Krisen, del 53: Böckerna anhopas

När den här krisserien inleddes förra hösten, tänkte jag mig ungefär fem inlägg. Nu har vi passerat femtio. Överstyr är bara förnamnet.

Hemma hos mig anhopas böcker om krisen som jag tids nog tänkte ta upp här i serien. Flertalet har jag redan läst och det finns grundliga anteckningar i mina block, fast inte nog med tid för att omsätta i bloggposter (eller tidningsartiklar). Inte ännu.

Här följer en genomgång. Först kommer de böcker i ämnet som jag redan har läst. Flertalet av dessa utgår, på ett eller annat sätt, från Marx. Ändå skiljer de sig rejält i hur de begriper krisen. Dessa skillnader är det intressanta, som jag hoppas ta upp till diskussion här framöver.


Ernst Lohoff & Norbert Trenkle: Die große Entwertung. Warum Spekulation und Staatsverschuldung nicht die Ursache der Krise sind.
Nürnbergsk värdekritik från de tongivande teoretikerna i Krisis. Har redan bloggat om bokens efterord, men boken i dess helhet förtjänar en lång bloggpost.


Paul Mattick Jr.: Business as usual. The economic crisis and the failure of capitalism
En ganska liten, lättläst och slagkraftig bok. Paul Mattick Jr. följer i spåren av sin far, rådskommunisten Paul Mattick Sr., vilket betyder att han lustmördar vänsterkeynesianer när han inte slaktar bolsjeviker. Här gäller teorin om profitkvotens fallande tendens, i tradition från Henryk Grossman.
Någon har lagt upp utförliga läsanteckningar på Krigsmaskinen. En bloggpost om boken får nog utgå därifrån, för att sedan kontrastera Matticks synsätt åt två håll: å ena sidan mot David Harvey, å andra sidan mot värdekritikerna.


David Harvey: The enigma of capital and the crises of capitalism
Om det fanns vänster som underhöll en topplista över marxister, skulle denna topplista sedan några år tillbaka ha toppats av David Harvey. Han är på många sätt briljant i frågor om det urban-finansiella komplexet. Detta kan delvis kompensera för hans mindre briljanta kristeori, som är tämligen fastkörd i gammal amerikansk marxism-keynesianism. Även detta borde kanske redas ut i någon bloggpost, någon gång i en oviss framtid. Boken har förresten även hunnit utkomma på svenska.


Andrew Kliman: The failure of capitalist production. Underlying causes of the great recession
Andrew Kliman är delvis på samma spår som Mattick, det vill säga: krisen är resultatet av profitkvotens fallande tendens. Även i detta fall gäller det att klargöra skillnaden mot den värdekritiska kristeorin. Såväl Kliman som Mattick menar ju att det räcker med en storskalig kapitalförstöring – ett världskrig eller så – för att kapitalet ska resa sig ur askan och åter börja växa så det knakar. Men medan Mattick skriver hyfsad prosa, är Kliman en ekonom som helst av allt uttrycker sig i diagram. Hans stora tillit till den officiella statistiken, liksom hans fixering vid USA, är stundtals besynnerlig. Men han har några poänger, exempelvis om hur vi ännu lever i IT-kraschens bakvatten.

Christian Marazzi: The violence of financial capitalism
Italiensk postautonomism är tillräckligt trendigt för att utges på MIT Press trots att boken i fråga mest känns som en blogg: hastigt skriven, fylld av episodiska referenser till affärspressen, utan mycket till röd tråd i argumentationen. Men jag hoppas ändå få tid att gå igenom den och skriva ner några synpunkter.


Jehu: pogoprinciple.wordpress.com
Detta är förvisso ingen bok, utan en blogg. Den amerikanske bloggare som kallar sig Jehu, eller @ReThePeople, har en helt egen grej på gång. Han är ganska aggressiv i sitt språkbruk. Han hånar marxister och har stenkoll på Marx. Han hatar staten och lönearbetet. Han föredrar att använda guldpriset som bas i sina diagram och anser att de ultraborgerliga ekonomerna (österrikiska skolan) har mer att komma med än den så kallade vänstern. För några dagar sedan upptäckte han Robert Kurz.
Om man skriver ut hans blogg blir det en ganska tjock bok. Så gjorde jag. Efter att ha läst den känner jag att det hela måste bearbetas. Så jag antar att även detta blir en bloggpost.


Detlev S. Schlichter: Papperspengarnas kollaps. De elastiska pengarnas dårskap och det förestående monetära sammanbrottet
Den här boken har jag redan recenserat i Expressen. Men det finns nog lite att säga, om inte annat i relation till de övriga recensionerna – när den ultraborgerliga kristeorin vänder sig mot finansväsendet uppfattar vissa den genast som “vänster”, vilket i sig är talande. Andra avslöjar den som “höger” och menar att den därmed inte bör lyssnas på, vilket är lika talande.

# # #

Nu över till de krisböcker som jag inte har läst ännu, eller bara har läst halvvägs, men som väntar på att läsas klart.


Norbert Nicoll: Hat die Zukunft eine Wirtschaft?
Författaren är en belgisk ekonom, aktiv i Attac. Om jag förstår saken rätt företräder han en neomalthusiask kristeori, där tillväxtens gränser söks i utomekonomiska faktorer. Har läst ett par rejäla sågningar av boken i tyska tidskrifter som jag brukar lita på. Mina förutfattade tankar om boken är kanske inte höga, men jag ser likväl fram mot att läsa den.


Die Krise denken. Finanzmärkte, soziale Kämpfe und neue politische Szenarien.
Antologi med italienska skribenter från det postautonomistiska spektrat, inklusive Antonio Negri, Tiziana Terranova och Christian Marazzi. Tysk översättning utgiven på Unrast Verlag. Har inte bildat mig mycket till förutfattad mening om den här.


Joseph Vogl: Das Gespenst des Kapitals
En tysk litteraturvetare, poststrukturalistisk inriktning, tar sig an finansväsendet. Boken har fått ett ganska bra mottagande i Tyskland. Köote den och började läsa på kvällarna, men den sjönk snabbt ner i bokhögen. Ämnar ändå ta mig igenom den vad det lider.


Philip Coggan: Paper promises. Debt, money, and the new world order
Titeln till trots är detta ingen NWO-konspiracism eller penningsystemshaverism. Inte heller nämns namnet Marx en enda gång. Philip Coggan är journalist på The Economist, tidigare på Financial Times. Nu tar han sig an ämnet skuld. Beställde genast boken efter att ha läst ett intressant referat på bloggen Maskinskrift.


No way out? 14 Versuche, die gegenwärtige Finanz- und Wirtschaftskrise zu verstehen
Antologi som utgivits av tyska tidskriften Konkret. Har läst en del – rätt stor variation. Synnerligen intressant är det inledande rundabordssamtalet med bland andra Michael Heinrich, Joseph Vogl och Robert Kurz. Hit återkommer vi snarast!


Robert Kurz: Geld ohne Wert. Grundrisse zu einer Transformation der Kritik der politischen Ökonomie
Robert Kurz dog just efter att han färdigställt den här tegelstenen. Själv beställde jag den så fort den blev tillgänglig och fick hem den igår. Utan tvivel är detta ett viktigt komplement till ovan nämnda Die große Entwertung, värd att läsa parallellt, med tanke på att författarna företräder var sin falang av den nürnbergska värdekritiken. Sannolikt är boken betydligt mer än så.

Däremot har jag faktiskt ännu inga planer på att läsa David Graebers kioskvältare Debt. The first 5000 Years (som utkommer på svenska i vinter). Den är nog intressant och där finns tvivelsutan även sådant som förtjänar att skärskådas kritiskt. Men jag känner tillräckligt många som redan har läst den boken för att jag själv ska kunna koncentrera mig på icke-anglosaxisk (läs: tysk) litteratur som troligtvis aldrig kommer att översättas.

Det är möjligt att jag i ovanstående lista har glömt några böcker som jag har läst eller tänker mig läsa i detta sammanhang.

Har du läst någon av ovanstående böcker? Känner du att något saknas på listan? Fyll kommentarsfältet!

47 kommentarer ↓

#1 Gustav on 14 August 2012 at 10:50 pm

Det vore intressant att läsa någon rysk eller kinesisk författare som skrev om krisen. De tenderar att ha ett helt annat perspektiv på saker. Kan inte riktigt släppa Russia Today, allt var upp och ner. Klart uppfriskande att se världen ur andra ögon.

#2 JN on 15 August 2012 at 2:47 pm

“The Collapse of Complex Societies” av Joseph Tainter, tjatar jag vidare om. Ifall du inte redan tagit upp den, i så fall ber jag om ursäkt. Har haft lite semester och extemt dålig koll på mitt dagliga nät. Låter som Nicoll är en “Tainterian”. Annars kan jag åter rekommendera “automatic earth” – bloggen.

Den där Jehu låter lite som en Max Keiser i skriftformat. Måste kollas upp, särskilt som jag mättnat rejält på Max Keisers gapigt amerikanska stil.

#3 Diogenes on 15 August 2012 at 8:28 pm

Du nämnde i en tidigare bloggpost att du nog skulle komma med en kommentar till David Jonstads “Kollaps” men nu ser jag den inte i din lista.

Boken är visserligen inte särskilt bra vad gäller förklaringar till krisen, men jag kan tänka mig att den fungerar bra som utgångspunkt i en intressant diskussion om vad du benämner tragisk kristeori.

“Debt” tyckte jag däremot var riktigt bra, dock kommer dagens kris lite i skymundan i dess, minst sagt, långsiktiga perspektiv på ekonomi.

#4 rasmus on 15 August 2012 at 10:54 pm

Gustav: Det vore förvisso intressant med ryska och kinesiska röster i sammanhanget. Tips tas emot med största intresse!
(Spontant kommer jag mest att tänka på den ryske eurasianisten och protofascisten Alexander Dugin, f.d. rådgivare till Putin. Har tycks vara rätt snabb med att ändra sina synpunkter.

JN; Jag är synnerligen intresserad av “taintarianer” och har hittills främst tagit till mig dessa synsätt via ärkedruiden. Kan tillägga att jag verkligen gillade hans bok när jag läste den under en Amerikaresa sommaren 2010. Även den ska väl i bästa fall tas upp här.

#5 Axel on 16 August 2012 at 10:30 am

Som ett exempel på högerborgerlig/ultra borgerlig kristeori kanske Johan Norbergs nya bok “Eurokrasch – en liten bok om en stor kris” vara något. Är bara 150 sidor lång så den går ju att plöja på en dag eller två. Har själv inte läst den men Norberg brukar ju vara en av Sveriges mer konsekventa klassiska liberaler.

http://www.bokus.com/bok/9789186185169/eurokrasch-en-liten-bok-om-en-stor-kris/

#6 Erik on 16 August 2012 at 5:48 pm

“Léon de Mattis” kopplad till Théorie Communiste och SIC gav för inte så länge sedan ut “Crises”, en ganska allmän introduktion till grundmotsättningarna inom kapitalismen, kapitalism som kris. http://www.entremonde.net/Crises

Initiativ togs även förra hösten till en tidskrift/pamflett – Revue de la Crise Internationale (RISC) om kris med korta inlägg från olika europeiska vänsterradikala/kommunistiska grupper om deras syn på kris, bl. a. Blaumachen, Connessioni per la lotta di classe där vi nu ser olika texter dyka upp: http://crise.noblogs.org/

#7 Appe on 16 August 2012 at 7:50 pm

Mises-institutet har också skrivit om Schlichters bok.
http://www.mises.se/2012/07/30/papperspengars-kollaps-recenseras/

#8 ehj on 17 August 2012 at 6:15 pm

Jacky Mallot skriver om att en grundläggande ekonomisk formel helt enkelt är felaktig. Tyckte det var frigörande och intressant. Ekonomerna när jag gick på gymnasiet läste “ekonommatte” och det verkar inte ha blivit bättre. Rasmus, tycker det känns som du jagar en matematisk modell, också (inte bara betydelse av politisk terminologi). Kanske är det inte värre än att ekonomerna inte riktigt har koll på matematiken dom trollar med. Mallot är datanörd och skiter i att kejsaren är naken. Kolla upp!!

#9 ehj on 18 August 2012 at 11:55 am

Jag tycker det här känns som att det äntligen går att begripa vad “ekonomi” handlar om: http://theunitofmeasurement.com/quantitytheory.html

Quantity Theory of Money

The Quantity Theory of Money is the theory Economics currently offers to explain the relationship between Prices, the Money Supply, and the quantity of goods and services exchanged for money.

M * V = P * Q

where M is the total money supply, V is the velocity of circulation, P is the general price level, and Q is the total quantity of financial transactions.

There are several problems with this equation, and it can be shown rather trivially that V is present on both sides of the equation, and consequently cancels.(As theories go this one is more of a “rough guide” than anything else).

This still leaves us with:

M /q ? P

Where q is the total quantity of goods that can be bought and sold with the total sum of money in the money supply. Money is continuously circulating and being re-used to buy multiple quantities of ‘q’. M acts as in some sense as an upper bound on the prices that can be set within the economy at any given moment.

#10 Rasmus on 18 August 2012 at 2:33 pm

ehj: Jagar en matematisk modell? Jag?

#11 Jonas on 19 August 2012 at 5:42 pm

Kommande: The Endless Crisis, John Bellamy Foster and Robert McChesney; Monthly Review Press, September 2012. Här finns en diskussion i anslutning till bokens tema, vilket är att i realekonomiska termer är de rika länderna i väst egentligen inne i en långvarig stagnation, som dock maskeras av den finansiella pseudoekonomin. The Guardian gör paralleller till krisen i latinamerika för 30 år sedan.

#12 ehj on 19 August 2012 at 7:44 pm

Ja?

Är det inte själva vitsen att försöka förstå om det är sant (eller rimligt då…) om t ex Marx teori om “värdeöverföring” är relevant idag, eller om det är mer som en flogistonbaserad teori om värmeöverföring. Typ.

Tyckte det här var i den stilen: http://copyriot.se/2012/08/02/om-kapitalismen-muspolek-1-2-3/

#13 Maggan on 4 September 2012 at 2:55 pm

Jag håller på att läsa Joseph Vogl nu och tänker återkomma om den boken.
Nu har jag hittat en webbsida, som jag tycker är värt
att läsa: http://motargument.com/

Maggan

Kommentera