Wikiplays – som ett robotförlag, fast på YouTube

En ny typ av spamdexing har dykt upp. Likheten är stor med hur många robotförlag opererar. Låt mig presentera: Wikiplays – “Wiki articles for your ears”.

Wikiplays är en robot som tar artiklar från Wikipedia och kör dem genom en talsyntes. Maskinröstens uppläsning illustreras sedan med relaterade stillbilder hämtade från Wikimedia. Resultatet blir en stor samling av videoklipp som automatiskt laddas upp på YouTube.

Just nu finns 45806 videoklipp från Wikiplays på YouTube. De allra flesta har noll visningar. Ungefär en gång per minut tillkommer ett nytt klipp, att döma av robotens Twitter-flöde.

Frågan är varför. Till skillnad från robotförlagens verksamhet i nätbokhandlarna, har Wikiplays ingen möjlighet att ta betalt. Är det någon form av avancerad SEO? Är det någon typ av experiment? Vem vet.

Domännamnet wikiplays.org registrerat av en viss Vincent Martin på Los Angeles-företaget Maker Studios.

Maker Studios is the only YouTube network founded by YouTube Talent, with a model specifically designed to serve content creators’ needs. Maker understands all aspects of YouTube content creation and what it takes to build a successful YouTube career. We cultivate new creators, take existing creators to the next level and build lasting brands with engaged audiences.

Kreatör- och karriärjargongen kräver viss avkodning för att man ska förstå att det handlar om robotar.

Wikiplays skriver på sin YouTube-sida:

Wikiplays has convenient, educational presentations for schools, workplace, and personal use. We strive to bring millions of videos to YouTube viewers all over the world.

Visst, man kan tänka sig ett flertal användningar för ett arkiv av Wikipedia-artiklar inlästa av en maskinröst. Frågan man kan ställa sig är vilken nytta det gör att trycka in allt detta i indexet på YouTube. Betydligt rimligare vore ju att mjukvaran fanns som en nättjänst, länkad från Wikipedia – på samma sätt som Wikipedia Book Creator finns som alternativ till robotförlagens spamdexing.

Skulle inte drömma om att gnälla på att skräp laddas upp på YouTube i storskala, men blir genuint nyfiken på vilka motiv som kan finnas till att automatisera saken.

10 kommentarer ↓

#1 Christopher Kullenberg on 15 November 2012 at 11:15 am

Undrar hur måga Watt elektricitet denna robot förbrukar. Google/Youtubes servrar måste förbränna miljarder cpu-cykler, hårddiskbytes och bandbredd på bara denna robot. Jag vet inte exakt hur youtubes codec fungerar, men säkerligen kodas de videofiler roboten laddar upp om.

Troligtvis är denna modell mera resursbesparande än om vi hade en “app” på våra datorer som gjorde samma sak.

Är denna fråga något som Robotpartiet har tagit ställning i?

#2 Christopher Kullenberg on 15 November 2012 at 11:18 am

Ni får ursäkta de TRE grammatiska felen i ovanstående post. Jag gick precis över från att skriva på engelska till svenska. En robot hade gjort det mycket bättre!

#3 Jonas B. on 15 November 2012 at 11:40 am

Har inte Youtube någon form av intänktsdelning, där man får en viss procent på reklamintäkterna av ens film om man så önskar?

Det finns ju folk som lever på att göra Youtube-videor, så det kan vara det som spökar här. Med tillräckligt många videor kan de säkert tjäna en hacka på den långa svansen av visningar som det säkert blir. Ser de bara till att få in nyckelord från artikeln som metadata blir det nog en del sökträffar.

#4 Johan on 15 November 2012 at 11:41 am

Reklam på Youtube-sidorna? Om de kan ranka högt på sökordet så kanske de (sammanlagt) kan få ihop tillräckligt med klick för att det ska bli lönsamt.

#5 Anon on 15 November 2012 at 5:44 pm

Skulle tro att Youtube kommer göra processen kort med dessa “filmer” om tillräckligt många klagar. Annars har en kommersiell variant av detta fenomen, med “reklamfilmer” för diverse postorderföretag funnits i flera år, här är ett kul exempel:

http://www.youtube.com/watch?v=uB6avaOUDCc

#6 WikiPlays on 25 November 2012 at 10:28 am

Nice article! We have way more positive feedback so far on our videos. As of now we have over 75k videos. We try to process as many requests from people as possible which soon will be automated. Many advancements are arriving soon. The videos on our front page are new, that is why they appear to have few views as they just uploaded. WikiPlays is not part of any company and is not part of any Youtube nor any other network, nor has any relationship with any other entity. We just want to better enable people to learn, now they can do so while on there sofa, while they are doing the dishes, running, on metro, in school, laying in bed, as well for the many of the world that are disabled, or are learning english. The closed captioning is available as well. With WikiPlays we are extending a format of Wikipeda and it will continue to be enhanced. Our priority as well is to donate to Wikipedia and many opensource entities such as Blender, Theora/Ogg, FFMpeg, as well as non-profits. Stay tuned as more advancements and channels are arriving. We have disabled the facebook / twitter feed notifications of uploads so now you may friend / follow us. Just because we make a lot of videos does not mean we are spamming, it means that there is a lot of people on the planet world wide and the fact that they are watching the videos and subscribing as well requesting articles indicates that we are filling a learning void, and we have just began scratching the surface of Wikipedia. As well learning never goes out of style! People like you created the Wikipedia articles, now they can watch and listen to what you wrote. So far it has been a highly positive experience.

#7 Anon on 27 December 2012 at 7:35 pm

Så blev Wikiplays-kontot avstängt…. finns en del sådana “filmer” upplagda på andra konton dock för den som undrar hur det såg ut.

#8 hydroxychloroquine 200 mg tablet on 15 July 2021 at 2:22 am

who makes hydroxychloroquine

coast chemonucleolysis pretty

#9 va hydroxychloroquine study on 21 July 2021 at 3:44 am

hydroxychloroquine nyc trial results

series zoonotic disease meeting

#10 hydroxychloroquine over the counter drug on 31 July 2021 at 11:33 pm

latest hydroxychloroquine study

primary chronic pain syndrome advocate

Kommentera