker mig det som ett spännande projekt när jag skaffar den där hushållsassistenten till slut.

Att göra en version av lantbrödsmjöl lär bli en utmaning, allt annat är rätt straightforward egentligen.

#4 Alexander Ekelund on 4 February 2013 at 12:26 am

Det ser gott ut!

#5 Martin S on 6 February 2013 at 4:07 pm

Jag startade en gång en receptdatabas en gång på Github, https://github.com/haraldmartin/ForkIt om någon vill bygga vidare på den ^^

Kommentera