En ny typ av spamdexing har dykt upp. Likheten är stor med hur många robotförlag opererar. Låt mig presentera: Wikiplays – “Wiki articles for your ears”.
Wikiplays är en robot som tar artiklar från Wikipedia och kör dem genom en talsyntes. Maskinröstens uppläsning illustreras sedan med relaterade stillbilder hämtade från Wikimedia. Resultatet blir en stor samling av videoklipp som automatiskt laddas upp på YouTube.
Just nu finns 45806 videoklipp från Wikiplays på YouTube. De allra flesta har noll visningar. Ungefär en gång per minut tillkommer ett nytt klipp, att döma av robotens Twitter-flöde.
Frågan är varför. Till skillnad från robotförlagens verksamhet i nätbokhandlarna, har Wikiplays ingen möjlighet att ta betalt. Är det någon form av avancerad SEO? Är det någon typ av experiment? Vem vet.
Domännamnet wikiplays.org registrerat av en viss Vincent Martin på Los Angeles-företaget Maker Studios.
Maker Studios is the only YouTube network founded by YouTube Talent, with a model specifically designed to serve content creators’ needs. Maker understands all aspects of YouTube content creation and what it takes to build a successful YouTube career. We cultivate new creators, take existing creators to the next level and build lasting brands with engaged audiences.
Kreatör- och karriärjargongen kräver viss avkodning för att man ska förstå att det handlar om robotar.
Wikiplays skriver på sin YouTube-sida:
Wikiplays has convenient, educational presentations for schools, workplace, and personal use. We strive to bring millions of videos to YouTube viewers all over the world.
Visst, man kan tänka sig ett flertal användningar för ett arkiv av Wikipedia-artiklar inlästa av en maskinröst. Frågan man kan ställa sig är vilken nytta det gör att trycka in allt detta i indexet på YouTube. Betydligt rimligare vore ju att mjukvaran fanns som en nättjänst, länkad från Wikipedia – på samma sätt som Wikipedia Book Creator finns som alternativ till robotförlagens spamdexing.
Skulle inte drömma om att gnälla på att skräp laddas upp på YouTube i storskala, men blir genuint nyfiken på vilka motiv som kan finnas till att automatisera saken.
32 kommentarer ↓
Undrar hur måga Watt elektricitet denna robot förbrukar. Google/Youtubes servrar måste förbränna miljarder cpu-cykler, hårddiskbytes och bandbredd på bara denna robot. Jag vet inte exakt hur youtubes codec fungerar, men säkerligen kodas de videofiler roboten laddar upp om.
Troligtvis är denna modell mera resursbesparande än om vi hade en “app” på våra datorer som gjorde samma sak.
Är denna fråga något som Robotpartiet har tagit ställning i?
Ni får ursäkta de TRE grammatiska felen i ovanstående post. Jag gick precis över från att skriva på engelska till svenska. En robot hade gjort det mycket bättre!
Har inte Youtube någon form av intänktsdelning, där man får en viss procent på reklamintäkterna av ens film om man så önskar?
Det finns ju folk som lever på att göra Youtube-videor, så det kan vara det som spökar här. Med tillräckligt många videor kan de säkert tjäna en hacka på den långa svansen av visningar som det säkert blir. Ser de bara till att få in nyckelord från artikeln som metadata blir det nog en del sökträffar.
Reklam på Youtube-sidorna? Om de kan ranka högt på sökordet så kanske de (sammanlagt) kan få ihop tillräckligt med klick för att det ska bli lönsamt.
Skulle tro att Youtube kommer göra processen kort med dessa “filmer” om tillräckligt många klagar. Annars har en kommersiell variant av detta fenomen, med “reklamfilmer” för diverse postorderföretag funnits i flera år, här är ett kul exempel:
http://www.youtube.com/watch?v=uB6avaOUDCc
Så blev Wikiplays-kontot avstängt…. finns en del sådana “filmer” upplagda på andra konton dock för den som undrar hur det såg ut.
Kommentera