Biblioteken och “välfärdssektorn”

Folk verkar diskutera “vinster i välfärdssektorn“. Diskussionen verkar enbart handla om skola, vård och omsorg. Låt mig då påminna om en annan sida av välfärden: biblioteken.

Även i anslutning till biblioteken finns ju en drös företag vars vinster består av omslussade skattepengar. Axiell, BTJ, Elib och många fler har nischat in sig på att sälja tjänster till bibliotek. (Även om Elib även saluför elböcker direkt till läsare så är det en minimal marknad – de pengar som i dag betals för elböcker i Sverige är i stort sett skattepengar som slussas via bibliotek).

Vet inte om jag just nu har så mycket att tillägga, annat än att detta vore en intressant aspekt att få in i diskussionen.

31 kommentarer ↓

#1 kjell on 25 October 2012 at 1:13 pm

..även de s.k. författarpengarna är skattemedel, ett statligt kulturstöd, detta har ingenting med upphovsrätt att göra. Det finns ett “utlåningsdirektiv” i EU ett icke bindande direktiv.
Jag behöver väl inte nämna copyswede´s avtal med sr o SVT samt skolor ,skattepengar i det fördolda .
Det är många om de s.k. “bibliotekspengarna”.

#2 tobias on 26 October 2012 at 9:52 am

Intressant också att det för det mesta är tjänster som rör främst jobb i sektorer där kvinnor ofta jobbar.
Vilka kommuner har privatiserat t.ex. tekniska kontor, fastighetsservice, räddningstjänst, IT-enheter m.m? Arbetsplatser med många män.

#3 Anon on 28 October 2012 at 11:54 pm

Lite OT, men jag kan hälsa en ny medlem till robotförfattarfamiljen ovälkommen: “Jerold Angelus” ! En snabb sökning och det är tämligen uppenbart vad det handlar om. Med den här utveckligen undrar man bara vilken som blir den förste robotförfattare att tilldelas Nobelpriset?

#4 Kristofer Pettersson on 9 November 2012 at 2:58 pm

Anon: Förmodligen långt efter att hen faktiskt förtjänar Nobelpriset.

Kommentera