Offliberty och andra rippningsverktyg

Hittade just en sajt som jag gärna tipsar om: http://offliberty.com/

Vad den gör är inget nytt, men det görs snyggt. Med hjälp av Offliberty kan du ladda ner mp3-filer från Soundcloud, Bandcamp och Myspace, även om det inte var tänkt att vara möjligt. Samma sak med videoklipp på Youtube eller Vimeo, där du får välja om du vill få ner en videofil eller bara ljudet.

Allra smidigast blir det om man använder den lilla “bookmarklet” som återfinns uppe i högra hörnet på offliberty.com: dra den till bokmärkesraden, klicka sen bara där när du vill ladda ner något.

Varje ljud och varje video som kan spelas upp i en dator, kan också sparas permanent på samma dator. Rent tekniskt är det simpelt. Enkla och kraftfulla plugins till webbläsaren har funnits länge.

Ändå finns det en viktig gradskillnad mellan plugin och bookmarklet. Ju simplare det blir att rippa ljud och video, desto bredare sprids medvetenheten om att varje “ström” är en potentiell “nedladdning”.

Varför är det så viktigt att etablera denna medvetenhet? Jo, bland annat för att företag som Soundcloud och Bandcamp annars tenderar att lura musiker som väljer att lägga upp sin musik för fri lyssning. Musikerna ges intrycket att de kan välja om musiken ska kunna laddas ner som mp3 eller inte. Men det valet finns ju inte. Kan man lyssna så kan man även spara.

Att det finns superenkla verktyg för att rippa ljud och video från webben kan också väcka viktiga frågor om de rippningsverktyg som inte finns.
Exempelvis finns det väl för tillfället inget supersmidigt sätt att rippa musik från Spotify. Ännu intressantare är frånvaron av verktyg när det kommer till andra medietyper.
Mig veterligen finns inga rippningsverktyg tillgängliga för varken Scribd (som visar pdf-dokument) eller för Slideshare (som visar ppt-dokument o.dyl.) Detta är lite irriterande, särskilt som Scribd väl har som sin affärsidé att få folk att betala för nedladdning (av piratkopierat material).

När det kommer till rippning är det aningen krångligare att få ner en pdf än det är att få hem en mp3. Orsaken hänger samman med att bokläsning på skärm involverar en aktiv handling i form av bläddrande, medan ett musikstycke flödar på i given takt från början till slut. Därtill kommer att en bok i pdf-format helst ska vara sökbar, vilket inte är ett krav som vi brukar ställa på musik i mp3-format.

Men ändå. Frånvaron av pdf-rippers, riktade mot sajter som Scribd och Academia.edu, vore intressant att tala mer om. Och vad finns det för superenkla verktyg för att spara hem videoklipp från Facebook?

31 kommentarer ↓

#1 måns on 2 December 2012 at 11:53 pm

myspace har sin popupfönsterhistoria… som måste kommas runt – även efter det – är tendensen 1kb mp3’s av nån anledning hmmm troligen sbk-relaterat.

#2 måns on 3 December 2012 at 8:52 am

sbs inte “sbk” tror jag var på väg att skriva spk… (måste vara nån teknik med sublim bakgrundsstrålning här ;)

#3 rasmus on 3 December 2012 at 9:18 am

Mmm, jag märkte sen att rippningen av Myspace inte funkar särskilt bra. Vad är SBS?

#4 måns on 3 December 2012 at 9:57 am

SBS

[it-slang/kodord] Förkortning av “skit bakom spakarna”

#5 måns on 3 December 2012 at 10:21 am

Myspace är svårt, de finns vägar runt (krångliga dock) Inget intuitivt och enkelt – Irriterande eftersom de finns mycket intressanta independent-band o dyl.

#6 steelneck on 3 December 2012 at 12:33 pm

Att man kan spela in sådant man fått sig tillsänt, det begriper alla, det är inte konstigare än att man kan komma ihåg saker man sett eller hört.

Varje gång du använder ordet “rippa”, så hjälper du själv till med att befästa missuppfattningen. Skriv hellre “spela in”, på det viset förstår tom. folk i 90-årsåldern som aldrig ens använt en dator.

#7 steelneck on 3 December 2012 at 12:37 pm

Ordet “rippa” har dessutom sina rötter i något destruktivt och många gånger rent av brottsligt. To rip off someone..

#8 rasmus on 3 December 2012 at 7:48 pm

steelneck: Så sant!

#9 Albert on 4 December 2012 at 3:29 pm

Sammanfattning av mina tester med att “rippa” olika format.

Det är relativt enkelt att modifiera källkoden till t.ex. Despotify för att dumpa ljudströmmen till disk (före eller efter den “packas upp” från ogg-format till rent ljud att skicka till ljudkortet). Jag testade bägge varianterna förut och båda fungerade. Man måste dock kunna programmera lite. Utvecklingsteamet bakom despotify stödjer *inte* sådant, så fråga inte dem bara.

Videoströmmar från många kommersiella sajter gick för ett par år sen över till formatet RTMP. Detta format kan dumpas till disk med programmet rtmpdump. Gäller bara att lista ut RTMP-url:en först. Det kan man få hjälp av via t.ex. pirateplay.se. Den har stöd för att extrahera RTMP-url:en från några populära sajter.

Trenden i höst har därför varit att gå över från RTMP till ett nytt format från Adobe som kallas Adobe HDS. Tro det eller ej, men även Adobe HDS kan “rippas”. Använd scriptet AdobeHDS.php, se info här: https://github.com/K-S-V/Scripts/wiki

Sammanfattningsvis är det en liknande metod som behövs för HDS. Man behöver komma över URL:en till manifest-filen. Sen gör php-scriptet resten. I både fallet med RTMP och HDS kan exempelvis programmet wireshark användas för att söka efter URL:erna.

#10 Anders on 5 December 2012 at 10:59 pm

Jag har väldigt länge använt mig av old school rippning via det analoga hålet, d.v.s. ut med ljudet i förstärkaren, in med ljudet i datorn igen. Kanske inte supersmidigt, men å andra sidan mycket enklare än vad det var att spela in från radion en gång i tiden.

#11 COPYRIOT | Sina väggar har de byggt utav kakor on 7 July 2013 at 2:43 pm

[…] Kanske liknande Offliberty och andra rippningsverktyg […]

Kommentera