Böckernas uppstigande från magasinet

Förra veckan stängde bommade källarmagasinet igen på Stockholms stadsbibliotek på Sveavägen. På obestämd tid går det inte att beställa upp böcker därifrån. Orsaken är att man hittat höga halter av radon i bibliotekets källare.

Dessbättre hann konstnären Meriç Algün Ringborg i tid med att färdigställa sin installation The library of unborrowed books, som visades på Mejans vårutställning. Det består av utvalda böcker just från Stockholms stadsbibliotek, vars utvaldhet består just i att de aldrig blivit valda. Konstnären begärde helt enkelt att få låna olånade böcker. Under lånetiden, då de fick lämna källarmagasinets radioaktiva luft, blev de till en tillfällig biblioteksfilial.


Installationen fyller även några sidor i den nya litteraturtidskriften Const literary (p)review. Det slår mig att tanken ligger nära vissa förslag som jag framförde för ett år sedan i Boken & Biblioteket, närmare bestämt i kapitlet ”Det transparanta biblioteket”.

Just detta att synliggöra det som bibliotekets normala kretslopp tenderar att sedimentera, det är något som kanske borde göras av fler än konstnärer. Fast för att motverka den inneboende tendensen till ensidig bokfetischism finns det nog en poäng i att även synliggöra den ständiga utrensning som också är en del av nämnda kretslopp.

Flertalet böcker som aldrig lånas ut står ju inte kvar i magasin i åratal, utan blir efterhand till makulatur. Böckerna som ställdes ut av Meriç Algün Ringborg är inte bara outlånade, utan i någon mening även benådade (om än till en radioaktiv tillvaro).

25 kommentarer ↓

#1 Anon on 24 September 2012 at 6:23 pm

Ett fenomen jag undersökt på sistone som är lite besläktat med detta och som borde intressera dig, är fenomenet Youtube-videor som ingen någonsin kollat på. Det skulle vara spännande om någon fick för sig att dokumentera och arkivera alla dessa, eller kanske skapa någon slags web-videoinstallation som automatiskt visar videos med 0 visningar. Prova att söka efter “standardfilnamn” som cimgXXXX, dscnXXXX, vidXXXXX, camXXXXX och dylikt så kommer det upp en del….

#2 Biblioteket mellan rummen | Erik Stattin är här on 24 September 2012 at 7:12 pm

[…] Rasmus Fleischer skriver om installationen The Library of Unborrowed Books: Det består av utvalda böcker just från Stockholms stadsbibliotek, vars utvaldhet består just i att de aldrig blivit valda. Konstnären begärde helt enkelt att få låna olånade böcker. Under lånetiden, då de fick lämna källarmagasinets radioaktiva luft, blev de till en tillfällig biblioteksfilial. […]

#3 Viktualiebrodern on 26 September 2012 at 3:47 pm

“Lost horizon” skymtar på bild. Det är boken som introducerade begreppet Shangri-La. Det är möjligt att just det exemplaret aldrig lånats ut, men att verket som sådant aldrig lånats är orimligt. Den tillhör klassikerna.

Kommentera