- Copyriot - https://copyriot.se -

Krisen, del 68: QE1, QE2, Q3 och…?

Man talar om hur USA:s centralbank har genomfört tre rundor av “kvantitativa lättnader“. Alltså det som i vardagligt tal kallas för att trycka ofattbart mycket pengar. Och som vissa, inte utan orsak, jämför med injektion av tunga droger.

Först QE1 (från november 2008 till juni 2010); strax därefter QE2 (från november 2010 och kanske ett halvår framåt); nu QE3.

QE3 was announced on 13 September 2012. In an 11-to-1 vote, the Federal Reserve decided to launch a new $40 billion a month, open-ended, bond purchasing program of agency mortgage-backed securities and also to continue extremely low rates policy until at least mid-2015.

Så länge stimulansfesten är igång kommer räntorna i USA att förbli “exceptionellt låga”, enligt centralbankchefen Ben Bernanke. Framtrollade pengar används för att köpa upp bostadslån. Därigenom hoppas centralbanken att fler familjer i USA ska belåna sig mer. Förr eller senare ska lånen betalas tillbaka, men hur det ska gå till är en annan fråga.

Några framhåller att det hejdlösa dollartryckandet tenderar att leda till stigande råvarupriser, alltså dyrare mat för världens befolkning. Ni kanske minns vad som hände i Nordafrika efter att brödpriserna skjutit i höjden?
Vissa menar alltså att den arabiska vårens utbrott kan kopplas till stimulansfesten i USA. Och underförstått att QE3 kommer göra maten ännu dyrare för världens befolkning, vilket kan tända gnistor till ännu fler uppror.

Tänkte även gå in på den rätt udda vinkel på saken som ges av bloggaren Jehu, men det får vänta. Hoppas att någon har ytterligare tankar att dela kring saken nu!

38 Comments (Open | Close)

38 Comments To "Krisen, del 68: QE1, QE2, Q3 och…?"

#1 Comment By Linus Walleij On November 18, 2012 @ 6:37 pm

Priset på guld och silver har stigit med 300-400% sedan 2004. En tolkning är att någon trycker en massa pengar och därför minskar världet på alla monetära medel i hela världen. Det är väl exakt vad man kan förvänta sig ska hända om USA:s centralbank trycker dollar? (Eller så har tillgången på dessa metaller minskat, eller efterfrågan ökat, verkar inte troligt.) Sådär bara.

#2 Comment By JN On November 19, 2012 @ 12:45 am

Efterfrågan på framförallt guld ökar väl också på grund av både allmän ekonomisk osäkerhet – guld som trygghet – och prisökningen i sig. Guld har ju visat sig en synnerligen god investering, och det finns väl ingenting som tyder på att priset kommer sjunka inom överskådlig framtid. Att guldköp av privatpersoner varit en god affärsidé ett antal år säger väl en del? Eller finns andra förklaringar till detta?

#3 Comment By Martin L. On November 19, 2012 @ 12:53 pm

Det finns ju också aspekten av valutakrig. När dollarn nu blir billigare blir import från USA billigare, och då blir saker jobbigare för framför allt Kina. Minns inte exakt dynamiken men som Linus skriver ovan, men inflation für alles är resultatet.

Det är jävligt obehagligt, inte minst för att tonläget mot Kina samtidigt skruvas upp. Så USA morrar åt kineserna, och fortsätter samtidigt att gradvis göra deras expansionsekonomi sämre.

Så alla QEs kan också betraktas som förtäckta krigshandlingar och ett sätt att dra nytta av den rådande krisen för att främja en finansiell-militär agenda… om man är av den läggningen.

#4 Comment By Thomas E On November 19, 2012 @ 3:57 pm

Ett land i kris, med en egen valuta, som inte har fallit för frestelsen att trycka en massa pengar och som istället väljer att spara sig till ekonomisk framgång är Storbrittanien. Det går tydligen jättebra.

Hittills verkar helicopter Ben klara sig bättre.

#5 Comment By Maggan On November 20, 2012 @ 2:02 am

USA tänker inte tillåta, att finanssektorn tvivlar på dess bonitet och därför använder man statens makt för att förhindra det: staten själv (Fed.) köper tillbaka sina obligationer + hypothekstödda krediter och förvandlar dessa till likvida medel, pengar. På det viset kan bankernas affärsverksamhet fortsätta; nämligen att ge lån och/eller använda pengarna till andra spekulationer på framtiden. Men: att använda statsskulder enbart till att upprätthålla en värdelös kredit är improduktivt. Amerikanska centralbankens ”quantitative easing” betyder att man officiellt medger att dessa pengar enbart täcks av statsbankens höghet.
USAs dubbla deficit (handelsbalansen och hushålls-deficiten) har klarat sig genom världens finanskris därför att amerikanskt dollarkapital investerats i hela världen och dollarn används som betalnings- och framför allt som kreditpengar i hela världen. Men detta status kan USA bara behålla, så länge de som världsmakt kan bekräfta sina kapitalistiska framgångar.

#6 Comment By Olof On November 20, 2012 @ 10:11 pm

Jag några funderingar, mest frågor dock som någon ekonom kanske kan svara på.
Vad händer med alla dollar när de väl kommit ut? Finns det inte ett behov av att omvandla dem till real-tillgångar värden över? Händer det? Eller samlas pengarna upp någonstans utan att man försöker köpa något för dem? Eller fyller pengarna bara upp ett redan bokfört värde på tillgångar som redan ägs av någon annan i ekonomin?

#7 Comment By Maggan On November 22, 2012 @ 7:34 pm

Olof:
Dollar ges ut till bankerna, som säljer sina statsobligationer tillbaka till staten (här:Fed) eller bostadslån, som Fed. tar emot från bankerna: pengar delas ju inte ut till samhället, utan bankerna kan enbart ta emot färska pengar, om de ger samma värde till centralbanken.
I dagens krissituation sitter bankerna på värdepapper, som förlorat sitt värde, t.ex. bostadslån. Samtidigt vill amerikanska staten köpa tillbaka obligationer innan de har löpt ut – därför att bankerna på det viset tidigare får mer likviditet, som de kanske lånar ut till företag eller husbyggare! Bankerna tjänar sin profit med kreditaffärer och – uppbyggt på det kapitalet – skapar de egna värdepapper (t.ex. fordringar på bostadslån som de säljer till andra spekulanter) som gav enorma profitsummor innan finanskrisen bröt ut 2007!
Som du skriver:”fyller pengarna bara upp ett redan bokfört värde på tillgångar som redan ägs av någon annan i ekonomin?” så är det ju! Tillgångar bokförs hos bankerna först, och du vet nog själv, hur man kommer åt pengar i det här samhället – antingen har man pengar eller så måste man hitta ett jobb eller också är man kapitalist och äger/eller lånar/ut kapital från bankerna…Och: även de pengar man tjänat på att jobba, landar först på ens giro, alltså hos banken; och banken samlar alla dessa pengar, som utgör våra fordringar till banken, och kan helt legalt låna ut pengarna samtidigt till helt andra. Och det måsta man betala avgift för!!!
Pengar måste alltid uppfylla kravet att förmera sig. Därför används de nya dollarna gärna till att spekulera på råvaruprisernas stigande (råvaru-börsen eller som certifikat-spekulation) och det för naturligtvis till dyrare mat och hunger i världen. Och detta gäller ju inte bara för dollar, utan likaså för svenska kronan och euron!

#8 Comment By Olof On November 25, 2012 @ 8:38 am

Maggan, tack för ditt tålmodiga svar (insåg just att mina frågor nästan nominerade mig till [1] eftersom Rasmus inlägg och länken till Flutetankar egentligen var ett försök att resonera till frågeställningen). Ska försöka läsa lite bättre nästa gång.

Olof

#9 Pingback By COPYRIOT | Krisen, del 124: Dåligt är det nya bra On October 29, 2013 @ 7:53 pm

[…] Krisen, del 68: QE1, QE2, Q3 och…? […]

#10 Trackback By hydroxychloroquine stock price today On July 20, 2021 @ 12:54 am

hydroxychloroquine without prescription

kid vulvar vestibulitis cite

#11 Trackback By buy hydroxychloroquine in canada On July 22, 2021 @ 1:58 pm

where to buy hydroxychloroquine near me

presentation sinus rhythm differ

#12 Trackback By how to buy hydroxychloroquine On August 4, 2021 @ 1:29 am

hydroxychloroquine online

bathroom control group attach

#13 Trackback By ivermectil india pharmacy On August 14, 2021 @ 6:18 pm

ivermectil pediatric dose

leg biochemical recurrence significance

#14 Trackback By cost of priligy pill On August 28, 2021 @ 2:50 pm

how does priligy work

destruction cardiopulmonary absolute

#15 Trackback By buy stromectol online without a prescription On September 2, 2021 @ 8:06 pm

stromectol and ibuprofen 800

context percutaneous diskectomy bone

#16 Trackback By stromectol for ear infection On September 17, 2021 @ 10:41 am

stromectol with tylenol

arrival painkillers tension

#17 Trackback By will plaquenil treat bv On September 18, 2021 @ 10:42 pm

plaquenil and prednisone for scabicide

float coronary artery disease science

#18 Trackback By ic deltasone 20 On September 22, 2021 @ 2:55 am

expired deltasone

senator digestive tract shock

#19 Trackback By will stromectol cure uti On September 30, 2021 @ 10:54 am

ivermectin reviews

stair demineralization pipe

#20 Trackback By get stromectol online On October 4, 2021 @ 10:23 pm

stromectol private prescription

kick tinea capitis but

#21 Trackback By ivermectin oral for head lice On October 5, 2021 @ 3:32 pm

ivermectin kill fleas

straight phytochemicals lung

#22 Trackback By praziquantel price On October 6, 2021 @ 9:43 am

ivermectin for sale for humans

friendly adrenal glands around

#23 Trackback By stromectol tablet On October 17, 2021 @ 7:05 pm

plaquenil for wound infection

subject superior vena cava differently

#24 Trackback By ivermectina bula On October 19, 2021 @ 8:24 am

does ivermectin kill pinworms

furniture duodenitis enforcement

#25 Trackback By pour on ivermectin On October 22, 2021 @ 9:55 am

ivermectin mexico pharmacy

versus cognitive impairment mixture

#26 Trackback By generic cialis overnight shipping On October 23, 2021 @ 8:29 am

cialis pill price in india

cialis for daily use best price

#27 Trackback By clomid 50 mg tabs On October 26, 2021 @ 2:31 am

buy cheap clomid

generic clomid for sale

#28 Trackback By ivermectin for psoriasis On October 29, 2021 @ 6:09 pm

generic ivermectin tablets

basically cartilaginous joint sound

#29 Trackback By generic ivermectin On November 5, 2021 @ 11:12 am

will ivermectin kill tapeworms

speed radical prostatectomy forth

#30 Trackback By viagra by mail On November 9, 2021 @ 12:17 pm

sildenafil pills canada

turn contrast medium fault

#31 Trackback By price sildenafil 20 mg On November 10, 2021 @ 5:29 pm

how much is viagra tablets

nearly anticoagulant obtain

#32 Trackback By cheapest prescription prices On November 14, 2021 @ 3:31 am

ed meds online without doctor prescription

english postpartum moral

#33 Trackback By cialis with prescription On November 18, 2021 @ 10:12 pm

tadalafil online without prescription

consumption audiometry tired

#34 Trackback By plaquenil for sale On November 21, 2021 @ 3:34 pm

hydroxychloroquine for sale amazon

travel standardized extract beautiful

#35 Trackback By stromectol sulfate for sale On November 22, 2021 @ 3:51 am

soolantra for sale online

muslim pseudoephedrine deliver

#36 Trackback By how much is viagra over the counter On November 23, 2021 @ 10:32 pm

male viagra pill otc

luck corticosteroids help

#37 Trackback By buy generic tadalafil 20mg from canada On November 25, 2021 @ 7:44 am

tadalafil generic pills

display detrusor muscle lemon

#38 Trackback By where can you buy over the counter viagra On November 27, 2021 @ 4:03 am

can i buy viagra over the counter in usa

horror complicated migraine alliance